Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Crosby: Stanley Cup každý rok je omyl. Viac si to ale užívam

Kapitán hokejistov Pittsburghu Sidney Crosby mocne zovrel víťazný pohár. Chvíľu sa zdalo, že ho už nikomu ďalšiemu ani nedopraje.

13.06.2016 10:29
Sidney Crosby Foto: ,
Sidney Crosby.
debata

Podľa mnohých najlepší hokejista na svete sa 7 rokov po prvom dobytí Stanley Cupu dočkal aj ďalšieho a k tomu pridal honor Najužitočnejšieho hráča play-off. Nebol už úplným lídrom v bodovaní, ale stal sa ním v kabíne. Vo vyraďovacej časti dosiahol 19 bodov za 6 gólov a 13 asistencií a v tabuľke produktivity skončil siedmy. Crosby neskóroval v celej finálovej sérii, ale v rozhodujúcom šiestom zápase na ľade San Jose prihral na dva z troch gólov Penguins a jeho spoluhráči tvrdia, že bez neho by rozhodne nezažili ľadovú slasť s pohárom uprostred júna.

„Je to všeobjímajúci chlap, jeden z najväčších hráčov, ktorí hrali hokej. Obdivujem ho za to, ako sa dokáže prispôsobiť potrebám tímu a ako tvrdo pracuje na sebe. Doslova každý deň,“ uviedol o Crosbym jeho spoluhráč z útoku Chris Kunitz pre USA Today. „Mnohí si všímajú jeho body, ale je to najmä jeden z najväčších hokejových lídrov,“ pridal slová uznania generálny manažér Penguins Jim Rutherford.

Trofej Conna Smytha bola poslednou, ktorá chýbala v jagavej zbierke 28-ročného rodáka z Halifaxu. Predtým dvakrát získal Art Ross Trophy určenú pre najproduktívnej­šieho hráča základnej časti sezóny (2007, 2014), dvakrát ho ocenili ešte prestížnejšou Hart Trophy (2007, 2014) ako najužitočnejšieho hráča celej sezóny a trikrát sa stal najužitočnejším v hlasovaní hráčov – Trofej Teda Lindsaya (2007, 2013, 2014). V roku 2010 si prevzal Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca súťaže.

„Prvé, čo mi napadlo, bolo poznanie, že to bolo neuveriteľne náročné a že teraz si musíme užiť každú sekundu tohto víťazstva. Pred siedmimi rokmi som bol mladý, mali sme skvelý tím, a ja som si myslel, že zisk Stanleyho pohára bude každoročná záležitosť. Omyl. Hokej sa mení z roka na rok, rovnako zloženie tímov a pre celkový úspech musí do seba zapadnúť veľa vecí. Teraz sa to podarilo. Rozdiel oproti minulosti je v tom, že momentálne cítim väčšie uznanie či uvedomenie si tohto úspechu,“ uviedol Sidney Crosby pre zámorské médiá.

Všetko sa mení, ale niečo sa aj opakuje. Napríklad to, že vo víťaznej sezóne 2008/2009 Pittsburgh nahradil trénera Michela Therriena Danom Bylsmom a vybojoval Stanley Cup. Aj vo víťaznej sezóne 2015/2016 mal Pittsburgh dve tváre. Prvá bola nevýrazná a druhá, po výmene trénera, oveľa prívetivejšia. Mika Johnstona vymenil po 28 zápasoch súťažného ročníka (nazbieral iba 33 bodov) v polovici decembra Mike Sullivan a ten spravil s mužstvom divy. Dovtedy striktne defenzívny prejav nahradil dôrazom na ofenzívu a najmä zlepšil pohyb hráčov. Elitní centri Sidney Crosby a Jevgenij Malkin, ako aj krídelník Phil Kessel dostali viac voľnosti a prebudili sa strelecky. Kapitán Crosby v tzv. regular season napokon 36-krát skóroval a nazbieral 85 bodov. „Korčuľovali sme s pukom, korčuľovali sme bez puku, vlastne korčuľovali sme stále,“ cituje Malkina portál TSN. „Rýchlosť vo všetkých jej formách. Presne to som vyžadoval od tejto skupiny hráčov a veril som, že to prinesie úžitok,“ skonštatoval Mike Sullivan ešte počas finálovej série. Mužstvo pod jeho vedením dosiahlo v zostávajúcich 54 zápasoch základnej časti 33 víťazstiev, pokorilo stobodovú hranicu a posunulo sa až na štvrtú priečku pred play-off. Aj preto malo vo finále výhodu domáceho prostredia v prvých dvoch zápasoch, keďže San Jose postúpilo až z celkovej 11. pozície.

V defenzívne ladenej finálovej sérii Pittsburghu kľúčovo zabrala práve obrana, v ktorej okrem Krisa Letanga korčuľovali iba menej známi hráči. Ubránili však dve hlavné útočné hrozby Sharks Joea Pavelského a Joea Thorntona, ktorý v šiestich zápasoch spolu dali iba jeden gól a pridali tri asistencie. Na tretieho a piateho najproduktívnej­šieho hráča play-off a lídrov tímu aj v dlhodobej časti sezóny chabá vizitka. „Zo všetkých strán sme počúvali, aký máme skvelý útok po doplnení o Phila Kessela, ale zároveň nám hovorili aj to, že doplatíme na deravú obranu, že na tom pohoríme. Myslím si, že práve my – obrancovia sme odviedli fantastickú prácu,“ povedal Ian Cole.

Súčasný úspech Pittsburghu by nebol možný bez Crosbyho či Malkina, ale mnohí zainteresovaní sa zhodujú, že je najmä tímový. Na 15 góloch v šiestich zápasoch finálovej série sa podieľalo 12 strelcov, pričom Crosby nerozvlnil sieť ani raz. Do tímu vhodne zapadli vlaňajšie akvizície Phil Kessel, ktorý bol s 22 bodmi lídrom tímu v play-off, ale aj Nick Bonino (18) a Carl Hagelin (16 bodov). Dôležité bolo, že sa ujala mladá krv v podobe brankára Matta Murraya či útočníkov Bryana Rusta a Connora Shearyho. Ten dokonca nastupoval s Crosbym v prvom útoku. Dvadsaťdvaročný brankár Murray totálne vytlačil z pozície jednotky skúseného Marca-Andreho Fleuryho a pätnástimi víťazstvami v zápasoch play-off utvoril nováčikovský rekord vyraďovacej časti. Pre zaujímavosť, okrem Crosbyho majú oba Stanleyho poháre z rokov 2009 a 2016 na konte už iba štyria hráči Pittsburghu – Kris Letang, Jevgenij Malkin, Chris Kunitz a Marc-Andre Fleury.

„Keď zažijete toľko zmien v tíme ako my za pár rokov, nie je jednoduché dať tých chlapcov dokopy a utvoriť medzi nimi správnu chémiu. Nejde to spraviť za jednu noc. Treba byť trpezlivý a vytrvalý. Keď sa na to pozrieme z tejto stránky, koľko nových hráčov sme zabudovali do tímu, je neuveriteľné, aký úspech sme dosiahli. Je to totálny tímový úspech,“ skonštatoval kapitán Crosby. Na otázku, či v polovici decembra veril, že táto sezóna môže byť ešte úspešná, kľúčový hráč „tučniakov“ odpovedal: „Vedel som len to, že budeme bojovať a pokúsime sa nájsť víťaznú cestu.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Sidney Crosby #Pittsburgh Penguins