Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Islanders s Halákom bojujú o play off. Eliáš proti nim z úcty nenastúpi

Patrik Eliáš pokračuje v lúčení s hokejovou kariérou, s NHL a s klubom New Jersey Devils, ktorému zasvätil celé svoje pôsobenie v zámorí.

05.04.2017 13:46
debata

Pred utorňajším stretnutím s Philadelphiou hodil český útočník úvodné buly a v sobotu pred záverečným domácim duelom sezóny s New Yorkom Islanders posledný raz absolvuje rozkorčuľovanie. Po ňom si naposledy vyzlečie dres s číslom 26, ktoré Devils budúci ročník vyradia z ponuky. Pôvodne Eliáš dokonca uvažoval o štarte v samotnom zápase, ale napokon sa z úcty k súperovi stále bojujúcemu o účasť v play off vzdal tejto myšlienky.

Eliáš odohral posledný zápas v NHL 9. apríla 2016, keď Torontu strelil gól a pri dvoch asistoval. V máji potom podstúpil operáciu kolena a pripravoval sa na návrat, ktorý sa už nikdy nekonal. Aj preto, že mu chýbala niekdajšia vášeň pre hokej. Oficiálne oznámil koniec kariéry minulý týždeň. Predstavu o svojej budúcnosti zatiaľ nemá. Nevie ani, či bude spojená s USA alebo Českom.

„To keby som vedel. Musel som podniknúť nejaké kroky súvisiace s rozlúčkou a dosť si to užívam. Stále sa mi páči byť súčasťou tejto organizácie a patriť medzi jej hráčov,“ povedal 40-ročný rodák z Třebíča.

Eliáš v NHL absolvoval dovedna 1240 zápasov základnej časti s bilanciou 408 gólov a 617 asistencií, v play off pridal 162 štartov (45+80). V súťažných ročníkoch 1999/2000 a 2002/2003 sa podieľal na zisku Stanleyho pohára pre organizáciu Devils. Na reprezentačnej úrovni má v zbierke dvakrát bronz z MS a jeden zo ZOH 2006 v Turíne. Vo Vancouveri 2010 bol kapitánom českého výberu. Aj preto ho mrzí rozhodnutie NHL neprerušiť sezónu pre ZOH 2018 v Pjongčangu.

„Trochu ma to prekvapilo. Chápem obchodnú stránku veci. Ako hráči sme vždy milovali olympijské hry. Človek tam ide s iným mentálnym nastavením, v hlave mu víria úplne iné myšlienky, keď reprezentujete svoju vlasť. Každý si chce zahrať proti tým najlepším na svete,“ pridal svoj názor Patrik Eliáš.

debata chyba
Viac na túto tému: #New Jersey Devils #Patrik Eliáš