Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Talent? Ani Gretzky sa nevyhol tvrdej práci, vraví Cibák

Po Jiřím Bicekovi sa stal len druhým Slovákom v ére samostatnosti, ktorý nad hlavu zdvihol Stanleyho pohár.

12.10.2016 10:00
Martin Cibák, Sidney Crosby Foto:
Martin Cibák (vpravo) vedľa Sidneyho Crosbyho v čase, keď ešte obliekal dres Tampy Bay.
debata

Na pôsobenie v NHL už len spomína, dnes je hráčom rodného Liptovského Mikuláša, kde pomáha vo výchove mladých talentov. Hokejista Martin Cibák (36) by bol rád, keby čo najskôr vzišli nasledovníci Cháru, Hossu či Gáboríka.

„Nepracujeme s mládežou tak, ako by sme mali. Stále robíme presne to isté, čo aj pred 20 rokmi,“ priznáva bývalý hráč Frölundy, Södertälje, Spartaku Moskva či Nižnekamsku.

Koho pasujete do úlohy najväčšieho favorita na zisk najprestížnejšej klubovej trofeje v nadchádzajúcej sezóne?
NHL sledujem ako divák, palce budem držať najmä krajanom. Posledné 3–4 roky sa to točí okolo tých istých tímov a myslím si, že niektorý z nich zvíťazí aj tento rok. Sú tam už tradične Chicago, Pittsburgh, Tampa Bay či Washington. Ten však musí dobré výkony z predošlých základných častí preniesť aj do vyraďovacej fázy.

Prečo práve tieto mužstvá?
Je badať trend, v ktorom mladí lídri ťahajú svoje mužstvá. Sú vodcovskými osobnosťami na ľade i v kabíne. Je to spôsobené tým, že kanadsko-americkí tréneri dokážu pripraviť hráčov na ťažké zápasy fyzicky i mentálne. Sú veľmi odolní, po pár sezónach v NHL sa správajú chladnokrvne aj v siedmom zápase play off. Tréneri majú cit aj dostatočnú základňu na to, aby vybrali tých správnych hokejistov.

Komu by ste dopriali trofej?
Klubu, ktorý ukáže najkrajší hokej. Nemám favoritov či obľúbené tímy. Ten, kto predvedie svojim fanúšikom najzaujímavejšie divadlo, by mal zvíťaziť.

Naposledy sa zo Stanleyho pohára tešil spomedzi Slovákov Marián Hossa. Môže sa trofej objaviť na Slovensku po tejto sezóne?
Samozrejme. Veľa však závisí aj od šťastia. Máme tam viacerých lídrov, ktorí ťahajú svoje mužstvá. Zdeno Chára, Andrej Sekera, Jaro Halák či Mariánovia Hossa s Gáboríkom sú dlhoročnými hviezdami ligy a jej etablovanými súčasťami. Vieme, čo dokážu. Snáď sa to im alebo niektorému z mladých nasledovníkov podarí.

Slovákov už v NHL nie je toľko, ako kedysi. Čomu to pripisujete?
Je to stále tá istá pesnička. Musíme si priznať chybu a postaviť sa situácii, ktorá na Slovensku je, čelom. Treba si dať dole ružové okuliare a pochopiť, že to, čo robíme, nie je dobré a perspektívne. Počet Slovákov v NHL je presným odrazom toho, aká situácia panuje v slovenskom hokeji.

Chybu, že slovenský hokej zaspal dobu?
Áno, zmeškali sme vlak. S mládežou nepracujeme tak, ako by sa malo a to je hlavný problém. Stále robíme takmer presne to isté, čo aj pred 20 rokmi. Zmenili sa len drobnosti. Predbehli nás veľmoci. Ďalšie krajiny, ktoré sú na približne rovnakej výkonnostnej úrovni ako my, nás preskočili v mentálnej výchove. Už 18-ročných hráčov dokážu výborne pripraviť na veľký hokej. Herne sú možno podobne vyspelí ako mladí Slováci, no voči zápasovému tlaku sú omnoho odolnejší. Tým získavajú potrebné sebavedomie i skúsenosti a potom rovesníkov z okolitých krajín zdolávajú. Odzrkadľuje sa to už aj na výsledkoch mužov i mladších reprezentačných výberov Slovenska. Kedysi s týmito súpermi nemali problém, dnes s nimi hrávajú vyrovnané partie.

