Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pukalovič: Nepolarizujme hokejovú spoločnosť

Jeho meno sa skloňovalo s Igorom Nemečkom už pred voľbami. Po zvolení staronový prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) prezradil, že novým generálnym sekretárom bude 54-ročný Róbert Pukalovič. Vo funkcii od 1. júla nahradí Otta Sýkoru. "Možno to bude znieť trochu naivne, ale jednoznačne sa chcem pokúsiť o vylepšenie finančnej situácie pre hráčov i trénerov na Slovensku," konštatoval bývalý hokejista i tréner. Naposledy pôsobil ako lodivod vo fínskom mužstve JHT Kalajoki.

29.06.2015 12:00
Róbert Pukalovič Foto:
Róbert Pukalovič.
debata (9)

Čo bude náplňou vašej práce?
V náplni práce generálneho sekretára je zhruba 25 bodov, vrátane riadenia koncových úsekov na zväze. V jednoduchosti povedané, budem mať na starosti celý sekretariát, kde je približne 25 zamestnancov.

Aké osobné ciele si kladiete v novej funkcii?
Cieľom je cez rôzne oddelenia – ekonomické, marketingové, mediálne, práce s mládežou či trénerstva a metodiky – skvalitňovať prácu a posunúť slovenský hokej dopredu.

Čo najviac trápi slovenský hokej?
Je ťažké to zhrnúť do jednej problematiky. Je ich viacero. Vieme, že chýbajú financie, ktoré sa dajú získať podstatne kvalitnejším marketingom. Vieme, že máme málo hokejistov, ale o to kvalitnejšie sa im treba venovať. Dôležité je zlepšiť aj metodiku a na každom úseku vo zväze skvalitniť prácu.

Po hráčskej kariére ste šesť sezón pôsobili v pozícii kouča. Nebude vám chýbať trénerský chlebíček?
Samozrejme, že na určité obdobie musím zabudnúť na tzv. šatňový smrad. Budem však navštevovať všetky kluby, nevynímajúc najnižšie súťaže, žiakov, dorastencov a končiac extraligou a reprezentáciou.

Prečo ste sa rozhodli presedlať na funkcionársku stoličku?
Zažil som na Slovensku dostatok finančných problémov ako hráč a neskôr i tréner. Možno to bude znieť trochu naivne, ale jednoznačne sa chcem pokúsiť o vylepšenie finančnej situácie pre hráčov i trénerov na Slovensku. Viem, že to nepôjde behom roka, ale keď sa mi podarí za toto volebné obdobie aspoň kúsok posunúť vpred a odbúrať niektoré problémy, budem spokojný.

Kedy vás oslovil prezident SZĽH Igor Nemeček s ponukou generálneho sekretára zväzu?
Poznáme sa už dlhšie. Približne šesť či sedem rokov dozadu sme sa bavili na túto tému, aj o tomto poste. Vtedy som začal trénovať, mnohému sa priučil. Popritom som si vyskúšal aj manažérsku prácu. Ohľadom tejto funkcie sme sa prvýkrát stretli pred zhruba šiestimi týždňami.

Čím vás upútala vízia súčasného prezidenta zväzu?
Od začiatku nebolo naše sebavedomie stopercentné a rešpektovali sme silu súpera, ktorý bol silný a mal množstvo zvučných mien. Za našou stranou však stáli nemalé skúsenosti z funkcionárskej práce, ktoré rozhodli. Nie je jednoduché skočiť priamo z ľadu do takto významných funkcionárskych funkcií. Zažil som to aj na vlastnej koži.

O čom ste debatovali na prvom vzájomnom stretnutí?
Hneď na začiatku som mu povedal, že mám výhrady voči zväzu i slovenskému hokeju a sú veci, ktoré sa mi nepáčia. Diskutovali sme o tom a vieme, že sa to nedá zlepšiť hneď. Chcem spoznať prácu ľudí na sekretariáte, prácu trénerov a potom môžeme riešiť možné výmeny. Určite nebudeme zrazu prekopávať všetky úseky. Taktiež sme sa dohodli, že funkciu generálneho sekretára zväzu a generálneho manažéra reprezentácie budú vykonávať dve rozdielne osoby.

Ste pripravený, že teraz budete pod veľkým drobnohľadom verejnosti?
Určite áno, očakávam to. Som rád, že bol vytvorený tento tlak, lebo pozitívna a konštruktívna kritika nie je nikdy na škodu. Chcem dať tomu určitý odstup a čas, ale nebránim sa rozprávať aj s ľudmi, ktorí boli na druhej strane. Hoci povedali, že nepripúšťajú akúkoľvek spoluprácu, nemyslím si, že je nás na Slovensku tak veľa, aby sme mohli hokejovú spoločnosť polarizovať a rozdeliť na dve časti. Bol by som sklamaný, keby po tejto prehre stiahli chvosty a len štekali z nejakej diery o tom, čo sa spraví zle. Veď sa môžu zapojiť do tímov, ktoré stáli na ich strane. Poďme spolu pomáhať slovenskému hokeju.

Ako ste vnímali skutočnosť, že druhú stranu podporovali viaceré známe hokejové osobnosti?
Veľkú rolu tam zohralo dlhoročné priateľstvo, najmä hokejové, veď spoločne získali obrovské úspechy. Ešte raz opakujem, že nie je jednoduché vyzuť si korčule a sadnúť si do kancelárie. Potvrdí to hocijaký bývalý hráč, ktorý sa dal na funkciu vedúceho mužstva alebo manažéra v klube. Nevidím do vízií, ktoré mali títo ľudia pripravené, ale neviem si predstaviť akoby vymenili kompletne zväz a koho by dosadili do viacerých významných funkcií, ktoré tam sú.

Jednou z prvých priorít výkonného výboru bude zvoliť aj nového reprezentačného trénera. Pôjdete skôr zahraničnou cestou, ktorú navrhovala vaša protistrana alebo zalovíte v domácich vodách?
Nechcem to najskôr odprezentovať médiám, avšak osobne nepreferujem zahraničného kouča. Na Slovensku máme dosť kvalitných trénerov. Tak, ako potrebujeme dať priestor mladým hráčom, aby v reprezentácii zbierali skúsenosti, taktiež to potrebujú aj tréneri.

Akým spôsobom vylepšiť imidž slovenského hokeja?
Po ostatnom svetovom šampionáte všetci hovorili, že sme mali zlých trénerov. Kým pred troma rokmi ich vynášali do nebies. Tiež som mal napríklad výhrady voči zloženiu jednotlivých formácií. Treba si uvedomiť, že na MS v Česku sme až na malé výnimky mali najkvalitnejších hokejistov, ktorí mohli a chceli reprezentovať. Hokejová základňa je u nás o dosť menšia ako počas najväčších úspechov. Vtedy hralo v NHL približne 40 hokejistov. Koľko je ich teraz? Dôležité je, aby sa pracovalo so všetkými hráčmi, ktorých máme. Je hlúposť triediť hráčov mladého veku a pracovať len s tými talentovanými.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Pukalovič