Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa klope na dvere siene slávy, tvrdí Gáborík

Ak sa pre slovenský hokej po práve skončenom finále Stanleyho pohára niečo zmenilo, tak potom to, že Marián Hossa sa stal v NHL jeho kráľom.

16.06.2015 08:24
Marián Gáborík Foto:
Marián Gáborík.
debata

Útočník Chicaga sa od roku 2010 tretíkrát napil z víťazného pohára a na prst mu tretíkrát navlečú víťazný prsteň za triumf v najťažšej hokejovej súťaži sveta. Týmto prekonal aj kamaráta z Trenčína Tomáša Kopeckého, ktorý má dva zárezy na víťazných pohároch (2008 a 2010).

"Hossa je veľký hráč. Na Slovensku má veľa fanúšikov, ktorí mu prajú úspechy. To, že tretíkrát vyhral slávny pohár, znamená veľa nielen pre neho a jeho blízkych, ale aj pre mesto Trenčín a celé Slovensko. Je to fantastické,“ cituje server NHL Mariána Gáboríka, ktorý sa zo zisku Stanleyho pohára tešil pred rokom v drese Los Angeles.

O tom, že úzka špička slovenského hokeja je v zámorskej profisúťaži mimoriadne úspešná, svedčí aj fakt, že od roku 2008 sa iba v jednej sezóne netešil Slovák so Stanleyho pohárom nad hlavou. Bolo to v roku 2012, keď trofej získali hráči Los Angeles ešte bez Gáboríka. Rýchlonohý krídelník pre server NHL ďalej dodal, že keby nebolo Hossu, play-off by ho zrejme nezaujímalo. So svojím tímom Kings v tomto roku totiž nepostúpil do vyraďovacej časti, aj preto mohol reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta v Ostrave.

„Aj ja som fanúšikom Hossu. Ak by nehral vo vyraďovacej časti a nepotiahol to až do finále, ani by som to nesledoval,“ podotkol Gáborík.

Marián Hossa má 36 rokov a na konte tri tituly. Podľa Gáboríka dosť na to, aby ho po skončení kariéry uviedli do Siene slávy NHL. „Má vyše 1000 bodov v produktivite, tri celkové triumfy, myslím si, že toto je kariéra hodná siene slávy a veľa ľudí bude so mnou súhlasiť,“ uvažoval Gáborík.

Podobné myšlienky má aj úspešný kouč Chicaga Joel Quenneville. „Myslím si, že spôsob, akým Marián hrá dopredu aj dozadu, nemá porovnanie s inými hráčmi najmä v konzistentnosti výkonov. Zanietenie, s akým nastupuje do zápasov, jeho profesionálny prístup a tímový duch z neho robia veľkého hráča,“ cituje Quennevilla server denníka National Post.

Rodák zo Starej Ľubovne Hossa počas 16-ročnej kariéry v NHL odohral v tzv. regular season 1172 zápasov, strelil 486 gólov a celkovo má na konte 1056 bodov. V 196 zápasoch play-off pridal 144 bodov za 49 gólov a 95 asistencií. Okrem troch ziskov Stanleyho pohára má na konte aj dva neúspešné finálové účasti s Pittsburghom (2008) a Detroitom (2009). Päťkrát vo finále bojov o hokejový grál nebol okrem Hossu zo súčasných aktívnych hráčov nikto. Jeho hviezdneho kolegu z útoku Patricka Kana prekvapuje, že Mariánovi sa vyhýbajú individuálne ocenenia. Minimálne tá pre najlepšieho brániaceho útočníka, známa ako Selkeho trofej.

„Zdá sa mi, že korčuľuje rovnako dobre ako v čase, keď k nám prišiel v roku 2010. Nastupuje v oslabeniach a jeho ‚back checking‘ je lepší ako u kohokoľvek iného v tejto súťaži. Je tiež produktívny v ofenzíve a strieľa veľké góly,“ uviedol Kane pre Chicago Tribune.

Hossa bol najbližšie k zisku individuálneho ocenenia ešte v sezóne 1998/99 v drese Ottawy, keď skončil druhý v boji o Calderovu trofej určenú pre najlepšieho nováčika. Vyfúkol mu ju Chris Drury. Štatistici NHL pripomínajú, že individuálne ocenenie nie je nevyhnutným predpokladom pre zaradenie do siene slávy. Príkladom je Brendan Shanahan, ktorý získal v kariére iba raz menej známu King Clancy Trophy (2002/2003) za humanitárny prístup a vodcovstvo v kabíne a na ľade, ale od roku 2013 je členom Siene slávy NHL. Stanleyho pohár vyhral rovnako ako Hossa trikrát. Podobné príklady sú aj Glenn Anderson a Luc Robitaille. Prvý nebol nikdy v najlepšej desiatke na individuálne ocenenia, ale vzhľadom na šesť víťazných pohárov je „slávnym“ od roku 2009. Robitaille má jednu Calderovu trofej, jeden Stanleyho pohár a v sieni slávy je od roku 2007.

"V prvej časti kariéry Hossa hral v tímoch, kde zbieral veľa bodov, ale nemal šancu získať pohár. Teraz pôsobí v tíme, kde je veľa dobrých hráčov, zbiera víťazstvá a robí pre mužstvo aj všednú prácu,“ pripomenul Gáborík. Hossa je jedným z najlepších "dvojsmerných“ hráčov na svete, čiže hrá rovnako dobre v ofenzíve ako aj defenzíve. To uznáva veľa odborníkov, aj Gáborík. "Jeho tajomstvo spočíva v tom, že rovnako rád odoberá puk súperom ako pripravuje gólové situácie pre spoluhráčov. To z neho robí takpovediac obávanú šelmu na ľade,“ dodal Gáborík pre NHL.com.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Marián Gáborík