Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Weberove strely bolia. Montrealu prinášajú body

Body, góly, bodyčeky. Kanadský obranca si nimi získava nie príliš naklonené publikum nového zamestnávateľa.

27.10.2016 18:12
Shea Weber Foto: ,
Shea Weber.
debata

Bola to prestupová bomba v NHL. Dva kluby si vymenili svoje najjagavejšie hviezdy. Do Nashvillu putoval P.K. Subban, do Montrealu Shea Weber. Kanadská hokejová metropola smútila za svojím miláčikom, hromžila na vedenie a s napätím očakávala, čo 31-ročný rodák z Britskej Kolumbie predvedie.

„Počuli ste o tom, že Habs vymenili P.K. Subbana? To je hrozné, s Canadiens je koniec. Keď vymieňate hráčov, mali by ste tím posilniť a nie naopak,“ hneval sa jeden z fanúšikov na twitteri. Ďalší z nespokojných priaznivcov prirovnal najväčšiu výmenu pred sezónou 2016/2017 k 6. decembru 1995.

Vtedy Montreal poslal legendárneho Patricka Roya s kapitánom Mikom Keanom do Colorada za trojicu Jocelyn Thibault, Andrej Kovalenko a Martin Ručinský. Kým zo slávneho Montrealu sa stal podpriemerný tím, novovzniknutá značka Avalanche zdvihla nad hlavu dva Stanleyho poháre (1996, 2001).

„Bolo to horúce obdobie. Všetky otázky smerovali k Subbanovi, Webera nikto nezaujímal. Bol som z toho unavený. Raz som dokonca vyhlásil, že nebudem na ďalšie otazky o Subbanovi odpovedať,“ spomína na prvé hodiny po výmene generálny manažér Canadiens Marc Bergevin na stránke klubu.

Tlak na nového asistenta kapitána Webera sa po siedmich odohratých dueloch pomaly mení na zaslúžilý aplauz. Mohutný odznel v 58. minúte ostatného súboja proti New Yorku Islanders. Nekompromisný obranca delovkou v početnej výhode rozhodol o víťazstve 3:2.

S trinástimi bodmi si Habs po stredajších dueloch pripísali hneď tri primáty – jediný tím bez prehry v riadnom hracom čase, líder Východnej konferencie a najlepší tím celej ligy. Navyše sa stali iba piatym klubom NHL, ktorý zabodoval v úvodných siedmich dueloch v dvoch sezónach za sebou. Predtým sa to podarilo Edmontonu, Tampe Bay, Minnesote a San José.

„Mali sme dnes skvelú príležitosť a dokázali sme ju využiť. Strelili sme gól v správnom momente. V presilových hrách a oslabeniach sa rozhodujú zápasy. Ak máte výhodu o jedného muža, musíte byť pripravení takúto príležitosť zúročiť. Som rád, že sa nám to podarilo,“ rozdával po zápase úsmevy Weber.

Niet divu. Kanadský bek spláca dôveru svojho nového zamestnávateľa. Je lídrom tímu v asistenciách (6), bodoch (9), tabuľke pravdy (+12), bodovom priemere (1,29 na zápas), góloch v presilových hrách (2) či víťazných presných zásahoch (2).

„Shea bol znovu fenomenálny. Skóroval skvelou strelou. Dokáže nebezpečne ohrozovať súperovu bránku a je výborný na presilovkách. Čo sa mi však na ňom najviac páči je defenzívna hra. Sledujte ho, keď je v našej obrannej tretine a uvidíte, aké ťažké je hrať proti nemu. Veľmi sa nám páči, čo ukázal od začiatku sezóny,“ chválil 193-centimetrov vysokého beka kouč Michel Therrien.

Weberove projektily lietajú na mužov v maskách aj viac ako 170-kilometrovou rýchlosťou. Spolu so Zdenom Chárom patria k najtvrdšie strieľajúcim hráčom zámorskej profiligy. „Robíte si srandu? Aj keď niekedy na tréningu páli zhovievavo, stále to bolí,“ vyhlásil brankár Canadiens Al Montoya na margo jeho pokusov. „Trafil to fantasticky, priamo do horného rohu,“ smútil jeho náprotivok Thomas Greiss z New Yorku.

Na súpiske Islanders chýbal Jaroslav Halák. Vo zvyšných troch dueloch sa jednou asistenciou prezentovali Zdeno Chára a Andrej Sekera. Obranca Edmontonu sa tešil z víťazstva 4:1 nad Washingtonom, kapitán Bruins odchádzal z Madison Square Garden sklamaný po prehre 2:5 na ľade New Yorku Rangers.

debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Shea Weber