Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na magickú tisícku dosiahol filantrop a železný muž Vancouveru

Prestížny klub má nového člena. Štvrtého Švéda. Len deväť dní po Alexandrovi Ovečkinovi vstúpil do vyberanej spoločnosti hokejistov, ktorí v základnej časti zámorskej NHL zaznamenali tisíc bodov, kapitán Vancouvru Henrik Sedin.

23.01.2017 09:38
Henrik Sedin Foto: ,
Henrik Sedin.
debata

Jubileum dosiahol v 26. min piatkového stretnutia s Floridou (2:1). Bekhendom rutinérsky skóroval po asistencii svojho dvojčaťa Daniela. V nedeľňajšom zápase na ľade Chicaga asistenciou už načal druhú tisícku.

„Bolo to dokonalé. Neviem si ani predstaviť, že by to mohlo byť krajšie. Dosiahli sme veľmi dôležité víťazstvo. Na gól mi prihrávali moji dvaja skvelí priatelia. Najkrajšie bolo, keď všetci spoluhráči naskákali na ľad a prišli so mnou osláviť tento výnimočný moment. Na to nikdy nezabudnem,“ hovoril 36-ročný rodák z Örnsköldsviku.

Spoluhráči i fanúšikovia mu pripravili výnimočné ovácie a na historický okamih bola pripravená aj réžia multifunkčnej kocky, kde okamžite premietali najvýznamnejšie momenty Sedinovej kariéry. V nezvyčajnej situácii sa ocitol brankár hostí Roberto Luongo. Dlhoročný Sedinov spoluhráč nezabudol svojmu dobrému priateľovi zablahoželať ku gólu, keď sa za burácania tribún vracal na striedačku.

„Nevedel som, ako sa mám cítiť. Bol som nahnevaný, že som dostal gól, ale zároveň som sa tešil, že to Hank dokázal. Plne si zaslúžil prekonať tisícbodovú hranicu,“ vravel Luongo pre nhl.com Vancouver sa na služby bratov Sedinovcov spolieha už šestnástu sezónu.

V roku 1999 si vo vstupnom drafte z druhej priečky vybral krídelníka Daniela a z tretej o šesť minút staršieho centra Henrika. Jeden zo železných mužov súťaže (viac ako desať rokov nevynechal ani jeden zápas, jeho šnúra sa v januári 2014 zastavila na 679 dueloch, čo je šiesta najdlhšia séria v histórii) je 85. hráčom s 1000 bodmi a zároveň 38. hokejistom, ktorý to zvládol v drese jediného klubu. Na prvú tisícku v histórii Canucks potreboval odohrať 1213 stretnutí.

Držiteľ olympijského zlata z Turína 2006 a majster sveta z domáceho šampionátu v roku 2013 odohral svoje najlepšie sezóny na prelome desaťročí. V roku 2010 získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča ligy a Art Ross Trophy pre najproduktívnej­šieho hokejistu základnej časti. V nasledujúcej sezóne priviedol Canucks až do finále play off a od Stanleyho pohára ho delilo jedno víťazstvo. Rozhodujúci siedmy zápas vtedy vyhral Boston s kapitánom Chárom na ľade Vancouvru 4:0.

Henrik, rovnako ako jeho brat Daniel, sú dobre známi nielen svojimi výnimočnými ofenzívnymi schopnosťami a spoluprácou naslepo, ale aj veľkým srdcom. Zapájajú sa do rôznych charitatívnych akcií a v marci 2010 spoločne venovali miestnej detskej nemocnici 1,5 milióna dolárov. O štyri roky založili spolu s manželkami vlastnú nadáciu Sedin Family Foundation na pomoc rodinám a deťom v núdzi. Obaja sú veľkými fanúšikmi klusáckych dostihov a vlastnia niekoľko pretekárskych koní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vancouver Canucks #Henrik Sedin