Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sekera: Gretzky sa nemieša do hokeja. Debatujeme o bežnom živote

Po desiatich sezónach plných sklamania majú veľkú šancu prebojovať sa do play off. Hokejisti Edmontonu vyhrali v stredu na ľade rozbehnutej Floridy 4:3 a naďalej sa držia v popredí Pacifickej divízie (pred štvrtkovými duelmi boli druhí s trojbodovou stratou na San Jose).

24.02.2017 08:00
Andrej Sekera Foto: ,
Andrej Sekera.
debata

Oproti tímom, ktoré sú momentálne mimo priečok play off, majú k dobru až dvanásť bodov.

„Vyhralo sa! Máme za sebou celkom vydarený zápas s úspešným koncom, takže sme spokojní,“ vravel skúsený obranca Oilers a slovenskej reprezentácie Andrej Sekera (30).

Na Floride ste odohrali len čosi cez osem minút, v tretej tretine ste už na ľade chýbali. Prečo?
Dostal som pukom nepríjemne do ruky. Ešte som to v jednom striedaní skúsil, ale potom som šiel radšej do šatne.

Vlani vás dosť hnevalo, že mužstvu sa nedarí a nehrá dobre. Teraz musíte byť podstatne spokojnejší…
Jasné. V tejto sezóne viac vyhrávame ako prehrávame. V takom prípade to ide vždy ľahšie. Keď sa vyhráva, všetci sú spokojní. Sezónu sme rozbehli dobre a chceme ju dotiahnuť aj do úspešného konca.

Andrej Sekera oslavuje so svojimi spoluhráčmi z... Foto: SITA/AP, Jason Franson
Andrej Sekera Andrej Sekera oslavuje so svojimi spoluhráčmi z Edmontonu.

Aké sú ambície mužstva?
Prvý cieľ je rovnaký ako vo všetkých tridsiatich kluboch NHL – prebojovať sa do play off. Druhý je spraviť tam nejaký rámus. Uvidíme, či to vyjde. Ligu hráme všetci preto, aby sme vyhrali Stanleyho pohár, preto veríme, že by to mohlo vyjsť.

Vo vedení Oilers pracuje aj najlepší hokejista histórie Wayne Gretzky. Je v častom kontakte s hráčmi?
Sem-tam príde za nami do kabíny a porozpráva sa s nami. Skôr však ide o mimohokejové veci, debatujeme o bežnom živote mimo ľadu. Do hokeja sa príliš nepletie.

Čo pre mužstvo znamená, že v organizácii pomáha aj taká veľká osobnosť?
Je to veľké pozitívum pre klub aj pre hráčov. Bol to najlepší hokejista na svete a asi ho nikto nikdy neprekoná. Veľa ľudí k nemu vzhliada. Je to pre nás výborná opora.

Ako vyznie porovnanie Edmontonu s vašimi predošlými pôsobiskami?
Nie všetky sezóny boli vydarené. Niekedy to tímu ide lepšie, inokedy horšie, ale ja som sa cítil všade dobre. Aj štýl hry je všade približne rovnaký. Niekde sa hrá trošku viac do tela, inde technickejšie, ale základné princípy sú všade rovnaké.

Minulý rok vás vyhlásili za najlepšieho slovenského hokejistu sezóny 2015/2016. Čo to pre vás znamenalo?
Pochopiteľne, niečo také človeka poteší. Je za tým veľa roboty a veľký podiel na mojom individuálnom ocenení majú spoluhráči, ktorí hrali so mnou a urobili zo mňa lepšieho hráča.

Máte pred zápasmi nejaký špeciálny rituál? Niečo, čo nesmiete vynechať?
Nemám žiadne rituály. Robím si svoju tradičnú rozcvičku, ale žiadne špeciálne veci v nej nemám.

Tréner reprezentácie Zdeno Cíger sa plánuje spojiť s hráčmi z NHL prostredníctvom Skypu a zistiť, či majú záujem hrať na majstrovstvách sveta, ak sa ich mužstvá neprebojujú do play off. Čo mu poviete?
Keď môžem, vždy idem reprezentovať rád. Šampionát je však ešte veľmi ďaleko. Momentálne sa blíži koniec základnej časti, uvidíme, ako sa nám bude dariť a či pôjdeme s Oilers do play off. Od toho sa bude odvíjať všetko ostatné.

Slovenský hokej už dávno neprodukuje toľko hráčov najvyššej úrovne pre NHL ako voľakedy. Trúfnete si porovnať juniorské časy vašej generácie so súčasnou?
Bohužiaľ, na Slovensku nemá juniorská liga kvalitu, sú v nej dosť slabé podmienky na rozvoj hráčov. Podľa toho to potom vyzerá aj na majstrovstvách sveta. Chalani, ktorí hrávajú v Kanade, sú niekde úplne inde a vidieť to na nich…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Andrej Sekera #Edmonton Oilers