Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štart hráčov z NHL na olympiáde v Pjongčangu je nepravdepodobný

Hokejisti z NHL budú na olympijských hrách v Pjongčangu v budúcom roku chýbať, ak v najbližších mesiacoch nenastane v rokovaní dramatická zmena.

30.01.2017 09:18
Soči, kruhy Foto: ,
Ilustračné foto
debata (7)

V sobotu v Los Angeles, kde sa konal Zápas hviezd NHL, to uviedol zástupca komisára NHL Bill Daly. Majitelia klubov trvajú na tom, že sú proti účasti hráčov na turnaji pod piatimi kruhmi v Kórei.

V Los Angeles nebola na rokovaní Rady guvernérov téme ZOH venovaná takmer žiadna pozornosť. „Zabralo to asi desať sekúnd debaty,“ vyhlásil komisár profiligy Gary Bettman s tým, že sa v rokovaniach zatiaľ nič nezmenilo.

Napriek tomu zaznelo z NHL prvé konkrétnejšie vyjadrenie k tomu, že hviezdy zámorskej súťaže pravdepodobne budú na olympijských hrách chýbať. Pod piatimi kruhmi štartovali pravidelne od Nagana 1998. „Pokiaľ bude trvať súčasný stav, očakávam, že na olympiáde nebudeme,“ vyhlásil Daly s tým, že mu nenapadá, aká veľká zmena by mohla k zvratu súčasnej situácie viesť.

Majiteľom sa nepáči hlavne prerušenie súťaže na viac ako dva týždne a veľkým problémom sú tiež náklady na poistenie a cestovanie na olympiádu. Medzinárodný olympijský výbor ich odmietol kryť tak, ako sa to dialo na predchádzajúcich piatich ZOH. Tieto výdavky pri poslednej zimnej olympiáde v Soči vystúpili až k 14 miliónom dolárov, teraz sa odhadujú na desať miliónov dolárov.

Prezident IIHF René Fasel prišiel s variantom, že by IIHF využila peniaze, ktoré dostáva od MOV ako podiel z príjmov. Inkasuje sumu okolo 40 miliónov dolárov každé štyri roky. Lenže tieto peniaze sú prednostne určené na rozvoj mládežníckeho hokeja a ani Bettmanovi sa takéto riešenie nepáči. Znovu rokovať by spolu mali po víkende.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018