Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký strom má v korune všetko. Chýba mu len Stanley Cup

Vytúžený pohár mal na dosah pred trinástimi rokmi. Po finálovej sérii s Tampou Bay však vtedajší kapitán Calgary len smutne sedel v kabíne.

03.03.2017 16:16
Jarome Iginla Foto: ,
Jarome Iginla.
debata

Veterán Jarome Iginla cíti, že má poslednú šancu siahnuť si na Stanleyho pohár – jedinú veľkú trofej, ktorá mu chýba v jeho bohatej zbierke. Aj preto po necelých troch sezónach vymenil dres Colorada za farby Los Angeles. V tíme dvojnásobných šampiónov NHL z aktuálnej dekády sa po rokoch znova stretáva s trénerom Darrylom Sutterom, ktorý ho viedol aj v spomínanom neúspešnom finále.

Tridsaťdeväťročný niekdajší obávaný kanonier, ktorý sa nikdy nebál zhodiť rukavice a blízka mu bola nekompromisná tvrdá hra, už v januári naznačil, že by rád ešte raz zabojoval o slávnu trofej. V Colorade, ktorému v tom čase patrila posledná priečka v konferencii, to bolo nereálne.

„Kings boli prví, o ktorých záujme som počul. Táto alternatíva sa mi okamžite zapáčila a bol som pripravený súhlasiť. V ostatných rokoch dosahuje klub vynikajúce výsledky a má skvelých hráčov,“ naznačil Iginla.

Vo štvrtok už absolvoval aj debut v novom tíme. Nebodoval, no Kings vyhrali nad Torontom 3:2 po samostatných nájazdoch. Iginla nastúpil v prvom útoku s kapitánom Anžem Kopitarom a Mariánom Gáboríkom. Práve slovenský krídelník nosí v LA dres s číslom 12, ktoré dosiaľ neodmysliteľne patrilo k Iginlovi. Rodák z Edmontonu, ktorého otec pochádzal z Nigérie – priezvisko Iginla v jazyku Yoruba znamená veľký strom – sa preto rozhodol pre číslo 88.

„Jeden z prvých, ktoré som si kúpil, bol dres Kings po tom, ako do Los Angeles vymenili Wayna Gretzkého. Na chrbte som mal číslo 88 a moje meno,“ vysvetlil, podľa čoho si zvolil nové číslo. „Dvanástka patrí Gáboríkovi. Priniesla mu veľa úspechov. Ani by mi na um nezišlo pýtať si ju od neho,“ dodal.

Iginla strávil celú svoju profesionálnu kariéru v NHL. Ani počas výluk nehral v Európe či vo farmárskej AHL. Šestnásť sezón strávil v Calgary, stal sa hrajúcou legendou klubu. Pred štyrmi rokmi sa, tiež v závere prestupového obdobia a s rovnakým cieľom vyhrať Stanlyho pohár, odhodlal k odchodu do Pittsburghu. Najlepší tím Východnej konferencie zo základnej časti však vtedy nestačil v konferenčnom finále na Boston (0:4 na zápasy). V lete podpísal ročnú zmluvu práve s Bruins, s ktorými vyhral aj Prezidentskú trofej, ale v play off im vystavil stopku v 2. kole Montreal.

S výnimkou Stanleyho pohára získal štrnásty muž histórie NHL v počte odohraných zápasov (1536) a šestnásty v počte nastrieľaných gólov (619) azda všetky významné trofeje. Dvakrát sa mu na krku ligotalo olympijské zlato (2002, 2010), raz triumfoval na juniorských (1996), raz na seniorských MS (1997).

Bol aj súčasťou tímu, ktorý zvíťazil na Svetovom pohári v roku 2004. Dvakrát získal trofej pre najlepšieho strelca NHL (2002, 2004) a v roku 2002 aj pre najproduktívnej­šieho hráča. V tom istom roku získal aj Ted Lindsay Award pre najlepšieho hokejistu na základe hlasovania hráčov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jarome Iginla