Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rozhodnutie NHL je prehra športu, tvrdí šéf IIHF Fasel

Stanovisko NHL neprerušiť vo februári 2018 sezónu a neuvoľniť hokejistov zo svojich klubov na zimné olympijské hry 2018 do Pjongčangu sklamalo predstaviteľov Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

04.04.2017 09:52 , aktualizované: 11:44
Soči, kruhy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Po rozhodnutí Medzinárodného olympijského výboru nepreplácať zámorskej súťaži cestovné náklady a poistenie sa práve IIHF snažila nájsť riešenie a ponúkala finančné kompenzácie. "Aj keď rešpektujeme rozhodnutie, nebudeme skrývať, že ním okrádame hokejových fanúšikov o privilégium sledovať bez debaty najlepší medzinárodný hokejový turnaj. V konečnom dôsledku prehral hokej,“ uviedol prezident IIHF René Fasel.

IIHF sa bude naďalej usilovať v spolupráci s národnými zväzmi pripraviť pre účastníkov čo najlepšie podmienky a zorganizovať úspešný olympijský turnaj. "Musíme mať na pamäti, že mnohé z najväčších olympijských momentov boli bez hráčov NHL. Pokračujeme v prípravách na Pjongčang. Stále je našou úlohou podporovať a rozvíjať hokej v Ázii a na tomto projekte budeme usilovne pracovať,“ tvrdí Fasel.

Juhokórejskí organizátori sa napriek rozhodnutiu vedenia profiligy ešte nevzdali myšlienky, že na budúcoročnom februárovom vrchole v Pjongčangu budú chýbať najlepší hokejisti z NHL. „Stále je dosť času na zmysluplnú diskusiu medzi zástupcami NHL, Hráčskej asociácie NHL, Medzinárodnou hokejovou federáciou a Medzinárodným olympijským výborom,“ myslí si hovorkyňa organizačného výboru ZOH v Pjongčangu 2018 Nancy Parková. Dodala ešte, že verí v „nájdenie správneho riešenia.“

NHL v pondelok oznámila, že nepreruší kolotoč zápasov počas hokejového turnaja ZOH 2018 a po prvý raz za ostatných 20 rokov neuvoľní najlepších hráčov planéty pre účasť na najväčšom zimnom športovom sviatku. „Olympijské hry s najlepšími hráčmi našej súťaži iba ubližujú. Prínos ZOH pre náš biznis s výnimkou tých, ktoré sa konali na severoamerickom kontinente, čiže v Salt Lake City 2002 a Vancouveri 2010, nebol žiadny. V prípade Salt Lake City a Vancouveru sa aspoň zvýšil záujem ľudí o olympijský turnaj aj preto, že tímy Kanady a USA sa v nich dostali ďaleko,“ argumentoval komisár NHL Gary Bettman.

Hráčska asociácia NHLPA podľa predpokladov zareagovala v ostrom kontraste so stanoviskom Bettmana. „Hráči sú mimoriadne sklamaní a absolútne nesúhlasia s týmto krátkozrakým rozhodnutím NHL.“

Podľa čerstvého štyridsiatnika Zdena Cháru toto rozhodnutie vrhá zlé svetlo na celé športové odvetvie. „Každý hráč chce byť súčasťou olympiády. Je to jedna z najväčších scén, na akej môže športovec participovať a súťažiť na nej. Ten výnimočný pocit, keď si môžu zmerať sily najlepší športovci z celého sveta, sa nedá vymeniť za nič iné,“ komentoval pre ESPN Chára.

Poľutovaniahodné rozhodnutie NHL, tvrdí MOV

Aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa pridal ku kritikom rozhodnutia NHL neuvoľniť hráčov na hokejový turnaj v rámci zimných olympijských hier v kórejskom Pjongčangu 2018. MOV považuje stanovisko NHL za veľké sklamanie pre hráčov a cíti ľútosť nad takýmto vývojom situácie.

„Je to poľutovaniahodné o to viac, že IIHF ponúkla NHL rovnaké podmienky v súvislosti s preplatením účasti hráčov ako na predchádzajúcich olympijských turnajoch v hokeji. Hovoríme o pokrytí poistného a cestovných nákladov. Čo sa týka nášho vkladu, MOV poskytuje až 90% svojich príjmov na rozvoj športu vo svete, ale nemôže podporiť komerčné záujmy ligových súťaží viac ako v prípade finančne neprofitujúcich medzinárodných športových federácií. Napriek rozhodnutiu NHL veríme, že hokejový turnaj v Pjongčangu bude vzrušujúci a kvalitný, keďže na ňom budú participovať hráči zo všetkých najväčších hokejových súťaží na svete s výnimkou tej severoamerickej,“ uvádza sa v stanovisku Medzinárodného olympijského výboru.

debata chyba
Viac na túto tému: #René Fasel #NHLPA #Pjongčang 2018