Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shutout plný sĺz. Andersona doma čaká najväčší zápas

Najlepší hráč minulého týždňa NHL, dve víťazstva bez inkasovaného gólu a fantastické štatistiky. Nič z toho však momentálne 35-ročného Craiga Andersona nezaujíma.

04.11.2016 16:06
Craig Anderson Foto: ,
Craig Anderson.
debata

Zaznela posledná siréna. Ohlásila koniec duelu, ktorý mu vyšiel náramne. Enormnú radosť z 37 zákrokov, druhého shutoutu v rade a víťazstva 2:0 na ľade odvekého rivala v NHL z Edmontonu vystriedali slzy bolesti a sklonená hlava. Dôvod bol dôležitejší, ako ktorákoľvek vec na svete. Jeho manželke Nicholle diagnostikovali rakovinu. Klub ho v piatok dočasne uvoľnil z kádra.

„Toto je ten moment, kedy neviem, čo presne mám povedať.. Tento fantastický výkon sa zapíše do histórie Senators. Ani jedno z 35 čistých kont v kariére Craiga Andersona nebolo také, ako to dnešné na ľade Oilers. Tento shutout je pre teba, Nicholle,“ povedal s hrčou v hrdle komentátor po skončení stretnutia.

Anderson sa zaslúžene stal prvou hviezdou zápasu. Po vyhlásení jeho mena, prišiel skľúčený gólman pozdraviť stojace a aplaudujúce zaplnené tribúny novučičkej arény Rogers Place.

„Je to najväčší aplauz pre hosťujúceho brankára, aký som kedy v Edmontone počul,“ dodal komentátor. Krátko na to kamera snímala jeho náprotivka – domáceho brankára Cama Talbota ako kolegovi vzdáva hold a stojac na striedačke mu tlieska.

„Zaslúži si obrovský obdiv. Po tom všetko, čo sa udialo, predviedol fantastický výkon. Nedokážem si predstaviť, čo by som prežíval v jeho situácii. Zrejme by som sa s tým nedokázal vyrovnať tak ako on,“ vystrúhal Andersonovi poklonu jeho súper, ktorému patril honor druhej hviezdy duelu.

V pondelok rodáka z Illinois vyhlásili za najlepšieho hráča týždňa v NHL. V dueloch proti Vancouveru a Edmontonu si pripísal 59 zákrokov a dve čisté kontá.

"Boli sme všetci príjemne prekvapení z toho, že pred súbojom s Oilers prišiel a chcel nastúpiť. Nik ho do toho nenútil. Videli ste, ako to dopadlo. Hokej je hra, ktorú všetci milujeme. Obetovali sme jej mnoho. Sú však aj dôležitejšie veci. Bolo to veľmi emotívne. Mal som pocit, že Craig bol inšpiráciou pre ostatných. Všetci v tíme mu chceli vzadu pomôcť, " vyhlásil na webe súťaže po zápase tichým hlasom tréner Ottawy Guy Boucher.

„Je to vec, ktorú nemôžete očakávať. Je to pre nás smutné víťazstvo. Emócie v kabíne bývajú po takomto výkone iné, ako dnes. Bolo to ťažké. Craig ukázal, že aj v ťažkej životnej chvíle je pravým lídrom. Vďaka nemu sme zvíťazili. Veríme, že sa k nám vráti čo najskôr. Bol celý čas sústredený. Na tvári nedal na sebe nič poznať, ale v jeho očiach bolo vidieť veľkú bolesť,“ vravel kapitán Ottawy Erik Karlsson.

Anderson, ktorý do Ottawy prišiel v priebehu sezóny 2010/2011 z Colorada, má tento rok výborné čísla. Odchytal sedem duelov s priemerom 2,24 inkasovaného gólu na zápas pri úspešnosti zákrokov 92,9%.

„V zápasoch súťaží o body a výhry. Teraz ho doma čaká boj o to najcennejšie. Bude to ťažké, no v kabíne má 24 bratov, ktorí mu pomôžu pri každom kroku počas tohto obdobia,“ vyhlásil spoluhráč Chris Neil. „Po tom všetkom vychytal svoj druhý shutout v rade. Ukázal svoj charakter. Je to veľký bojovník,“ pridal sa Bobby Ryan.

„Hráme najlepšiu ligu sveta, sledujú nás milióny divákov, zarábame obrovské peniaze. No na konci dňa je to stále len šport, ktorý nedokáže nahradiť niektoré iné veci. Nikto z nás nemá poňatia o tom, čím si Andersonovci prechádzajú. Majú našu plnú podporu,“ uzavrel Karlsson.

debata chyba
Viac na túto tému: #Craig Anderson