Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jurčo sa teší na novú šancu. Po boku Hossu. Debutovať by mal už v nedeľu

Dostával málo priestoru. Často sedel len na tribúne. Trápil sa. V Chicagu má teraz ideálnu príležitosť rozbehnúť svoju kariéru opäť správnym smerom.

26.02.2017 13:43
Tomáš Jurčo Foto: ,
Tomáš Jurčo v civile.
debata

Tomáš Jurčo zmenil v piatok po prvý raz v kariére klub v zámorskej NHL. Namiesto Detroitu, ktorý ho v roku 2011 draftoval v druhom kole z 35. pozície, bude hájiť farby Blackhawks. Stal sa už desiatym rodákom spod Tatier v slávnom klube. Momentálne v Chicagu úspešne pôsobia útočníci Marián Hossa a Richard Pánik.

„Som nadšený. Prichádzam do skvelého tímu a pekného mesta. Je to pre mňa vynikajúca príležitosť. Opakujem, som z výmeny nadšený,“ prezradil 24-ročný útočník pre miestne médiá po sobotňajšom tréningu.

Absolvoval ho v tretej formácii po boku krajana Hossu a Marcusa Krügera. Práve s nimi by mal nastúpiť aj v nedeľňajšom zápase proti St. Louis.

„Oboch slovenských spoluhráčov dobre poznám. S Hossom som si zahral na olympiáde v Soči a s Rišom sme sa stretli viackrát. Hossa je jedno z najväčších mien v slovenskom športe. Mám radosť, že si s ním teraz zahrám v jednej formácii. Je fajn, mať v novom klube po boku dvoch krajanov,“ poznamenal Jurčo.

Tréner Joel Quenneville nového zverenca po prvom tréningu pochváli. „Dobre korčuľuje a má výbornú postavu. Vie ju využiť. Musí si ešte zvyknúť na náš štýl hry, viac si dôverovať a pôjde to,“ uviedol skúsený kouč pre klubovú televíziu.

Účastník ostatných dvoch seniorských šampionátov a olympiády v Soči priznal, že posledný rok herne nenapredoval, tak asi si predstavovali v klube ani on sám. „Bolo to dosť náročné. Debatoval som o svojej situácii s generálnym manažérom Red Wings Kenom Hollandom a rozoberali sme viacero možností. Výmenu vnímam ako skvelú možnosť na reštart. Teraz je správny čas, aby som posunul svoju hru o level vyššie. Prečo mi to v Detroite nevyšlo? Podpísalo sa pod to viacero vecí. Veľa som nehrával a keď dlhšie pauzujete, len ťažko sa naskakuje do zápasov. Organizácii Red Wings som vďačný, že som v jej drese mohol odštartovať kariéru v NHL,“ povedal Jurčo.

Generálny manažér Blackhawks Stan Bowman prezradil, že o angažovaní Jurča hovorili vo vedení klubu už dlhšie. „Sledovali sme ho už aj v predošlých sezónach. Dobre poznáme jeho štýl hry. Je veľmi šikovný a rýchly a mal by ľahko zapadnúť do nášho systému. Sme nadšení, že sme získali hráča s jeho schopnosťami a potenciálom. Len ich musí využiť,“ cituje Bowmana nhl.com. Novú posilu prirovnal ku krajanovi Pánikovi. „Šikovný hráč niekedy potrebuje len zmenu prostredia a novú príležitosť,“ do­dal.

Miesto v kádri Hawks uvoľnil Jurčovi o dva roky mladší nováčik Vinnie Hinostroza, ktorý sa v sezóne ukazoval vo veľmi dobrom svetle a v 48 stretnutiach nazbieral 14 bodov (6+8).

V Detroite odohral Jurčo 159 stretnutí s bilanciou 15 gólov a 24 asistencií. Najviac sa mu darilo v sezóne 2013/14, jeho druhej medzi seniormi, keď po prvý raz nahliadol do NHL. Dostal šancu v 36 dueloch a nazbieral v nich 8 gólov a 7 asistencií. V aktuálnom ročníku dostal šancu len v šestnástich dueloch, bez bodového zápisu. Red Wings za neho získali možnosť výberu v treťom kole tohtoročného draftu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Jurčo #Chicago Blackhawks