Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Edmonton začal novú éru. Aj s Gretzkým na palube

Wayne Gretzky je opäť súčasťou Edmontonu Oilers, hokejového klubu, s ktorým štyrikrát získal Stanleyho pohár.

13.10.2016 12:26
Wayne Gretzky Foto: ,
Wayne Gretzky.
debata

„The Great One“ sa stal partnerom a viceprezidentom spoločnosti Oilers Entertainment Group zastrešujúcej aj kanadskú organizáciu so zašlou slávou. Jeho návrat do diania v NHL oznámili spolu s otvorením novej haly Oilers s klubovou Sieňou slávy a s odhalením jeho sochy v životnej veľkosti so Stanley Cupom nad hlavou. Bronzovú skulptúru premiestnili do Rogers Place spred starej Rexall Place, kde mala miesto od roku 1989, teda od Gretzkého výmeny do Los Angeles Kings. Na slávnosti nechýbali ďalšie klubové legendy Mark Messier, Grant Fuhr, Glenn Anderson, Paul Coffey či Jari Kurri.

„Som poctený a hrdý, že sa môžem vrátiť ako olejár. Nadobudol som presvedčenie, že toto je výborná príležitosť, ako sa dostať znova k hokeju a pracovať na tom, o čo nám všetkým ide – vyhrať Stanleyho pohár,“ povedal 55-ročný držiteľ desiatok rekordov NHL vrátane toho v počte gólov v zápasoch základnej časti (894). Gretzky sa zo súťaže vytratil v roku 2009, keď opustil pozíciu spolumajiteľa, trénera a riaditeľa hokejových operácií vo Phoenixe, teraz Arizone Coyotes.

„Milujem hokej a vždy som chcel byť súčasťou NHL. Táto súťaž je navždy prepletená s mojím životom,“ vyznal sa Gretzky. Za uplynulých päť rokov mal vraj viacero ponúk na spoluprácu, ale vybral si ústranie a čakal na vhodnú príležitosť na návrat. „Zomlelo sa to rýchlo, niektoré veci sme si ani nestihli ozrejmiť,“ priznal Kanaďan, ale v jednom má jasno. Do kompetrencií generálneho manažéra Petra Chiarelliho zasahovať nebude: „Je to jeho tím, on rozhoduje. Som mu k dispozícii. Má za sebou výsledky, s Oilers odviedol kus práce.“

Vedenie NHL v septembri vymenovalo Gretzkého za ambasádora budúcoročných podujatí spojených so storočnicou súťaže vrátane zápasov pod otvoreným nebom vo Winnipegu a St. Louis. „Nemal som ani jednu robotu, teraz mám dve,“ žartoval Gretzky. Nepochybuje o tom, že obe úlohy zvládne.

Edmonton vstupuje do sezóny s odhodlaním zbaviť sa nálepky tímu večných nádejí. Plejáda draftových jednotiek v uplynulých sezónach k úspechu neviedla. Oilers už desať ročníkov čakajú na účasť v play-off, čím vyrovali negatívny rekord Floridy. Symbolom nového začiatku by okrem štadióna malo byť aj kapitánske céčko na hrudi Connora McDavida. „Mám pocit, že stroj sa pohol správnym smerom,“ povedal Gretzky. Jeho slová potvrdili olejári víťazstvom 7:4 v stredajšej ouvertúre proti Calgary. McDavid prispel dvoma gómi, jednu asistenciu si pripísal aj slovenský obranca Andrej Sekera.

debata chyba
Viac na túto tému: #Wayne Gretzky #Edmonton Oilers