Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Húska: Posunul ma projekt osemnástky i pôsobenie v USA

V poslednú júnovú sobotu si ho v tradičnom drafte zámorskej NHL vybral v siedmom kole slávny New York Rangers.

14.07.2015 10:00
debata
Brankár Adam Húska v reprezentačnom drese. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
adam húska, repre, brankár Brankár Adam Húska v reprezentačnom drese.

Na druhý deň cestoval nádejný brankár Adam Húska do zámoria, aby nabral v kempe prvé skúsenosti s organizáciou Rangers. „Bol to celé narýchlo. Poslali mi letenky a ešte v nedeľu sme aj s Lukášom Kozákom prileteli do New Yorku a absolvovali prvé lekárske testy,“ približuje 18-ročný rodák zo Zvolena týždeň, ktorý strávil v zámorí.

Čo všetko ste počas kempu absolvovali?
Po úvodnom dni sme sa venovali príprave na suchu a fyzickým testom. Nasledovali špecializované brankárske tréningy a tréningové zápasy. V kempe boli okrem mňa ešte dvaja brankári – Američan a Kanaďan. S druhým z nich som býval aj v hoteli, ktorý bol desať minút od tréningovej haly. Do centra sme to mali asi štyridsať minút.

Boli ste aj vo svetoznámej Madison Square Garden?
Netrénovali sme tam, ale pozrieť som sa bol. Bol to príjemný pocit a dobrý zážitok. Predstaviť si, že som na ľade v plnom výstroji pred plným hľadiskom, na to som si veru netrúfol (smiech).

V kempe vás mal na starosti hlavný tréner brankárov Rangers Benoit Allaire. Aké rady vám dal?
Pochválil ma, čo ma potešilo i prekvapilo. Vravel mi, aby som nič nemenil a chytal tak, ako viem. Musím len pokračovať v nastúpenom trende a zlepšovať sa.

Čo bolo pre vás najväčším zážitkom?
To, že som mohol spolupracovať s ľuďmi, ktorí pracujú pre organizáciu Rangers. Mnohí z nich priamo pre prvý tím v NHL. Všetko fungovalo na vysoko profesionálnej úrovni, čo na mňa urobilo vynikajúci dojem.

Viete už, kde budete chytať v budúcej sezóne?
Mal by som sa vrátiť do najvyššej americkej juniorskej ligy USHL do Green Bay, kde som dohral aj predošlý ročník. Tam by som mal čo najviac napredovať a potom sa uvidí. Ak sa mi bude dariť, mohli by so mnou Rangers podpísať nováčikovský kontrakt.

Aký bude váš hlavný cieľ?
Chcel by som sa dostať na majstrovstvá sveta dvadsaťročných. Ideálne si tam aj zachytať. Na MS juniorov môžem chytať ešte aj o rok neskôr.

Patrí hviezda New Yorku Henrik Lundqvist medzi vašich najobľúbenejších brankárov?
Môj najobľúbenejší bol vždy Ron Hextall, teraz generálny manažér vo Philadelphii. Oni tento rok tiež siahli po slovenskom brankárovi – vybrali si Maťa Tomeka. No nezávidím mu, New York je predsa New York (smiech). V súčasnosti sa mi najviac páči Carey Price. V minulej sezóne bol fantastický. Samozrejme, keď sa stretnem osobne s Lundqvistom, tiež to bude pre mňa zážitok.

Tušili ste pred draftom, že ste v hľadáčiku Rangers?
So zástupcami klubu som komunikoval a vedel som, že majú záujem. Nebral som to však ako istotu. Na začiatku siedmeho kola som už pomaly začínal byť aj trošku nervózny, či na mňa príde, ale našťastie to vyšlo.

Kde ste najviac zaujali skautov?
Pochvaľovali si najmä môj progres počas dvaapolmesačného pôsobenia v Amerike a následné výkony na šampionáte osemnástok. Za Green Bay som odchytal málo zápasov, ale aj tak mi to veľmi pomohlo. Dobre som sa tam uviedol a zároveň sa pripravil na šampionát. Páčil sa im môj výkon v zápase so Švédmi, ale aj moje vystúpenie celkovo.

Ako ste na tom s angličtinou?
Veľmi mi pomohlo, keď som strávil dva a pol mesiaca v Green Bay. Rýchle som pochopil, že som na tom nebol až tak dobre, ako som si myslel. Teraz je to už výrazne lepšie. Hoci stále je čo zlepšovať.

Do februára ste chytali v prvej lige v projekte reprezentačnej osemnástky. V čom vám to najviac pomohlo?
Dozrel som a čiastočne sa osamostatnil. Musel som si zvyknúť na život bez rodičov. Bola to pre mňa príprava na profesionálny hokejový život. Okrem tréningov sme mali v rámci projektu zabezpečenú aj školu. Bolo to lepšie, ako ostať v klube a hrať dorasteneckú alebo juniorskú ligu. V prvej seniorskej som to mal oveľa ťažšie. Chlapi majú o dosť tvrdšie i presnejšie strely ako chalani v mládežníckych súťažiach. Rok dopredu som vedel, že po skončení základnej časti pôjdem do zámoria. Takýto variant mi pasoval najviac.

Prvý rok pôsobila osemnástka v Trnave, druhý v Liptovskom Mikuláši. Kde sa vám viac páčilo?
Obe mestá mali svoje čaro aj výhody. V Trnave sme bývali napríklad v lepšom hoteli, v Liptovskom Mikuláši sme mali lepšiu regeneráciu. Navyše som to mal bližšie domov.

Kde sa momentálne pripravujete na nový ročník?
Zaberám vo Zvolene s prvým tímom. Trénoval som s ním na suchu a teraz by som mal ísť aj na ľad. V tomto sú hráči veľmi ústretoví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #New York Rangers #draft #Adam Húska
Načítavajú sa športové výsledky...