Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bondra bude hrať vo Vancouvri a učiť sa angličtinu

Najprv si ho v drafte zámorskej NHL vybralo vysnívané Chicago Blackhawks (5. kolo - 151. pozícia) a o pár dní na to po ňom pri výbere kanadských junioriek siahli Vancouver Giants (na ôsmej priečke). Práve v drese "obrov" by mal talentovaný útočník Radovan Bondra stráviť nasledujúcu sezónu.

13.08.2015 08:00
Radovan Bondra Foto: ,
Slovenský mládežnícky reprezentant Radovan Bondra.
debata (1)

Osemnásťročný odchovanec trebišovského hokeja sa pripravoval s prvým tímom extraligových Košíc, no už v pondelok sa vyberie do Kanady. Vo Vancouvri absolvuje nováčikovský kemp Giants a po ňom sa presunie do nováčikovského kempu Blackhawks.

„Odtiaľ sa pravdepodobne vrátim do Vancouvru. Bolo pre mňa dôležité, aby si ma niekto vybral v drafte CHL. Takto si môžem vyskúšať kanadskú juniorku, pričuchnúť k zámorskému hokeju a naučiť sa niečo nové,“ naznačuje mládežnícky reprezentant Slovenska, ktorý vlastní aj bronzovú medailu z ostatných juniorských majstrovstiev sve­ta.

V Kanade bude musieť okrem hokejových schopností popracovať aj na angličtine. „Niečomu rozumiem, ale keď mám hovoriť, je to náročnejšie. Snažím sa zdokonaľovať sledovaním filmov či počúvaním hovorenej angličtiny. Najmä keď som bol na rozvojovom kempe v Chicagu, uvedomil som si, že na angličtine musím výrazne popracovať. Aby som neprišiel do Vancouvru vymletý,“ usmeje sa sympatický krídelník.

Hoci chvíľu prichádzala do úvahy aj alternatíva, že ostane pôsobiť v Košiciach, prednosť dostalo zámorie. „V Chicagu sa tešili, že si ma vybrali Giants. Povedali, že tam majú dosť známostí a budem pod drobnohľadom. Podľa vedenia Hawks je pre mňa lepšie hrať v kanadskej juniorke ako ostať na Slovensku. Naučím sa jazyk a zvyknem si na iný štýl hokeja. O Vancouvri všetci hovoria, že je to nádherné mesto, to ma teší tiež. Bude to pre mňa skvelé miesto na život i pre hokej. S rodinou, u ktorej budem bývať, ma zoznámia na mieste. Nahlásili mi len, aké veci si mám priniesť. O zvyšok sa postarajú oni,“ prezrádza Bondra. Práve výkonmi vo Vancouvri si môže vybojovať nováčikovský kontrakt s Chicagom.

V rámci rozvojového kempu sa zoznámil s ďalšími nádejami Chicaga, spoznal tréningové podmienky klubu NHL a trénovať videl aj jednu z hviezd klubu Patricka Kana. „Veľmi sa mi tam páčilo. Trénovali sme a hrali proti sebe zápasy. Všetko bolo na vysokej úrovni. Ľudia z Chicaga nás mali možnosť spoznať a zistiť, ako pracujeme. No aj nám účasť v kempe čosi dala. Kana sme videli trénovať a motať sa v útrobách štadióna. Šancu porozprávať sa sme však nedostali,“ prezradí Bondra a nezabudne si pochváliť prítomnosť Marka Daňa. „Po výmene z Columbusu prišiel do kempu aj on. Bolo to pre mňa plus. Naučil ma nejaké veci.“

Robustný útočník neskrýva, že Chicago je jeho najobľúbenejší klub v NHL. O to väčšiu radosť mal, keď si ho Blackhawks vybrali v drafte. Talentovaný hokejista má doma hokejku podpísanú slovenským lídrom Blackhawks Mariánom Hossom. K autogramu prišiel počas pobytu v hokejovej škole Mariána Gáboríka v dvanástich rokoch.

„Draft Chicagom je pre mňa malý splnený sen. No ešte som len na začiatku – pri vstupe do veľkého hokeja. Dúfam, že to takto pôjde aj ďalej a raz si za Hawks aj zahrám. To by bola paráda. Od tretieho kola som draft pozorne sledoval. V Chicagu sme boli s Christiánom Jarošom na testoch. Z klubu mi hovorili, že sú so mnou spokojní a páčim sa im. No nikdy neviete, ako to dopadne. Príliš som tomu neveril, ale trošku dúfal, že sa dostanem do Chicaga,“ poznamená.

O tom, že po ňom Chicago naozaj siahlo, sa dozvedel v kine. Päť minút pred začiatkom populárnej kreslenej rozprávky Mimoni. „Prečítal som si pár gratulačných smsiek a vypol telefón. Na Mimoňoch som sa zabavil. Film bol super. No priznávam, že som počas neho trochu myslel aj na Chicago. Stále to však bolo lepšie, ako keby sa začal a ja by som bol stále voľný. Nemusel som tŕpnuť, ako to dopadne. Po kine som si zapol telefón a pokračoval v prijímaní gratulácií,“ smeje sa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bondra #Chicago Blackhawks #Radovan Bondra #Vancouver Giants