Čo navrhujete pre zlepšenie?
Treba zmeniť metodiku výchovy hráčov. Verím, že za niekoľko rokov sa môžeme vrátiť na správnu cestu a pripraviť schopnú mládež, ktorá je základom úspešného reprezentačného áčka. Musíme pracovať systematicky, podľa nového a jednotného modelu. To naštartuje rast šikovných hokejistov, ktorí sa neskôr môžu dostať aj do draftu v NHL. Aj na ňom vidieť rozdiel, kedysi sme v prvých dvoch kolách mali omnoho viac hráčov.

Jednou z chýbajúcich zložiek sú peniaze. Nepomohol by pri prechode z juniorského do seniorského hokeja lepší systém univerzitného hokeja?
Určite, to na Slovensku veľmi chýba. Jasné, že nikdy nebudeme ako Spojené štáty, to je nemožné. Pomôže to najmä rodičom, pretože by mali možnosť svoje dieťa poslať na univerzitu. Tam bude môcť hrať hokej, popritom študovať a dostávať štipendium za reprezentáciu školy. Na konci štúdia sa rozhodne, či to skúsi v práci, alebo si na živobytie bude zarábať hokejom.

Pracujete s mládežou prostredníctvom združenia Hokejové talenty Liptova. Máte dostatok šikovných detí?
Hoci to máme v názve, priznám sa, že ja slovo talent nemám rád. Talent je ako IQ. Môžeme ho zlepšovať tréningom, opakovaním tých istých činností dookola. Nedá sa povedať, že máme veľa alebo málo talentov. Deti sú si v hokejových začiatkoch veľmi podobné. Jasné, niektoré je väčšie, silnejšie, hravejšie. To menšie ho však môže poctivosťou dobehnúť. Bol Gretzky najsilnejším hráčom alebo mal najtvrdšiu strelu, keď bol ešte dieťaťom? Nie, ale rýchlo pochopil, o čo ide. Začal tvrdo pracovať, premýšlať a stal sa najlepším na svete.

Spomínali ste, že deti sú na začiatku v rovnakej pozícií. Ako z nich dostať to najlepšie?
Všetko je o ľuďoch. Deti nám naše úsilie vrátia až neskôr. Čo im dáme, dostaneme aj naspäť. Ak budeme s nimi pracovať poctivo a kvalitne, zúročí sa to v budúcnosti. Správny prístup, pozitívne myslenie a formovanie pomocou metodiky zvyšuje našu šancu na to, že budeme mať v reprezentácii ďalšie stálice z NHL, akými sú teraz Hossa, Gáborík či Chára. Je to jednoduchá matematika.

Zotavujete sa zo zranenia hornej časti tela. Kedy si znovu oblečiete dres Liptovského Mikuláša?
Už som začal s tréningom, zatiaľ len naberám kondíciu a rehabilitujem. Do plnej záťaže sa vrátim približne o dva týždne. Chodím však chalanov pravidelne povzbudiť na lavičku.

Ako ste spokojný s doterajšími výkonmi?
Myslím si, že chalani veľmi tvrdo pracujú. V kabíne je dobrý mix skúsených hráčov a šikovných mladíkov. Niektorí z nich, napríklad Kabáč, Sukeľ, Števuliak či Laco, ma veľmi príjemne prekvapili. Nevypúšťajú súboje a veľmi sa snažia. To je dobrý prísľub – pre nich aj pre klub.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Martin Cibák