Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fatima nadchla nielen Bondru, ale aj Ovečkina

Keď Fatima Al Aliová v Spojených arabských emirátoch začínala s hokejom, korčuľovala s deťmi aj o dve hlavy nižšími.

10.02.2017 15:40
alexander ovečkin, washington capitals, detroit... Foto:
Al Aliovej sa v stredu dostalo cti hodiť symbolické úvodné buly domáceho zápasu Washingtonu s Detroitom.
debata

„Čumeli na mňa štýlom ‚Čo tu táto chce?‘“ vraví 27-ročná hokejistka, ktorej sa v rámci mesiaca v NHL „Hokej pre všetkých“ podarilo stretnúť na ľade so svojím obľúbencom Alexandrom Ovečkinom. Nie je to nijaká náhoda, jej umenie nadchlo klubovú legendu Washingtonu Capitals Petra Bondru, keď v novembri absolvoval kemp v SAE spoločne s ďalšími bývalými slovenskými reprezentantmi. „Nie som tu pre politiku, prišla som len pre šport a hokej,“ vravela počas svojej návštevy v metropole USA a tímu Capitals.

U Fatimy prepukla vášeň k najrýchlejšej kolektívnej hre, keď bola oficiálnou fotografkou mužskej reprezentácie. Sama sa tomuto športu venuje iba šesť rokov. Podľa evidencie Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) je v krajine 82 hokejistiek medzi celkovo 802 hráčmi. Šesťmiliónový emirát, kde je priemerná teplota v zime plus 26 stupňov Celzia, má iba deväť ľadových plôch. Svojimi kúskami s hokejkou Fatima očarila aj Bondru. „Môžem smelo povedať, že má šikovnejšie ruky ako ja,“ tvrdí bývalý skvelý kanonier. „Hokej je v jej krajine čoraz populárnejší a Fatima je jedným z kľúčových dôvodov tohto úspechu,“ konštatuje ďalší niekdajší slovenský reprezentant a zakladateľ hokejovej školy Rastislav Pavlikovský. „Fatima miluje tento šport, na ľade je každý deň, aby sa zdokonalila. Sama aj trénuje a je tiež skvelou rozhodkyňou.“

Na ľade s washingtonskými hviezdami a pred armádou médií bola sprvoti nervózna, ale keď prišiel na rad hokej, všetko pominulo. „To predsa máme spoločné a milujeme to,“ vraví šikovná hokejistka rýchlo rozpoznateľná aj vďaka neodmysliteľnému hidžábu, ktorým si moslimské ženy zahaľujú vlasy a krk. Uznanie sa jej dostalo aj od kouča Capitals Barryho Trotza.

„Poviete si – no dobre, dáma, čo hrá hokej v Spojených arabských emirátoch. Ale je naozaj skvelá. Predvádza fantastické veci a bude skutočným vzorom,“ tvrdí kouč aktuálne najlepšieho tímu NHL o Fatime, ktorej bude nezabudnuteľné chvíle pripomínať aj Ovečkinom podpísaná hokejka. „Dúfam, že vo svojej vlasti zvýši popularitu našej hry, čo bude na prospech nás všetkých,“ odkázal jej ruský kanonier.

Al Aliovej sa v stredu dostalo cti hodiť symbolické úvodné buly domáceho zápasu Washingtonu s Detroitom (6:3) v NHL.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Alexander Ovečkin #Fatima Al Aliová #Peter Bonda