Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL čelí žalobe za smrť Montadora

Čím sa rodina vo februári zosnulého hokejistu Steva Montadora zastrájala, to aj splnila. Zažalovala vedenie Národnej hokejovej ligy (NHL) z nedbanlivosti o zdravie hráča, ktorého dôsledkom bola jeho smrť.

09.12.2015 15:10
Steve Montador Foto: ,
Počas kariéry utrpel Steve Montador minimálne 15 otrasov mozgu.
debata

Skúsený kanadský obranca Montador odohral 571 zápasov v základnej časti NHL a ďalších 43 v play-off v šiestich kluboch a kariéru ukončil v roku 2014 ako člen tímu KHL Medveščak Záhreb. Počas svojho zámorského pôsobenia bol však vystavený viacerým tvrdým nárazom do hlavy a následným otrasom mozgu. Jeho pitva preukázala, že trpel chronickou traumatickou encefalopatiou (CTE). Toto degeneratívne ochorenie je možné diagnostikovať iba posmrtne u osôb, ktoré utrpeli mnohonásobné údery do oblasti hlavy. A presne to je aj predmetom žaloby na okresnom súde v štáte Illinois. „Vedenie súťaže dlhodobo odmietalo upozorniť hráča, že opakované poranenia hlavy môžu viesť až k trvalému postihnutiu duševného zdravia,“ píše sa v žalobe rodiny zosnulého hokejistu.

Počas kariéry utrpel Montador minimálne 15 otrasov mozgu, ktoré viedli k jeho trvalému poškodeniu. Štyri z nich sa mali stať dokonca v rozpätí troch mesiacov, keď bol hráčom tímu Chicago Blackhawks (2011/2012). Vedenie NHL ešte v máji, pri prvej zmienke o možnej žalobe zo strany pozostalých, reagovalo odmietavo: "Naše myšlienky a modlitby sú so smútiacou rodinou, ale obvinenia zo spojitosti medzi Stevovou smrťou a kariérou v NHL odmietame.“

Montador bol piatym bývalým hráčom NHL, u ktorého vyšetrenia post mortem odhalili CTE. Pred ním encefalopatiu potvrdili aj u Rega Fleminga, Boba Proberta, Ricka Martina a Dereka Boogaarda.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #žaloba #Steve Montador