Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halákov konkurent nemá z play off skúsenosti. Ani obavy

Až do chvíle, kým hokejový brankár Thomas Greiss vlani v lete nepodpísal zmluvu s New Yorkom Islanders, neodchytal v nijakej sezóne svojej kariéry v NHL viac než 25 zápasov.

21.03.2016 11:22
Thomas Greiss Foto: ,
Thomas Greiss.
debata

Hneď prvý ročník vo farbách „ostrovanov“ to zmenil. Aj vinou zranení slovenskej jednotky Jaroslava Haláka má jeho nemecký rovesník zatiaľ lepšie štatistiky a v súčasnosti je prvou voľbou trénera Jacka Capuana.

„Som veľmi spokojný, chytám dosť veľa, chlapci predo mnou hrajú skutočne dobre a celkom nám to ide. Do konca základnej časti už nezostáva veľa zápasov. Cítim, že som v pohode a pripravený,“ vraví 30-ročný rodák z bavorského Füssenu pre server nhl.com. Devätnásť z tridsiatich štyroch duelov, ktoré odchytal, bolo víťazných, raz si udržal čisté konto. Má priemer 2,26 inkasovaného gólu na zápas a 92,8-percentnú úspešnosť zásahov; od ôsmeho marca z hry pre zranenie v dolnej časti tela nadlho vyradený Halák 2,30 gólu a 91,9 %.

„Za ten krátky čas, čo Thomasa poznám, som zistil, že je ctižiadostivý. A to je všetko, čo o hráčovi potrebujem vedieť. Viem, že bude pracovať a vydá zo seba to najlepšie. To je všetko, čo môže kouč od zverenca vyžadovať – bez ohľadu na výsledky,“ tvrdí Capuano.

Islanders už od roku 1993 čakajú na prvú víťaznú sériu v play off. Či sa im to podarí s Greissom v bránke, ktorý odchytal v doterajšej kariére iba jediný zápas v bojoch o Stanleyho pohár, aj to ešte sezóne 2009/2010 v drese San Jose, je vo hviezdach. Ťažkú hlavu si však z toho Nemec nerobí. „Teraz ma to netrápi. Prvoradé je dostať sa do play off a podľa možností z čo najlepšieho miesta. Nemyslím si, že sa veľa zmení. Akurát viackrát hráte proti rovnakému súperovi, ale stále je to len hokej,“ domnieva sa Greiss.

Aj po víťazstvách ho charakterizuje pokoj a vyrovnanosť, čo mu podľa spoluhráčov pomáha v úspešnej sezóne. „Je veľmi uvoľnený, v dobrom zmysle slova ‚salámista‘, čo však neznamená, že nesústredený. Je to skvelý brankár a prežíva výborný ročník. Určite patrí medzi tých lepších v lige, veď čísla neklamú. Musíme mu len pomáhať, aby sa súperi nedostávali k dorážkam. Puky, ktoré má pochytať, pochytá,“ tvrdí obranca Calvin de Haan.

debata chyba
Viac na túto tému: #New York Islanders #Thomas Greiss