Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevzdáva sa. Caroline chce pomôcť aj so sklerózou multiplex

V Caroline mal reštartovať svoju pozvoľna upadajúcu kariéru v NHL. Za Hurricanes však stihol odohrať len sedem stretnutí a momentálne rieši oveľa dôležitejší zápas. So sklerózou multiplex.

24.01.2017 18:00 , aktualizované: 19:50
Bryan Bickell Foto: ,
Krídelník Chicaga Bryan Bickell sa teší z gólu.
debata

Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára Bryan Bickell už viac ako rok a pol cítil, že s jeho telom nie je niečo v poriadku. Najprv trpel počas play off v roku 2015 závratmi, potom mal problémy s udržaním rovnováhy. Keď ho dali lekári do poriadku, vždy sa dostavili nové ťažkosti.

Druhý novembrový týždeň minulého roka všetko vyvrcholilo. Počas rozkorčuľovania pred zápasom v New Jersey si prestal cítiť pravú ruku i nohu. Vyšetrenie magnetickou rezonanciou prinieslo neúprosnú diagnózu.

Bitka Bryana Bickella so Zdenom Chárom.

„Bol to obrovský šok. Deň po vyšetrení si ma k sebe zavolal lekár a už z výrazu jeho tváre a reči tela mi bolo jasné, že niečo nie je v poriadku. Povedal mi, že trpím sklerózou multiplex. Nevedel som nič o tomto ochorení. Keď mi lekár povedal, o čo ide, poriadne to so mnou zamávalo,“ priznáva s odstupom času 31-ročný silový útočník.

Pred nemocnicou na neho v aute čakala manželka Amanda a dve spiace dcérky. „Prišiel som k autu a Amande som nedokázal povedať, čo som sa práve dozvedel. Otvoril som jej dvere a poprosil som ju, aby šla za lekárom a porozprávala sa s ním,“ priznáva pre nhl.com Bickell.

„Vôbec mi nepovedal, prečo. Vlastne mi nepovedal nič,“ dopĺňa manželka. „Keď som sa vrátila späť, len na mňa zízal. Nedokázal zo seba dostať ani slovo. Bol v obrovskom šoku. Objala som ho a vravela, že všetko dobre dopadne. Našťastie, zatiaľ nám to ide dobre,“ vraví Bickellová. Rodák z Orona momentálne raz mesačne užíva intravenózne liek Tysabri, ktorý zabraňuje vnikaniu bielych krviniek do mozgu a miechy. Tým sa znižuje poškodenie nervov, ktoré zapríčiňuje práve skleróza multiplex. Približne dva mesiace od začiatku liečby začína Bickell veriť, že by sa mohol vrátiť na ľad. Ideálne ešte v aktuálnej sezóne. V závere minulého týždňa dokonca začal s tímom trénovať. Pochopiteľne, s viacerými úľavami.

„Cítim sa oveľa lepšie. Je to zmena azda o 180 stupňov. Už som bol párkrát na ľade. Síce sa mi niekam stratili pľúca, ale musím ich rýchle nájsť, aby som sa dostal do zostavy,“ hovorí už s úsmevom. „Bojujeme o účasť v play off a veľmi rád by som v tomto úsilí spoluhráčom pomohol. Viem, ako veľmi klub potrebuje postup do vyraďovacej časti a osobne zbožňujem zápasy play off.“

Kapitán Bostonu Zdeno Chára v potýčke Ryanom... Foto: SITA/AP, Elise Amendola
Chára, Bickell Kapitán Bostonu Zdeno Chára v potýčke Ryanom Bickellom.

Bickell zažil najkrajšie okamihy kariéry práve v bojoch o Stanleyho pohár. V roku 2010 bol členom majstrovského kádra Chicaga, hoci v play off odohral len štyri zápasy, aj to ešte v úvodnej fáze vyraďovacích bojov. O tri roky už patril v boji o Stanleyho pohár k lídrom. V 23 zápasoch nastrieľal 9 gólov, pridal 8 asistencií. Takou skvelou produktivitou sa nemohol pochváliť nikdy predtým a ani potom. Jeho maximom v základnej časti sezóny je 37 bodov (17+20) z ročníka 2010/11.

V tíme Blackhawks nechýbal ani pri treťom úspešnom ťažení za vytúženou trofejou. V roku 2015 však už v play off nestrelil ani gól a zaznamenal len päť asistencií. V minulej sezóne ho vedenie klubu poslalo na farmu do Rockfordu, hoci mal pred sebou ešte viac ako rok platnú zmluvu na štyri milióny dolárov ročne.

V NHL nastúpil v minulosti s rovnakou chorobou brankár Minnesoty Josh Harding, ktorému diagnostikovali sklerózu multiplex v roku 2012. Po sezóne 2013/14 však musel na odporúčanie lekárov ukončiť kariéru, keďže jeho telo prestalo dobre reagovať na Tysabri.

Manželia Bickellovci sa snažia byť optimisti. Bryana však krátko po stanovení diagnózy premáhali rôzne myšlienky.

„Raz sa ma pýtal, či sa bojím a čo s nami bude, ak sa o rok jeho stav skomplikuje, bude na vozíčku a namiesto dvoch detí sa budem musieť starať o troch ľudí. Nemyslím však na to. Verím, že najlepšie je myslieť pozitívne,“ vraví presvedčivo Amanda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Carolina Hurricanes #skleróza multiplex #Bryan Bickell