Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Sieni slávy NHL už sú Lindros, Vachon, Makarov a Quinn

V kanadskom Toronte v pondelok slávnostne uviedli do hokejovej Siene slávy NHL trojicu niekdajších skvelých hráčov Erica Lindrosa, Rogieho Vachona a Sergeja Makarova a spolu s nimi už zosnulého trénera Pata Quinna.

15.11.2016 14:34
Eric Lindros Foto: ,
Eric Lindros.
debata

Ten na ZOH 2002 doviedol Kanadu na olympijský hokejový trón po 50 rokoch. Quinna, ktorý zomrel pred dvoma rokmi ako 71-ročný, na slávnosti zastupovala dcéra Kalli Quinnová.

„Tí, ktorí poznali otca, určite vedia, že toto uznanie by ho zaskočilo. Zrejme by zostal bez slov,“ vravela vo svojej reči Kalli Quinnová. „Prežil krásny hokejový život vo Vancouveri či už ako tréner alebo generálny manažér. Samozrejme, pocta viesť Kanadu na olympijských hrách v Salt Lake City bola nado všetko,“ doplnila Quinnova dcéra na webe NHL.

Kanaďan Eric Lindros bol z ocenenej štvorice najvážnejším kandidátom na vstup do dvorany nesmrteľnosti. Čakal naň šesť rokov. „Chvíľu to trvalo, ale teraz sa už môžem spokojne obzrieť za seba a povedať si, že to konečne vyšlo. Niekedy sa človek zastaví a zapochybuje o sebe. Ale napriek všetkému je to veľká česť. Kruh sa uzavrel,“ povedal koncom júna Lindros, ktorému správu zvestoval šéf Siene slávy NHL Lanny McDonald.

V súčasnosti 43-ročný bývalý center zaujal už pri svojom vstupe do NHL, keď odmietol hrať za Québec Nordiques, ktorí si ho v roku 1991 vybrali ako jednotku draftu. Vynútil si výmenu do Philadelphie a nikdy to vraj neoľutoval. Kanadský „tvrďas“ bol prototypom silového centra, čo púta pozornosť urastenou postavou, z ktorej pramenil jeho tvrdý štýl hry. Mnohokrát naň doplatil vážnymi zraneniami, predovšetkým otrasmi mozgu, ktoré mu znemožnili odohrať viac stretnutí než 760. Nazbieral v nich však 865 bodov a 1398 trestných minút, získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča ligy. S reprezentáciou Kanady triumfoval na ZOH v Salt Lake City 2002, na Stanleyho pohár si však nikdy nesiahol. Vo svojej slávnostnej reči Lindros vyzdvihol najkrajšie hokejové roky, poďakoval sa za to, že mohol reprezentovať Kanadu, ale jeho prejav vyznel najmä ako testament lásky k hokeju.

„Hokej musí byť najmä zábava a ešte o priateľstvách. Žiadny iný šport nespája tak úzko ľudí ako práve hokej,“ povedal Lindros. S jeho úspechmi bola prepojená aj kariéra trénera Pata Quinna. Kanaďanov doviedol k spomenutému olympijskému zlatu zo Salt Lake City a v sezóne 1979/80 ťahal s Philadelphiou šnúru 35 víťazstiev.

Niekdajší svetový ľavý krídelník Makarov (58) sa dostal do severoamerickej súťaže až ako 31-ročný, ale nestratil sa v nej. Hneď získal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika a celkovo v tímoch Calgary Flames, San Jose Sharks a Dallas Stars zaznamenal 384 kanadských bodov v 424 zápasoch. V prvej časti svojej kariéry strávil plodné roky v CSKA Moskva pri takých esách svetového hokeja, akými boli Valerij Charlamov, Vladimir Petrov, Boris Michajlov, Vladislav Treťjak, Slava Fetisov, Vladimir Krutov či Alexej Kasatonov. Legendárna útočná formácia Makarov, Larionov, Krutov zbierala medaily z vrcholných podujatí pre Sovietsky zväz ako huby po daždi.

„Ďakujem bratom Jurijovi a Nikolajovi, ktorí ma prví priviedli k hokeju. Veľa ma o ňom naučili,“ vravel Makarov. K zámorskej časti svojej kariéry poznamenal, že vôbec nebolo pre neho jednoduché prispôsobiť sa zmene štýlu života aj hokeja. „Veľká vďaka v tomto smere patrí najmä generálnemu manažérovi Calgary Cliffovi Fletcherovi, ktorý mne aj mojej rodine maximálne uľahčil proces adaptácie v Severnej Amerike. Ja som sa potom mohol koncentrovať len na hokej,“ doplnil Makarov na portáli NHL.

Bývalý skvelý gólman Vachon vychytal Montrealu tri prvenstvá v Stanleyho pohári a vyslúžil si aj Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sezóny 1967/1968. Na pozvánku do hokejovej večnosti čakal 30 rokov a vraj už aj prestal dúfať. „Ako prvý na mňa v NHL vystrelil Gordie Howe z protiútoku. Nepamätám sa, či som zatvoril oči, ale nejako som ho zastavil a možno vďaka tomu som vydržal v súťaži 16 rokov,“ zaspomínal si 71-ročný Kanaďan. Jeho slávnostná reč bola veľmi emotívna aj preto, že pred 9 mesiacmi stratil milovanú manželku Nicole, s ktorou boli spolu 44 rokov. Podľahla rakovine mozgu. „Nemôžem v tejto reči nespomenúť ženu, ktorú som nadovšetko miloval a bola aj mojím najlepším priateľom. Veľmi mi chýbaš a veľmi si želám, aby si tu mohla byť so mnou a celou rodinou. Niekedy to nie je férové, čo sa deje, ale verím, že raz sa ešte stretneme,“ uviedol dojatý Vachon.

Z favorizovaných kandidátov tento rok neuspeli napríklad Mark Recchi, Paul Kariya, Jeremy Roenick, Dave Andreychuk či Curtis Joseph. V novembri 2015 uviedli do torontskej dvorany hviezdne kvarteto Nicklas Lidström, Sergej Fiodorov, Chris Pronger a Phil Housley. O nominovaných rozhodla 18-členná komisia zložená z príslušníkov Siene slávy a odborníkov v oblasti médií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sieň slávy NHL #Pat Quinn #Eric Lindros #Rogie Vachon #Sergej Makarov