Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dočkal sa ako 40-ročný. Odchádzam ako šampión, hovorí Timonen

Lepší koniec svojho hokejového príbehu si Kimmo Timonen ani nemohol želať - odchádza so Stanleyho pohárom nad hlavou.

16.06.2015 14:50
Chicago Blackhawks, Stanley Cup Foto: ,
Dojímavá chvíľa. Kimmo Timonen drží Stanelyho pohár po dlhých rokoch strávených v NHL.
debata

Fínsky obranca sa až ako štyridsaťročný dočkal prvého veľkého triumfu. Počas kariéry hral už vo finále Stanleyho pohára v roku 2010 za Philadelphiu proti Chicagu, finále Svetového pohára i v zápasoch o zlato na majstrovstvách sveta i zimných olympijských hrách. Všetky rozhodujúce bitky jeho tímy prehrali a on si už myslel, že nezíska žiadnu veľkú trofej. Dočkal sa až na staré kolená s mužstvom, v ktorom už nehral na rozdiel od predchádzajúcich kľúčovú úlohu. V Chicagu nastupoval už len minimálne, ak bol v zostave, na ľade nedostával veľa priestoru, ale bol predovšetkým morálnou posilou klubu. „Hral som vo všetkých veľkých finále v hokejovom svete, ale až doteraz som nezískal žiadnu trofej. Vždy som bol na neúspešnej strane celého príbehu. Teraz sa mi splnil jeden veľký sen,“ povedal Timonen, za ktorým sa po prebratí Stanleyho pohára ponáhľal kapitán Blackhawks Jonathan Toews a odovzdal mu hokejový grál.

„Bola to dlhá cesta a na nej veľa dobrých aj zlých momentov, ťažkých chvíľ, vzostupov a pádov. Dlho som o tomto sníval, dočkal som sa. Tento zápas pre mňa veľa znamenal, teraz som už spokojný, šťastný a pripravený skončiť s hokejom, veď odchádzam ako šampión,“ vyznal sa severan.

Timonen má za sebou náročný rok. V auguste 2014 mu diagnostikovali krvnú zrazeninu v pľúcach a na hokej ani nemyslel. V decembri sa jeho stav začal zlepšovať a objavila sa šanca na návrat na ľad. V tom čase bol ešte hráčom Philadelphie. V Chicagu zariskovali a v závere prestupového obdobia sa rozhodli angažovať hráča, ktorý v tom čase nenastúpil v sezóne ani na jeden zápas. „Keď si spomeniem, čo bolo v auguste a čo je teraz, je to neskutočné. Neuveriteľné, cez čo som prešiel. Chcel som využiť ešte jednu šancu, ktorú som nečakane dostal. Nie som síce jednou z rozhodujúcich častí tímu, ale som jeho súčasťou a to je dôležité,“ povedal Timonen. Fín sa neustále lieči a dodržiava životosprávu, keďže existuje šanca, že sa opäť objaví choroba. „Druhýkrát je to ešte nebezpečnejšie,“ potvrdzuje Timonen, ktorého v ťažkých chvíľach veľmi podporili manželka Johanna s troma deťmi.

V Chicagu pomáhal v rozbehu kariéry v NHL dvadsaťročnému mladíkovi Teuvovi Teräväinenovi, stal sa akoby jeho druhým otcom. Rovnako cennými radami pomáhal elitným štyrom obrancom Blackhawks Duncanovi Keithovi, Brentovi Seabrookovi, Niklasovi Hjalmarssonovi a Johnnymu Oduyovi. Skúseností ma dostatok, počas šestnástich sezón v NHL odohral 1108 zápasov základnej časti, 105 v play-off, v najvyššej fínskej súťaži si pripísal 272 štartov a viac ako 100 duelov za reprezentáciu Su­omi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanley Cup #Chicago Blackhawks #Kimmo Timonen