Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boje o Stanley Cup sa začínajú. Príde trofej na Slovensko?

Aj tohtoročné zápolenia o najcennejšiu hokejovú klubovú trofej sľubujú vyrovnané a kvalitné duely.

12.04.2016 13:00
Marián Hossa, Stanelyho pohár Foto:
Hossov bozk. Takto pred rokom Marián Hossa z Chicaga Blackhawks bozkával Stanley Cup.
debata (1)

Najprestížnejšia hokejová súťaž na svete ukončila v nedeľu svoju 82-zápasovú základnú časť. Šestnásť najlepších mužstiev NHL sa od stredy pobije o Stanleyho pohár. Zo slovenských hráčov sa v play off predstaví poltucet.

Najväčšiu šancu na jeho zisk z nich má chicagská dvojica Marián Hossa, Richard Pánik. Odpisovať nemožno ani Los Angeles s momentálne zraneným Mariánom Gáboríkom. Zdravotne indisponovaná je aj opora Islanders Jaroslav Halák. S jeho absenciou poklesli aj nádeje New Yorku na výraznejší úspech. Medzi outsiderov patrí Detroit v zostave s Tomášmi Tatarom a Jurčom.

Najhorúcejším kandidátom na víťazstvo je Washington. Klub z hlavného mesta Spojených štátov vyhral Prezidentskú trofej a môže sa spoľahnúť na výborný tímový výkon vedený skvelými individualitami. Brankár Braden Holtby sa 48 víťazstvami vyrovnal legendárnemu Martinovi Brodeurovi zo sezóny 2006/2007, ruský bombardér Alexander Ovečkin siedmykrát v kariére pokoril 50-gólovu métu.

„Spoluhráči ma hľadajú a ja sa pokúšam čo najlepšie zakončovať. Je však z roka na rok ťažšie strieľať góly v tejto súťaži. Preto ma nesmierne teší, čo som opäť dosiahol,“ povedal pre web NHL najlepší zakončovateľ tejto sezóny s 50 presnými zásahmi.

Washington nikdy nevyhral Stanley Cup, a play off je preň už roky strašiakom. Najväčším úspechom je finálová účasť v ročníku 1997/1998. Odvtedy to Capitals dotiahli maximálne do druhého kola. Tohtoročnú púť začnú proti Philadelphii.

Počítať treba určite aj s obhajcom trofeje z Chicaga. Blackhawks si v úvodných bojoch zmerajú sily so St.Louis. Skvelý tím povedie najmä dvojica Patrick Kane a Artemij Panarin. „Je pre mňa veľkou cťou byť prvým Američanom, ktorý vyhral trofej Arta Rossa pre najproduktívnej­šieho hráča NHL,“ povedal Kane.

Zabudnúť netreba ani na Dallas. Prvou prekážkou pre texaský tím bude Minnesota. Stars strelili v základnej časti najviac gólov (267) a mená ako Jamie Benn, Tyler Seguin, Jason Spezza či Patrick Sharp vzbudzujú rešpekt u každej defenzívy. "Play off je nová sezóna. Môže sa stať úplne čokoľvek, " vyhlásil kapitán Jamie Benn.

Zamiešať karty môže už tradične Anaheim, ktorý inkasoval v základnej časti najmenej gólov (192). Do širšieho okruhu favoritov možno zaradiť aj Los Angeles či Pittsburgh. Čiernym koňom vyraďovacích bojov by mohla byť Florida. „Naším cieľom je vyhrať Stanleyov pohár. K nemu však vedie ešte dlhá cesta,“ vyhlásil smelo tréner Panthers Gerard Gallant.

Program 1. kola play-off NHL

Východ: Florida – Islanders (Jaroslav Halák), Tampa Bay – Detroit (Tomáš Tatar, Tomáš Jurčo), Washington – Philadelphia, Pittsburgh – Rangers. Západ: Dallas – Minnesota, St. Louis – Chicago (Marián Hossa, Richard Pánik), Anaheim – Nashville, Los Angeles (Marián Gáborík) – San Jose.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Stanley Cup