Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruskú päťku v Detroite striedala pred desiatimi rokmi švédska

Do roku 2005 bol švédsky hokejista Mikael Samuelsson v NHL iba vyblednutým pravým krídlom. Ponevieral sa klubmi, čo vtedy len s úctivým rešpektom hľadeli na Stanleyho pohár. Štyri zápasy za San Jose, 125 duelov v drese New Yorku Rangers, 22 stretnutí za Pittsburgh a 37 na Floride.

29.10.2015 12:36
debata
zväčšiť Švédska enkláva v Detroite v ročníku 2007-08.... Foto: toledoblade.com
Švédi, Detroit Red Wings Švédska enkláva v Detroite v ročníku 2007-08. Zľava Jonathan Ericson, Andreas Lilja, Tomas Holmström, Henrik Zetterberg, Nicklas Lidstrom, Nicklas Kronwall, Mikael Samuelson, Johan Franzén pri fotení reklamnej kampane.

A produktivita? Tiež žiadna sláva: 188 zápasov, 19 gólov, 49 bodov. Zlom v jeho kariére však nastal po výlukovej sezóne 2004/2005, keď sa to s ním rozhodli skúsiť v Detroite. „V ofenzíve toho v lige dovtedy veľa neukázal,“ poznamenal generálny manažér Ken Holland, ktorého Samuelsson nepresvedčil ani na svetovom šampionáte v Rakúsku 2005.

Svoju rolu však zohral detroitský skaut v Európe Haakan Andersson s citom na výber hráčov či vtedy hrajúca legenda klubu Steve Yzerman. Holland pokračuje: „Na tretí deň tréningového kempu som zašiel za Stevom a nadhodil mu, že pokukujeme po ďalšom švédskom hráčovi. Máme ich šesť, čo by si povedal, keby sme pridali ďalšieho? Steve sa iba spýtal, či je konkurencieschopný, ja som odpovedal kladne. ‚Pre mňa to nie sú Švédi, ale hokejisti,‘ odvetil.“

Gól Mikaela Samuelssona v drese Detroitu

Holland sa ešte pozhováral so švédskymi reprezentantmi v tíme a tí podľa jeho slov len krútili hlavami, prečo ešte ich kamarát nemá nikde zmluvu. Bolo rozhodnuté – Samuelsson sa dočkal kontraktu na jeden rok. V šatni ho vítali krajania Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg, Tomas Holmström, Andreas Lilja, Johan Franzén a Niklas Kronwall.

„Skutočne v tom nebol zámer, aby sa Detroit stal švédskou baštou. Mali sme šťastie, že Európania k nám zapadli. Keď sa vrátime do 90. rokov, Scotty Bowman zložil čisto ruskú päťku. Už vtedy sme produkovali sčasti európsky hokej. A keď ho chcete forsírovať, je pravdepodobné, že siahnete po Európanoch,“ vysvetľoval vtedy Ken Holland.

Nicklas Lidström a jeho kariéra

Scottie Bowman sa pred dvadsiatimi rokmi rozhodol pre ťah, o aký sa nepokúsil nikto pred ním. Spojil päť hráčov z jednej európskej krajiny do jednej formácie. K triu elitných ruských útočníkov Sergejovi Fiodorovovi, Igorovi Larionovovi a Viačeslavovi Kozlovovi priradil ich krajanov v obrane Vladimira Konstantinova a Viačeslava Fetisova.

„Môj hlavný trik nespočíval v tom, že som nechal hrať Rusov spolu kompletné zápasy počas celej sezóny. To by nás súperi rýchlo prekukli a nasadili by proti nám svojich tvrdých mužov. Často som čakal do druhej či tretej tretiny, než som ich spoločne poslal na ľad a tým som zmiatol taktické plány súperovej striedačky,“ podotkol s odstupom času Bowman.

Jeho trénerský nástupca Mike Babcock sa pred desiatimi rokmi odhodlal k podobnému kroku: k centrovi Zetterbergovi z času na čas priradil krídla Samuelssona s Holmströmom, na modrej čiare operovali Lidström s Kronwallom. A Samuelsson už v prvej sezóne v Detroite zažiaril ako nikdy predtým. V 71 zápasoch nastrieľal 23 gólov a pridal 22 asistencií, a to na ľade trávil v priemere len necelých štrnásť minút. Klub s ním v marci 2006 predĺžil kontrakt o ďalšie tri roky, počas ktorých odvádzal na ľade spoľahlivé služby.

Najkrajšie akcie Tomasa Holmströma

A nielen to. Zakrátko sa z tuctového krídla stal člen exkluzívneho Triple Gold Clubu. Po OH v Turíne 2006 ovládol so švédskou reprezentáciou aj následné majstrovstvá sveta v Lotyšsku. A na konci sezóny 2007/2008 zodvihol nad hlavu Stanleyho pohár, k čomu vo víťaznom play-off prispel 13 bodmi v 22 zápasoch. Súčasťou tímu bol aj Slovák Tomáš Kopecký.

Je úvod ročníka 2015/2016 a v meste „motorov“ stále diktuje trend švédska enkláva: útočníci Henrik Zetterberg, Johan Franzén, Gustav Nyquist, Joakim Andersson, zadáci Niklas Kronwall a Jonathan Ericsson. Súčasný kouč Jeff Blashill môže z „troch koruniek“ v pohode poskladať jednu päťku. A ďalších Európanov má v kádri tiež požehnane: slovenskí Tomášovia Tatar s Jurčom, Rusi Pavel Daciuk a Alexej Marčenko, Fín Teemu Pulkkinen aj Česi Jakub Kindl a Petr Mrázek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Detroit Red Wings #Niklas Kronwall #Henrik Zetterberg #Johan Franzén #Mikael Samuelsson #Nicklas Lidström #Tomas Holmström #Andreas Lilja