Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z tribúny do prvej formácie. Tenký Marinčin si získava dôveru

Spočiatku hrával málo. Ba často sa mu ušlo len miesto na tribúne. Tvrdo však na sebe pracoval a odmenou mu je parádna minutáž a miesto v prvej obrannej dvojici.

23.03.2016 16:24
Martin Marinčin Foto: ,
Martin Marinčin z Toronta v zápase proti Detroitu.
debata

Výrazným napredovaním upútal aj pozornosť reprezentačných trénerov a nemal by chýbať v drese Slovenska na majstrovstvách sveta v Rusku (6. až 22. mája).

Získať si dôveru a priazeň jedného z najuznávanejších trénerov súčasnej NHL Mika Babcocka rozhodne nie je jednoduché. Martin Marinčin musel slávneho kouča presviedčať o svojich kvalitách od prvého stretnutia v letnom kempe Toronta. Solídny korčuliar s netradičným držaním tela už v predošlých dvoch sezónach v Edmontone potvrdil, že na NHL má, no nevyrovnanosť výkonov, nižšie sebavedomie a chýbajúce kilogramy ho zrážali dole.

Po kempe Maple Leafs si, na rozdiel od Richarda Pánika, vybojoval miesto v prvom tíme. No nie istý flek v základnej zostave. Raz odohral 22 či 23 striedaní, v ďalšom zápase už len šestnásť a inokedy zostal sedieť na tribúne. Často sa jeho minutáž nedostala cez 12 minút na ľade.

Napriek tomu si pochvaľoval, že pod vedením Babcocka hokejovo napreduje a čakal na výraznejšiu šancu. Prišla postupne. Najprv Toronto 9. februára vymenilo svojho kapitána Diona Phaneufa do Ottawy, krátko nato opustil klub aj Roman Polák a Marinčin hral stále viac a viac. Po zranení Matta Hunwicka sa dokonca posunul do prvej obrannej dvojice a pred jedenástimi dňami strávil v Detroite na ľade neuveriteľných 29:45 min.

Zápas Toronto - Buffalo vo videoskratke

„Ako rastie môj priestor na ľade, cítim sa stále lepšie a lepšie. Nabral som sebavedomie. Tréner mi dal veľkú šancu a dôveruje mi. Vynikajúci pocit. Snažím sa mu dôveru vrátiť späť,“ vravel 24-ročný slovenský obranca novinárom po pondelňajšom víťazstve 5:2 nad Calgary. Rázny Babcock si výkony niekdajšej 46-ky vstupného draftu pochvaľuje. Vkladá do nej nádeje, no zároveň opakuje to, čo pred ním aj iní tréneri – Marinčin musí pribrať.

„Stále je príliš tenký. V lete musí veľmi tvrdo popracovať na svojom tele. Ak sa chce v NHL skutočne presadiť, potrebuje nabrať svaly. Keď to zvládne, bude na dobrej ceste, aby sa stal kvalitným hráčom,“ cituje Babcocka The Globe and Mail. „Začal naberať sebavedomie po tom, ako sa stal pravidelnou voľbou na oslabenia. Dobre pracuje hokejkou a na ľade mu to myslí. Je veľmi dobrý korčuliar a vie šikovne prihrať puk. Len ešte musí poriadne popracovať na streľbe,“ dodal uznávaný kouč.

V ostatných stretnutiach nastupuje účastník olympijského turnaja v Soči 2014 a majstrovstiev sveta v tom istom roku v obrannej dvojici ešte s o dva roky mladšou nádejou Maple Leafs Morganom Riellym. Na ľade sa vhodne dopĺňajú.

„Pamätám si ho z juniorskej WHL ako súpera. Bol kľúčový muž svojho tímu, jeden z najlepších obrancov v súťaži. Má veľmi šikovné ruky, dobré fyzické predpoklady, dobre korčuľuje a vie aj vystreliť. Rozumieme si. Viem, čo urobí s pukom. Bavíme sa hokejom. Martin má pred sebou svetlú budúcnosť,“ hovorí Rielly pre The Toronto Sun.

Odchovanec košického hokeja síce neohúri ofenzívnymi štatistikami – minulý týždeň strelil svoj prvý gól sezóny a len druhý v kariére v NHL, celkovo má na konte v sezóne šesť bodov – no defenzívne čísla má výborné. Toronto s ním na ľade dostáva najmenej gólov a súperi sa dostávajú menej často k streľbe. V hodnotení plus/mínus bodov je s piatimi pluskami vôbec najlepším hráčom mužstva.

Babcock oceňuje nielen jeho výkony, ale aj správanie mimo ľadu. „Výrazne sa zmenil. Keď som ho v úvode sezóny pozdravil, len si niečo potichu zamrmlal popod fúzy. Teraz kráča s hlavou vztýčenou a sám ma zdraví: Ahoj Mike, ako sa máš?“ prezradil tréner pre The Toronto Sun. Väčším priestorom na ľade a kvalitnými výkonmi upútal Marinčin reprezentačného trénera Zdena Cígera i generálneho manažéra Róberta Švehlu. Tí priznali, že pôvodne ho ani neplánovali osloviť s pozvánkou na šampionát.

„Jeho forma graduje. Presvedčil nás. Navyše, sám chce reprezentovať,“ vraví Cíger, ktorý by mal mať v Petrohrade k dispozícii dvojicu obrancov z NHL – Marinčina a Andreja Sekeru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Marinčin