Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cehlárik: Meno Chára v Bostone zvučí. Chcem s ním hrať čo najskôr

Sezóna 2014/2015 mu vyšla výborne. So švédskou Luleou vyhral Ligu majstrov, na MS dvadsiatok mu na krk zavesili bronzovú medailu. Po minuloročnom premiérovom seniorskom šampionáte v Rusku, kde strelil jeden gól, sa rozhodol zabojovať o NHL. Peter Cehlárik (21) síce v kempe Bostonu neuspel, ale na farme v Providence sa mu znamenite darí.

24.11.2016 09:00
Peter Cehlárik Foto: ,
Peter Cehlárik.
debata

„Stále si ešte zvykám na tunajší štýl hokeja,“ vraví rodák zo Žiliny. Boston si ho vybral pred tromi rokmi z 90. miesta. Na farme Bruins je najlepším strelcom (6 gólov) i najproduktív­nejším hráčom (11 bodov).

S čím ste odchádzali z tohtoročných predsezónnych kempov?
Nováčikovský v Buffale mi vyšiel podľa predstáv. Dostal som od trénerov pozitívnu spätnú väzbu, zaradili ma medzi najlepších hráčov. Hlavný kemp bol už o niečom inom. Stretol som sa tam aj s hráčmi z NHL. Tam sa mi v prvom dueli darilo, v druhom to mohlo byť aj lepšie. Tréner s manažérom ma však po ňom pochválili za veľký pokrok, budú ma aj naďalej sledovať v Providence. Stále si ešte zvykám na tunajší štýl hokeja. Zlepšuje sa to a verím, že si NHL zahrám čo najskôr.

V čom sú najväčšie rozdiely medzi švédskou ligou a AHL?
Už keď som hral v Lulei, zisťoval som si od ostatných spoluhráčov, v čom je zámorie iné. Nik mi to nevedel presne pomenovať. Myslím si, že najväčší rozdiel je v štýle hokeja, je úplne iný. Je tu menšie klzisko, hra rýchlejšia a na všetko máme menej času. Nemáme priestor na vymýšľanie, je to viac priamočiare. V AHL sa toľko nebazíruje na systéme ako vo Švédsku, je to tu viac ofenzívne.

Neprekáža vám fyzickejšia hra?
Na malom klzisku je stretov naozaj dosť. Povedal by som, že sa na ľade odohráva aj viac špinavostí – sekier či štuchaní. Každý sa chce dostať do NHL a robí tie veci, ktoré mu idú najlepšie, aby sa tam prebojoval. Sú tu niektorí hráči, ktorých úlohou nie je dávať góly či získavať body. Snažia sa to takýmto hráčom znepríjemniť tvrdou hrou.

Na čo ste si v zámorí najťažšie zvykali?
Keď som sem prišiel, obával som sa najmä dlhej adaptácie. Na hru, rozmery klziska, štýl, prostredie, okolie. Išlo to však pomerne hladko. Stále mi však trochu robia problémy návyky v hre. Útočíme aj bránime inak ako v Európe, všetko je vo vyššej rýchlosti. Ešte stále si zvykám na prácu vo veľkom tempe.

Sezónu ste neodštartovali hneď od začiatku. Je zranené rameno už v poriadku?
Musel som vynechať úvodné dva týždne ligy. Teraz je už všetko v poriadku, môžem hrať.

To sa vám aj darí. Ako vnímate fakt, že ste najproduktívnejším hráčom celého mužstva?
Tréneri chcú od hráčov, aby robili to, v čom vynikajú. Som ofenzívny hráč a snažím sa ich dôveru splácať. Vo Švédsku to bolo viac o obrane a tých bodov som veľa nemal. Tu dostávam šancu ukázať moje útočné chúťky. Dostávam veľa priestoru aj počas presilových hier. Z bodov sa teším, sezóna je však ešte len na začiatku. Čaká nás veľa zápasov, v ktorých chcem podávať konzistentné výkony a pokračovať v bodovej produkcii aj naďalej.

Je z vás aj exekútor samostatných nájazdov. Dodala vám produktivita viac sebadôvery?
Ťažko povedať. V doterajšom priebehu som bol na nájazdy trikrát, dva som premenil. Väčšinou robievam kľučku do bekhendu. Po predĺžení sa však už neupravuje ľad, a preto radšej skúšam viac strieľať.

Ako to v klube funguje?
Ľudia, ktorí tu sú, majú za úlohu pripraviť nás čo najlepšie na NHL. To je ich priorita a podľa toho to aj vyzerá. Vo Švédsku sa riešilo postavenie v tabuľke, prípadne zisk majstrovského titulu. Tímu sa síce nedarí, nevyhrali sme veľa zápasov, no až taká ťažká hlava sa z toho nerobí. Sme v procese výchovy. Ide o to, aby sa každý z nás zlepšoval individuálne a bol prípadnou posilou pre prvý tím.

S kým si v kabíne najviac rozumiete?
Celkom si sedíme s chalanmi, ktorí sú v Providence prvý rok. Stretávali sme sa už minulé roky na predsezónnych kempoch. Sme dobrá, ale veľmi mladá partia. Najviac času trávim s českým brankárom Danielom Vladařom.

Je niečo, na čo sa v tréningu viac zameriavate?
Na nácvik systému, ktorý je rovnaký ako v Bostone. Potrebujem sa do toho dostať, pretože je to iné forčekovanie, rozohrávanie, korčuľovanie. Keďže sa hrá viac priamočiaro, sú dôležité najmä menšie oblúky, brzdy a opätovné štarty. Verím, že to bude len lepšie a lepšie.

Máte nejaké informácie, kedy by ste sa mohli predstaviť v prvom tíme?
Nie, pretože komunikácia prebieha len medzi trénermi z farmy a Bostonu. Veľa závisí od toho, akého hráča prvé mužstvo potrebuje. Potom je na našom koučovi, aby im niektoré z nás odporučil.

Ako často sledujete výsledky Bostonu?
Omnoho viac ako minulé roky. Klubu sa darí, pohybuje sa v prvej polovici tabuľky. Hrá veľmi disciplinovane, viackrát ho podržal brankár Rask. V domácom zápase s Winnipegom (4:1, pozn.) hrali výborne a bez chýb.

Zdenovi Chárovi sa v tíme darí. Môže vám jeho veľká rola v mužstve pomôcť v prieniku do NHL?
Zdeno je tam už veľmi dlho a jeho meno má v Bostone cveng. Je to však v prvom rade o mojich výkonoch. Rád by som si s ním čo najskôr zahral.

Ako sa vám páči v Providence?
V porovnaní s ostatnými mestami, ktoré sme počas zápasov navštívili, je veľmi pekné a živé. Môžeme byť radi, že hráme práve tu.

Mali ste čas sa trochu poprechádzať po meste?
Keď som bol na hlavnom kempe, trochu som si Boston poobzeral. Teraz v Providence nemám na podobné aktivity veľa času. Máme nabitý program a cestujeme prevažne autobusom, takže mnoho voľného času nemám. Vo Švédsku som v základnej časti ligy odohral 52 zápasov, tu ich je až 76. Na to sa musím pripraviť.

Ste v kontakte so spoluhráčmi z reprezentácie do 20 rokov, ktorá pred dvoma rokmi získala na MS bronz?
V lete sme boli na chate, dobre sme sa tam zabavili. Bola to skvelá partia. Občas si napíšeme a trochu sledujem aj ich počínanie v kluboch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Boston Bruins #Peter Cehlárik