Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zástupcom Metropolitnej divízie NHL sa nepozdáva model play off

S blížiacim sa záverom základnej časti zámorskej hokejovej NHL sa viaceré tímy najmä vo Východnej konferencii začali sťažovať na systém play off.

22.03.2017 15:20
Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, nhl,... Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

V aktuálnej sezóne totiž reálne hrozí situácia, že štyri najlepšie kluby z nej „dodá“ Metropolitná divízia a model vyraďovacej časti z elitnej trojice (pravdepodobne Washington, Pittsburgh a Columbus) umožní prienik do konferenčného finále iba jednému tímu.

Oproti tomu štvrté mužstvo tejto divízie New York Rangers, ktoré sa do play off dostane na základe tzv. „wild card“ bude mať na ceste do 3. kola vyraďovačky možno len kluby s nižším počtom bodov v celej základnej časti.

„Pri tvorbe tohto systému sa pravdepodobne s takouto situáciou nerátalo,“ poznamenal generálny manažér Columbusu Jarmo Kekäläinen, no obratom doplnil: „My nie sme v pozícii, aby sme si súperov vyberali. Prebojovali sme sa do play off a máme z toho veľkú radosť. Plne však chápem sťažnosti klubov, ktoré sa dostávajú do vyraďovacej časti pravidelne.“ Blue Jackets sa do play off dostali len tretíkrát v klubovej histórii.

V prvom kole play off proti sebe nastúpia druhý a tretí tím každej divízie, v druhom kole hrozí séria s víťazom danej divízie. „Je to hlúpe. Hádam najhlúpejšia vec vôbec. Tento systém nedáva žiadny zmysel,“ sťažuje sa útočník Washingtonu Daniel Winnik. Aktuálny model play off platí iba niekoľko ostatných sezón, predtým dve desaťročia sa pred každým kolom vyraďovacej časti zoradili relevantné tímy na základe získaného počtu bodov v základnej časti a proti sebe hrali vždy prvý a posledný z daného poradia a tak ďalej.

Účelom zmeny bolo zvýšiť dôraz na súboje medzi klubmi rovnakých divízií, no z logického hľadiska sa natíska otázka, prečo by mal víťaz Prezidentskej trofeje (celkový víťaz základnej časti NHL, pozn.) hrať s druhým najúspešnejším tímom v konferencii už v 2. kole play off.

„Je to trochu divný formát, keď ako jeden z najlepších klubov už v prvom kole play off hráte proti ďalšiemu mužstvu z popredia tabuľky,“ povedal brankár Pittsburghu Marc-André Fleury a pokračoval: „Ak však chce niekto vyhrať súťaž, musí čeliť najlepším od prvého až do štvrtého kola a zdolať ich. K Stanleyho poháru nevedie jednoduchá cesta.“ Manažérovi Penguins Jimovi Rutherford systém neprekáža a nevidí v ňom problém. „Nie je to také kritické,“ poznamenal.

Generálnemu manažérovi Washingtonu Capitals Brianovi MacLellanovi sa nepozdáva „ľahká“ cesta pre štvrtý tím divízie. „Nie je to dobrý systém, ak uprace tímu s ‚divokou kartou‘ jednoduchú cestu až do konferenčného finále. Podľa môjho názoru by ju mali mať ľahšiu kluby z vyšších priečok tabuľky,“ myslí si.

Detroit sa v aktuálnej sezóne do play off pravdepodobne nepozrie, vo vyraďovacej časti však nechýbal v predchádzajúcich 25 súťažných ročníkoch. „Nemožno stále systém meniť. Nebolo by správne ho upravovať na základe sily jednotlivých klubov v danom období,“ povedal generálny manažér „červených krídel“ Ken Holland.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Metropolitná divízia NHL