Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlani to nevyšlo. Tisíckar Thornton bojuje ďalej

Povesť jedného z najlepších tvorcov hry a nahrávačov histórie potvrdil v pondelok jubilejnou tisícou asistenciou.

07.03.2017 18:53
Joe Thornton Foto: ,
Joe Thornton.
debata

Tridsaťsedemročný center San Jose Joe Thornton je len trinásty hokejista, ktorému sa to v základnej časti NHL podarilo. Pri výhre 3:2 vo Winnipegu si ju pripísal pri góle Joa Pavelského do prázdnej bránky.

„Čo na to povedať? Je skvelé dostať sa na takúto métu. Chvíľu mi to trvalo, ale je skvelé, že som konečne tam. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali. Keď získate dva body, ľahšie sa čosi takéto potom v lietadle oslavuje,“ usmieval sa ostrieľaný center.

Olympijský víťaz z Vancouvru, ktorý má vo svojej zbierke zlatú medailu z Kanadského pohára 2004 aj vlaňajšieho Svetového pohára v Toronte, ťahá v NHL už devätnástu sezónu. Okrem San Jose si obliekal dres Bostonu. Ten ho v roku 1997 draftoval z prvého miesta. Celkovo má na konte 1432 stretnutí a 382 gólov v nich.

„Uvedomte si, že to dokázalo len trinásť hráčov v histórii. Neuveriteľné číslo. Neuveriteľný výkon. Raz budem rozprávať vnúčatám, že som bol pri tom na striedačke,“ povedal tréner Sharks Peter DeBoer pre nhl.com.

Hoci si Jumbo Joe, ako znie Thorntonova prezývka, zahral v play off v pätnástich z doterajších osemnástich sezón, stále mu chýba vytúžený Stanleyho pohár. Najbližšie k nemu bol vlani, keď so Sharks prehral vo finále s Pittsburghom 2:4 na zápasy.

„Som neskutočne sklamaný, ale zároveň som hrdý na to, ako tím počas celej sezóny bojoval. Veľmi to bolí,“ ťažko zo seba dostával slová po prehre 1:3 v šiestom finálovom dueli. „Sme veľmi smutní, že sme mu nepomohli vyšplhať sa až na vrchol,“ dodal jeho spoluhráč Brent Burns. Najvydarenejšiu sezónu odohral Thornton, keď ho Bruins v decembri 2005 vymenili do San Jose. V drese Sharks pokračoval vo výborných výkonoch, sezónu ukončil so 125 bodmi, cenou pre najproduktívnej­šieho hráča Art Ross Trophy, Hartovou trofejou pre najužitočnejšieho hráča a Jonathan Cheechoo najmä vďaka nemu ovládol tabuľku kanonierov (56 gólov).

„V prvom spoločnom zápase som strelil dva góly a už to šlo. Joe je vynikajúci hráč s úžasným prehľadom a prihrávkou. Navyše je silný a veľký. Mojou úlohou bolo nájsť si miesto a trafiť bránku. Bol to magický rok a spoluprácu som si užíval. Celkom nám to vychádzalo,“ uviedol Cheechoo v rozhovore pre Pravdu pred sezónou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #San Jose Sharks #John Thornton