Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa je oddýchnutejší a lepší, pomohol mu aj 500. gól

Slovenský útočník Marián Hossa a kanadský brankár Corey Crawford majú najväčšiu zásluhu na víťazstve hokejistov Chicaga nad Coloradom (4:0) vo štvrtkovom zápase NHL.

04.11.2016 11:05
Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa.
debata

Hossa strelil dva góly a Crawford predviedol 38 zákrokov, čím si pripísal druhý shutout v ostatných troch dueloch. Prvou hviezdou zápasu sa stal práve Crawford, hneď za ním nasledoval Hossa. Chicago ťahá šnúru štyroch víťazstiev a v Západnej konferencii sa s 15 bodmi dotiahlo na vedúci Edmonton. „Je fantastický, pokojný, výnimočný, nevie, čo je to frustrácia,“ ocenil výkon brankára Crawforda dvojgólový strelec Hossa na webe NHL. „Cítim sa výborne. Mám pocit, že som veľmi dobre čítal hru,“ odpovedal Crawford.

Hossove góly proti Coloradu majú aj historickú hodnotu. Proti tomuto tímu skóroval štrnásty i pätnástykrát a celkovo sa v zámorskej profikariére dostal na métu 504 gólov. O jeden presný zásah prekonal Petra Bondru na druhom mieste historickej tabuľky slovenských strelcov. Najlepším kanonierom, ktorých NHL eviduje ako Slovákov, je Stan Mikita s 541 gólmi.

Obidva góly v podaní Hossu stáli za to. Najprv v 16. min skóroval z úniku, keď šikovne získal puk odrazený od mantinelu a nedal šancu ruskému obrancovi Fiodorovi Ťutinovi, ktorý ho po streľbe ešte krosčekoval. Z tretej tretiny uplynulo iba 55 sekúnd, keď Hossa pred modrou čiarou spracoval kolmú prihrávku od Duncana Keitha, nakorčuľoval si do lepšej pozície a strelou ponad lapačku prekonal Semiona Varlamova. Tridsaťsedemročný Slovák nazbieral od začiatku sezóny v 10 zápasoch 9 bodov (5 gólov a 4 asistencie) a v produktivite Blackhawks mu patrí 5. miesto tesne za desaťbodovým krajanom Richardom Pánikom. Na čele je so 14 bodmi Rus Arťom Anisimov, ktorý v súboji s Coloradom predĺžil svoju produktívnu sériu už na deväť stretnutí.

„Keď na začiatku sezóny strelíte pár gólov, upokojíte sa a zrazu ide všetko ľahšie. Nemusíte sa nútiť do vecí a koncovky akcií zrazu vyzerajú jednoducho. To je presne to, čo sa teraz deje,“ uviedol Marián Hossa na webe denníka Chicago Tribune. „Vôbec to nevyzerá tak, že je niekedy na ľade pomalší. Jeho zakončenie bolo na pohľad veľmi pekné,“ pochválil Hossu tréner Blackhawks Joel Quenneville za prvý gól. Za skvelými výkonmi slovenského krídelníka, ktorý je po českom obrancovi Michalovi Rozsívalovi druhým najstarším hráčom Chicaga, je aj dlhší oddych po uplynulej sezóne. „Čierni jastrabi“ nezvyknú končiť sezónu skoro, ale v minulom ročníku sa lúčili už v 1. kole play-off po tesnej prehre s hráčmi St. Louis Blues (3:4 na zápasy).

„Mal som trochu dlhšie leto a vyplatilo sa mi to. Telo už potrebovalo dlhšiu prestávku. Teraz sa cítim dobre a chcem, aby mi to vydržalo čo najdlhšie. Korčuľujem s rozumom, mám často puk na hokejke. Vtedy sa hrá lepšie, dá sa viac ovplyvňovať dianie na ľade,“ skonštatoval Marián Hossa, ktorý bol v septembri jednou z opôr výberu Európy na nečakanej ceste do finále Svetového pohára v Toronte. Hossa tvrdí, že dôležitú úlohu v jeho súčasnej hernej pohode má aj pokorenie hranice 500 strelených gólov v NHL. Bremeno zodpovednosti z prekonania historického míľnika z neho spadlo 18. októbra, keď svoj strelecký súčet v tzv. regular season pôsobivo zaokrúhlil v súboji proti Philadelphii. „Odvtedy sa pokojne môžem koncentrovať na každý zápas a nezamestnávať svoju myseľ tým, kedy to už konečne príde, aké ceremónie ma potom čakajú. Bolo to všetko pekné, ale teraz sú to už len silné spomienky,“ vysvetlil Marián Hossa.

Jeden z posledných mohykánov česko-slovenskej ofenzívnej hokejovej školy v NHL Hossa má v zámorí stále výbornú reputáciu. Jeho obojsmerná hra, využiteľnosť v presilovkách aj oslabeniach, či osobnostné predpoklady na ľade aj mimo neho sú pre mužstvo jedného z kandidátov na Stanleyho pohár naďalej nenahraditeľné. To všetko napriek tomu, že v januári dovŕši už 38 rokov. „Hossa už viac nebude mať 25, možno už ani nezažije 30-gólový súťažný ročník. Niet však pochýb o tom, že túto sezónu začal veľmi dobre. Možno mu pomohol 500. gól v NHL, možno naňho priaznivo zapôsobilo pokojné predsezónne obdobie. Nech je dôvod akýkoľvek, Hossa sa na ľade stále parádne vlní,“ uznanlivo napísal portál csnchicago.com. „Jeho hra je stále výnimočná. Momentálne hrá s veľkým sebavedomím,“ vystrúhal Hossovi poklonu kapitán Chicaga Jonathan Toews na webe denníka Chicago Sun Times.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Chicago Blackhawks