Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z chorľavého chlapca vyrastá čínska hokejová hviezda

Jeho meno bude navždy vryté zlatými písmenami do čínskej histórie. Osemnásťročný Andong Song sa stal priekopníkom hokeja v najľudnatejšej krajine sveta.

01.07.2015 12:00
Andong Song Foto:
Andong Song.
debata

Vo víkendovom drafte na Floride si ho v šiestom kole zo 172. miesta vybral New York Islanders. Ide o prvého Číňana, ktorý má možnosť okúsiť prestížnu NHL.

Hokejista v tieni rýchlokorčuliarov

Jeho príbeh sa začína v rodnom Pekingu. V šiestich rokoch neustále chorľavel a jeho matka rozhodla, že musí športovať. Voľba útleho chlapca všetkých prekvapila. Tradičné ázijské športy dostali košom a vybral si málo populárny hokej. „Bola to jedna z možností a ihneď som v nej našiel potešenie,“ cituje Songa portál Yahoo sports.

Začiatky v 20-miliónovej metropole neboli jednoduché. V Pekingu boli postavené len dva zimné štadióny, ktoré využívali takmer výlučne rýchlokorčuliari. „Kým oni krúžili po ľade, ja som si v strede klziska strieľal na bránku. Pozerali sa na mňa dosť zvláštne,“ uviedol pre sportsnet.ca Napriek nepriazni osudu svoju vášeň naďalej rozvíjal. „Odmalička bol veľmi šikovný a rýchlo sa učil nové veci. Zároveň bol milý k trénerom a ochotný pomôcť spoluhráčom,“ prezradil pre Toronto Star jeho prvý tréner Fu Lei.

Venoval sa mu do desiatich rokov, kedy sa jeho rodičia presťahovali z Číny do Kanady. Po zmene prostredia sa z nádejného útočníka stal obranca. Čínsky kouč o ňom tvrdil, že mohol hrať na akomkoľvek poste. „Bolo úžasné ho sledovať. Počas zápasu ostával vždy pokojný a tým mohol naplno využiť svoje prednosti,“ doplnil.

V kolíske hokeja jeho talent napredoval míľovými krokmi. Hrával za mládežnícky tím v Oakville, kde očaril zástupcov Lawrenceovej akadémie v New Jersey, v ktorej strávil ostatné štyri roky. Po úspešnej maturite plánuje pokračovať v štúdiu na vysokej škole a hrávať v juniorskej súťaži NCAA.

Majiteľ nerozhodol, upútal výkonmi

Vrcholom jeho tínedžerskej snahy bol výberový draft na Floride, kde dôležitý športový míľnik oslávil v sprievode rodičov a priateľov. Veľkolepú udalosť nakrúcali kamery čínskej televízie CCTV, ktorá v posledných troch rokoch zaznamenáva jeho životnú púť.

Andong Song z Číny si oblieka dres Islanders. Foto: SITA/AP, Alan Diaz
Andong Song Andong Song z Číny si oblieka dres Islanders.

„Som síce prvý, ale nehľadím na seba. Verím, že som spravil niečo dobré pre čínsky hokej a po mne prídu i ďalšie mená. Doma boli veľké očakávania a to, že som prvým draftovaným čínskym hokejistom je určitý tlak. Beriem ho však pozitívne, lebo ma motivuje k zlepšovaniu sa. Dúfam, že ľudia v Číne sú na mňa hrdí,“ konštatoval Song pre newsday.com.

Popularita hokeja v Číne podľa neho stále rastie a expanduje najmä medzi strednou a vyššou vrstvou obyvateľstva. „Keď som odchádzal, v Pekingu nehrával hokej takmer nikto. Vlani som sa po ôsmich rokoch vrátil a videl som obrovskú premenu. Verím, že sa hokej v Číne čoskoro priblíži Severnej Amerike a Európe,“ dúfa Song. Jeho vzorom je švédsky obranca Nicklas Lidström. „Pri súbojoch nepoužíva toľko telo, ale ťaží zo šikovnosti a skúsenosti,“ dodal.

Newyorčania talentovaného Číňana sledovali už dlhšie dobu. Ako prvý na neho upozornil asistent generálneho manažéra Kerry Gwydir. „Videl som ho v akcii a zaujal ma,“ konštatoval generálny manažér Garth Snow. Jeho dohodu s Islanders si niektorí odborníci a médiá spájajú s majiteľom klubu, ktorým je Číňan Charles Wang. „Nemá to s tým nič spoločné. Vybrali sme si ho, pretože nás upútal výkonom,“ tvrdí Snow.

Andonga, ktorého v Amerike prekrstili na Mishu, vedel o záujme Islanders a netrpezlivo čakal, či sa prognózy naplnia. „Je to skvelé. Okolo mňa je množstvo kamier a cítim sa ako hviezda. Verím, že raz sa stanem aj prvým Číňanom, ktorý si zahrá v NHL,“ uzavrel kapitán čínskej juniorskej reprezentácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #draft NHL #Andong Song