Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Môže hrať, dokedy chce. Jágr oslávil narodeniny štýlovo

Jeho rovesníci sa už z ľadových plôch dávno vytratili. Niekdajšie hokejové hviezdy sa venujú deťom, užívajú si zarobené peniaze, trénujú, robia manažérov či podnikajú.

17.02.2017 08:30
jaromír jágr, NHL, florida panthers Foto: ,
Jaromír Jágr po dosiahnutí 1900. bodu v NHL.
debata (5)

Legendárny Jaromír Jágr je však naďalej na nezastavenie. Stále stíha korčuľovať s najlepšími v slávnej NHL, postupne prekonáva jeden míľnik za druhým a stúpa v najrozličnejších historických rebríčkoch.

Fenomenálny český útočník oslávil svoje 45. narodeniny štýlovo. K víťazstvu Floridy na ľade San Jose 6:5 po predĺžení prispel asistenciou, ktorá bola zároveň jeho jubilejným 1900. bodom v základnej časti ligy. Túto hranicu pokoril pred výnimočným pravým krídelníkom len jediný muž – najlepší hokejista všetkých čias Wayne Gretzky.

„Príliš ma to nezaujíma. Som najmä rád, že Huberdeau a Barkov sú už zdravotne v poriadku a môžeme hrať znova spolu. S nimi je to zábava. Obaja sú skvelí hokejisti a uľahčujú mi život na ľade,“ vravel Jágr zámorským médiám po dosiahnutí ďalšieho veľkého individuálneho míľnika. Potešil ho návrat mladíkov, s ktorými nastupuje v útoku.

Krátko pred Vianocami predbehol rodák z Kladna v kanadskom bodovaní Marka Messiera, čím sa v historickom rebríčku zaradil už na druhú priečku za nedostižného Gretzkého. Medzi strelcami mu patrí so 759 gólmi tretia priečka (na druhého Gordieho Howa stráca 42 gólov) a v hodnotení najlepších nahrávačov je piaty (1141 asistencií).

„Jágr je skvelý hráč. Naozaj vynikajúci hokejista. Keď raz ukončí kariéru, uvedú ho do Siene slávy. Navyše, je to skvelý chlapík. Opakujem to od začiatku sezóny, jeho príprava je neuveriteľná a naši mladí hráči ťažia už aj z toho, že ho môžu sledovať,“ pochvaľuje si tréner Panthers Tom Rowe.

Jaromír Jágr. Foto: Reuters, Bruce Fedyck
Jaromír Jágr Jaromír Jágr.

Hoci už nedominuje tak ako v minulosti (päťkrát získal Art Ross Trophy pre najproduktívnej­šieho hráča ligy), stále robí obrancom súpera veľké problémy. Odstaviť ho od puku je pre mnohých aj o polovicu mladších súperov neriešiteľný rébus. A český veterán si to užíva.

Tvrdí, že hrať by chcel minimálne do päťdesiatky. Pritom je len tretí hráč (s výnimkou brankárov), ktorý nastúpil v NHL vo veku 45 rokov. Starší boli len útočník Howe (52) a obranca Chris Chelios (48).

„Áno, som trochu starší než ostatní. Radšej by som mal tridsať. No neriešim to, lebo s tým nič neurobím,“ vyhlásil dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom, ktorý má vo svojej zbierke aj zlato z olympiády v Nagane 1998 a dva tituly majstra sveta.

Do NHL si to namieril v lete 1990 potom, ako si ho Pittsburgh vybral v prvom kole draftu z 5. priečky. Prvé dve sezóny ozdobil ziskom Stanleyho pohára po boku ďalšej legendy Maria Lemieuxa. Momentálne si odkrúca 23. ročník v zámorí a mohlo ich byť aj viac. V lete 2008 po skončení zmluvy v New Yorku Rangers sa však rozhodol pre odchod do Ruska. Tri sezóny bol tvárou Omska (kde pôsobil aj počas výlukovej sezóny 2004/05 a výrazne pomohol tímu k triumfu v Európskom pohári majstrov Super Six) i novovzniknutej Kontinentálnej hokejovej ligy.

Jaromír Jágr na olympijských hrách v Soči. Foto: SITA/AP, Julio Cortez
Jaromír Jágr Jaromír Jágr na olympijských hrách v Soči.

Po návrate do zámoria si postupne obliekal dresy Philadelphie, Dallasu, Bostonu aj New Jersey, zdá sa, že ideálne prostredie však našiel až na Floride. Vo farbách Panthers popri ňom výkonnostne rastú najmä Barkov s Huberdeauom, no pozitívny vplyv má na celú organizáciu, a zvýšil záujem o hokej na Floride.

„Teraz sa cítim vynikajúco. Pokojne to môžem potiahnuť až do päťdesiatpäťky,“ povedal pred mesiacom pre nj.com. Či len vtipkoval, alebo to myslel vážne, je ťažké odhadnúť. Rovnako náročné je však uhádnuť, ako dlho ešte vydrží držať krok s výrazne mladšími súpermi.

Podľa spoluhráča Vincenta Trochecka sa ešte stále občas objaví v tréningovom centre panthers uprostred noci a ide si sám zatrénovať. „Keď má práve pocit, že mu to pomôže, tak sa vyberie na ľad a trénuje. Ukazuje nám, ako veľmi na sebe musíme pracovať,“ povedal Trocheck pre nj.com. Ako dlho podľa neho môže Jágr hrať v NHL? „Bude hrať tak dlho, pokiaľ ho to bude baviť,“ reagoval Trocheck s úsmevom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Jaromír Jágr