Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po 46 rokoch sa v NHL schyľuje k americkému play off

Sedmička kanadských tímov, ktoré účinkujú v najlepšej hokejovej lige sveta, zatiaľ márne stíha amerických konkurentov v boji o vyraďovaciu časť.

18.02.2016 10:00
Price Foto: ,
Strácajú dych. Hokejisti Montrealu Canadiens po vydarenom úvode sezóny bojujú o postup do play off.
debata

Zopakuje sa história po 46 rokoch? Otázka, ktorá trápi kanadské tímy v NHL. V sezóne 1969/1970 sa posledný raz stalo, že tím z Kanady nepostúpil do play off. Vtedy hrali v súťaži len Toronto a Montreal. Práve Canadiens sú posledným mužstvom z kolísky hokeja, ktoré získalo Stanleyho pohár (v roku 1992/1993). Navyše, medzi najhoršími deviatimi tímami sú všetky kanadské spoločne s Buffalom a Columbusom.

Najbližšie k vyraďovacím bojom má Vancouver, na západe jedenásty. Na poslednú pozíciu zaručujúcu play off, ktorú okupuje Colorado Avalanche, stráca šesť bodov, no má tri zápasy k dobru. Hlavným dôvodom jeho postavenia mimo elitnej osmičky je slabá ofenzíva. Vancouver strelil v 56 zápasoch 133 gólov a po New Jersey Devils (130) má druhý najhorší útok v lige. „Sme iným tímom doma a iným vonku,“ narážal Daniel Sedin na fakt, že jeho tím prehral päť domácich zápasov v rade.

Zatiaľ najväčším sklamaním kanadských zástupcov a najnepríjemnejším prekvapením profiligy je Montreal. Mal solídny úvod sezóny, no teraz mu patrí až dvanásta priečka s osembodovým mankom na Pittsburgh Penguins. „Bolo tam málo energie a emócií, to nám chýba. Každý z nás sa musí pozrieť do zrkadla a opýtať sa samého seba, či predvádza najlepšie výkony, aké môže. Nesmieme sa ľutovať, musíme hrať čo najlepšie a nájsť cestu k play off,“ povedal po poslednom zápase (2:6 proti Arizone) pre web NHL hviezdny obranca P. K. Subban, so 44 bodmi najproduktívnejšm hráč Canadiens.

S ostatnými kanadskými mužstvami to vyzerá ešte horšie. Štrnásťčlennú Západnú konferenciu uzatvára Calgary, Winnipeg a Edmonton. Najmä vďaka siedmemu najproduktívnej­šiemu hráčovi ligy Johnnymu Gaudreauovi (54 bodov za 22 gólov a 32 asistencií) Flames zatiaľ strácajú na Colorado deväť bodov. Jets do play off ťahá 10. hráč v tabuľke kanadského bodovania súťaže Blake Wheeler. Na bodového lídra márne čakajú v Edmontone. Tím, za ktorý hráva aj slovenský obranca Andrej Sekera, je druhým najhorším v celej NHL.

Na východe trinásta Ottawa s najlepším nahrávačom ligy Erikom Karlsonom (53 asistencií), stráca len šesť bodov, no má o tri zápasy viac. Šiesty najmladší káder (26,5 roka) a mená ako Stone, Zibanejad či Hoffmann sú však pre tím z hlavného mesta Kanady prísľubom do budúcnosti. Najhorším tímom NHL je Toronto. Od Maple Leafs sa čakalo, že po príchode trénera Mikea Babcocka zlepší svoju hru aj výsledky.,,Je to vynikajúci kouč. Pokiaľ dodržujeme jeho systém hry, bodujeme," vyhlásil jeho zverenec Martin Marinčin v rozhovore pre Pravdu. Slávny kanadský klub získal len 49 bodov a to je najmenej z celej ligy.

Ročník 2015/2016 sa pomaly prelamuje do poslednej štvrtiny. V hre sú ešte desiatky bodov aj zápasov. Minulú sezónu hrala play off až pätica kanadských tímov (okrem Edmontonu a Toronta). Ak chcú kanadské mužstvá pomýšľať na vyraďovaciu fázu aj teraz, musia zaradiť vyšší prevodový stupeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Montreal Canadiens #Toronto Maple Leafs #Ottawa Senators #play off NHL
Načítavajú sa športové výsledky...