Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S play off sa lúči ďalší Slovák. Sezóna sa skončila už aj pre Gáboríka

Hokejisti San Jose sa stali po hráčoch Tampy Bay druhým tímom, ktorý si vybojoval postup do 2. kola play-off v NHL.

23.04.2016 08:48
Marián Gáborík Foto: ,
Súboj Logana Coutura (vľavo) s Mariánom Gáboríkom.
debata

V piatkovom piatom súboji štvrťfinále Západnej konferencie San Jose zvíťazilo na ľade Los Angeles 6:3 a vyradilo tak dvojnásobného držiteľa Stanleyho pohára z ostatných piatich sezón. V drese Sharks strelil dva góly vrátane víťazného mladý Fín Joonas Donskoi (24), v tíme Kings končí sezónu aj slovenský útočník Marián Gáborík.

Z piatich súbojov play off skúsený 34-ročný krídelník absolvoval štyri s bilanciou jedna asistencia. Gáborík predtým viac ako dva mesiace pauzoval so zranením a tréner národného tímu Zdeno Cíger s ním neráta pre účasť na MS 2016 v Petrohrade a Moskve. Hráči San Jose prekročili prah 1. kola play off prvýkrát od roku 2013.

Čo sa podarilo na Západe San Jose, nevyšlo vo Východnej konferencii Washingtonu. Držitelia Prezidentského pohára, hráči Capitals, premárnili aj druhý pokus na uzavretie série so súpermi z Philadelphie a tentoraz na domácom ľade podľahli 0:2. Domáci prestrieľali hostí v pokusoch na bránku 44:11, ale neprinieslo im to ani gól, lebo im počaroval český brankár Michal Neuvirth. V drese Flyers trafili Ryan White a Christian VandeVelde.

„Mám rád, keď na mňa smeruje veľa striel. Udržiava ma to v centre diania. Pochytal som všetko, lebo som videl veľa pukov vďaka dobrej práci obrany predo mnou,“ uviedol Neuvirth na webe NHL. „V bránke je vždy pokojný a trpezlivý. V posledných dvoch zápasoch podal výnimočné výkony. Je to jeho zásluha, že sa vraciame domov, v čo možno už nikto neveril,“ pochválil Neuvirtha jeho krajan z útoku Philadelphie Jakub Voráček.

Možnosť na ukončenie série 1. kola nevyužili ani hráči Dallasu. V Západnej konferencii prehrali doma so súpermi z Minnesoty 4:5 po predĺžení. Keď sa domáci dvoma „zlepenými“ gólmi v 49. min z hokejok Jasona Spezzu a Alexa Goligoského prvýkrát v zápase ujali vedenia, zdalo sa, že vkročia do semifinále konferencie. Lenže potom vzal osud zápasu do svojich rúk Mikko Koivu. Skúsený fínsky center (33) v službách Wild najprv v 57. min vyrovnal na 4:4 a potom v piatej minúte predĺženia úspešným tečom strely Ryana Sutera posunul sériu do šiesteho zápasu. Uskutoční sa v nedeľu v Minnesote.

V piatok sa predlžovalo aj v Sunrise, kde domáca Florida napokon nevyužila výhodu vlastných fanúšikov a podľahla New York Islanders 1:2. Rozhodnutie padlo až v 16. min druhého predĺženia v presilovej hre z hokejky netradičného strelca Alana Quina. Dvadsaťtriročný rodák z Bellevillu v kanadskom Ontariu pred dvoma týždňami debutoval v NHL a teraz svojím prvým zásahom v play-off priniesol Islanders výhodu náskoku 3:2 na zápasy.

Nemec Thomas Greiss, úspešný náhradník zraneného Slováka Jaroslava Haláka, si počas 96 minút čistého času pripísal 47 zákrokov. V siedmej minúte prvého predĺženia zneškodnil aj trestné strieľanie Aleksanda Barkova. Odpískať trestné strieľanie v predĺžení play-off je nevídané, stalo sa to len tretíkrát v histórii, z toho prvý raz od roku 1998. Všetky pri pokusy boli neúspešné a vo všetkých troch takýchto zápasoch bol na ľade aj český útočník Jaromír Jágr.

Islanders čakajú na víťazstvo v sérii play-off od roku 1993, dočkať sa môžu už v nedeľu na domácom ľade v Barclays Center. „Nevyzeralo to s nami dobre, ale potom sme dostali možnosť presilovej hry a v nej sa puk dostal k hráčovi, ktorý ešte pred mesiacom hral v American hockey league,“ lakonicky skonštatoval tréner NY Islanders Jack Capuano na webe NHL.

„Toto je psychicky ťažká prehra, lebo sme hrali dobre a túžili po víťazstve. Nálada nám teaz padla, ale treba sa ísť domov najesť a dobre pripraviť na zápas číslo šesť,“ uviedol kormidelník Floridy Gerard Gallant.

Štvrťfinále play-off NHL – piatok (hrá sa na štyri víťazstvá):

VÝCHODNÁ KONFERENCIA

Washington – Philadelphia 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
- stav série 3:2
Góly: 28. White (Gagner, Streit), 60. VandeVelde (Bellemare)

Florida – New York Islanders 1:2 po predĺžení (0:1, 0:0, 1:0 – 0:0, 0:1)
- stav série 2:3
Góly: 42. Barkov (Petrovic, Jágr) – 14. Nielsen (Hickey), 96. Quine (Židlický, Hickey)

ZÁPADNÁ KONFERENCIA

Dallas – Minnesota 4:5 po predĺžení (1:2, 0:0, 3:2 – 0:1)
- stav série 3:2
Góly: 18. Oduya (Faksa, Klingberg), 41. Jamie Benn (Klingberg), 49. Spezza (Janmark, Eaves), 49. Goligoski (Eakin) – 4. Mikael Granlund (D. Jones), 6. Schroeder (Suter, Spurgeon), 42. Niederreiter (Spurgeon, Pominville), 57. M. Koivu (Mikael Granlund, Pominville), 65. M. Koivu (Suter, Prosser)

Los Angeles – San Jose 3:6 (0:2, 3:1, 0:3)
- konečný výsledok série 1:4
Góly: 28. Kopitar (King, Doughty), 32. J. Carter (Muzzin, Toffoli), 37. Versteeg (Clifford, Muzzin) – 2. Donskoi (Couture), 12. Tierney (Burns), 25. Nieto (Burns, Couture), 44. Donskoi (Burns, Couture), 53. Pavelski (Burns, P. Martin), 60. M. Karlsson (Marleau) Marián Gáborík (LA) 15:15 min, 1 strely, 1 plusový bod, 2 „hity“

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Gáborík #Los Angeles Kings