Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chicago zdolalo Tampu a má Stanley Cup. Raduje sa aj Marián Hossa

Hokejisti Chicaga Blackhawks získali tretí Stanleyho pohár za posledných šesť sezón. V pondelkovom zápase číslo šesť zdolali doma v United Centre hráčov Tampy Bay Lightning 2:0 a vyhrali finálovú sériu 4:2.

16.06.2015 04:46 , aktualizované: 09:11
Marián Hossa, Stanelyho pohár Foto:
Marián Hossa bozká Stanley Cup.
debata (2)

Chicago triumfovalo v bojoch o hokejový grál aj v rokoch 2010 a 2013, vždy bol pri tom aj Marián Hossa. Pre Blackhawks je to celkovo šiesty triumf v Stanleyho pohári (1934, 1938, 1961, 2010, 2013, 2015). Na domácom ľade oslavovali Blackhawks prvýkrát po 77 rokoch, naposledy pred tým to bolo v sezóne 1937/1938. Následné tri triumfy sa zrodili na klziskách súperov.

„Ešte tomu sami neveríme. Cítime sa, akoby sme snívali. S každým ziskom Stanleyho pohára je ten pocit lepší a lepší. A neuveriteľne krásny,“ citujú zámorské médiá kapitána Chicaga Jonathana Toewsa. Ďalší z hviezdnych útočníkov Blackhawks Patrick Kane povedal: „A zase náš čaká krátke leto…, ale tešíme sa najviac, ako môžeme. A o to nám predsa celý čas išlo. Túto noc toho asi veľa nenaspíme.“

„Je to niečo fantastické, keď preberáte víťazný pohár pred zaplneným hľadiskom v domácom prostredí. V meste to bude peklo. Už teraz sa teším na promenádu s pohárom,“ doplnil ďalší útočník Chicaga Brandon Saad. „Je to najkrajší pocit, aký poznám. Keď ho raz zažijete, stále by ste to chceli znova a znova. V domácom prostredí pred vlastnými fanúšikmi je v tom navyše čosi výnimočné. Atmosféra bola elektrizujúca,“ poznamenal dojatý tréner Chicaga Joel Quenneville.

V pondelkovom šiestom finále skórovali iba Duncan Keith a Patrick Kane. Marián Hossa ohrozil bránku súpera dvakrát, celkovo odohral 18:11 min. S troma titulmi je Trenčan už najlepším Slovákom, odpútal sa od dvojnásobného držiteľa trofeje Tomáša Kopeckého.

Tréneri oboch tímov sa rozhodli pred pondelkovým zápasom nemiešať so zostavami. Za Tampu nastúpil aj útočník Nikita Kučerov, ktorý piate finále nedohral pre zranenie. V bránke nechýbal Ben Bishop, ktorého tiež trápia zdravotné problémy. Po krutej rozhodujúcej prehre sa mu nehovorilo ľahko.

„Ak si pomyslím, aká dlhá bola táto sezóna a že sme boli tak blízko celkového triumfu, hovorí sa o tom veľmi ťažko. Každý jeden zápas tejto finálovej série sa mohol skončiť aj v prospech súpera, také to bolo celé vyrovnané. Je to príšerný pocit, keď vidím a počujem oslavovať hráčov súpera s ich fanúšikmi. Som z toho na nervy,“ cituje server NHL Bishopa. „Nebol som produktívny. Ktovie, ako by to vyzeralo, keby som v tejto finálovej sérii premieňal šance. Teraz sa nedá hovoriť o ničom pozitívnom,“ poznamenal kapitán Tampy a obávaný kanonier Steven Stamkos.

Chicago začalo šieste finále aktívne, vidina Stanleyho pohára ho hnala dopredu. Tampa sa zamerala na defenzívu a rýchle výpady. Blackhawks v prvej tretine prestrieľali súpera 13:4, skóre mohli otvoriť predovšetkým vo dvoch presilových hrách. V 8. min mal gól na hokejke hosťujúci kapitán Steven Stamkos, ale puk sa odrazil od žŕdky. Agilný Stamkos si vypracoval možnosť na skórovanie aj v druhej časti hry, brankár Crawford zlikvidoval jeho samostatný únik betónom. Chicago pokračovalo v aktívnej hre smerom dopredu, nedokázalo sa však presadiť ani z tesnej blízkosti a strelci v rozhodujúcich momentoch zlyhávali.

Chicago získalo ďalší Stanleyho pohár Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Prvé sekundy po záverečnom klaksóne na ľade v...

Domáci fanúšikovia sa dočkali v 38. min. Prvú strelu Duncana Keitha ešte Bishop vyrazil, ale rovno späť pred obrancu Blackhawks, ktorý sa na druhý pokus už nepomýlil – 1:0. V závere druhej tretiny mohol poistiť delovkou vedenie Chicaga Brent Seabrook, ale proti bola ľavá žŕdka.

Blackhawks začali hrať ešte dôslednejšie v defenzíve a nepúšťali súpera do veľkých šancí. V 55. min po prečíslení mohol skórovať už Brad Richards, ale puk ešte prihral Kanovi, ktorý definitívne rozhodol o osude zápasu do odkrytej bránky. Tampa už nedokázala prekonať pozorného Crawforda, ktorý v posledných troch zápasoch finále inkasoval len dvakrát.

Následne sa na ľade United Centra začali majstrovské oslavy. Kapitán Jonathan Toews rýchlo odovzdal Stanleyho pohár štyridsaťročnému obrancovi Kimmovi Timonenovi, ktorý prišiel do mužstva vo februári s jediným cieľom a ten sa mu naplnil. Pri všetkých troch triumfoch za posledných šesť sezón boli okrem Hossu a trénera Joela Quennevilla aj Toews, Kane, Keith, Brent Seabrook, Niklas Hjalmarsson, Bryan Bickell a Patrick Sharp. Blackhawks považujú v súčasnosti už za dynastiu. Prvýkrát trofej zdvihli nad hlavu Timonen, Antoine Vermette, Andrew Desjardins, Teuvo Teräväinen i Trevor van Riemsdyk.

„Sníval som o tomto momente počas celej kariéry. Až teraz mi hokej vrátil všetko, čo som do neho investoval. Môžem pokojne ukončiť kariéru ako šampión v bojoch o Stanleyho pohár,“ povedal veterán v obrane Chicaga Timmonen.

Chicago Blackhawks – Tampa Bay Lightning 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
- konečný výsledok série: 4:2, Chicago získalo Stanleyho pohár
Góly: 38. Keith (P. Kane, B. Richards), 55. P. Kane (B. Richards, Saad)
Vylúčení: 1:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Sutherland, O'Halloran – Heyer, Racicot, 22 424 divákov.
Marián Hossa (Chicago) odohral 18:11 min, 0+0, 2 strely
Chicago: Crawford – Keith, Hjalmarsson, Seabrook, Oduya, T. van Riemsdyk, Timonen – Marián Hossa, Toews, Sharp – P. Kane, B. Richards, Saad – Versteeg, Vermette, Teräväinen – Desjardins, Krüger, Shaw
Tampa: Bishop – Hedman, Stralman, Garrison, Coburn, M. Carle, Šustr – Killorn, V. Filppula, Stamkos – Kučerov, T. Johnson, Palát – J.T. Brown, Paquette, Callahan – Drouin, B. Boyle, Morrow

Keith dostal cenu pre najužitočnejšieho hráča

Obranca Chicaga Blackhawks Duncan Keith sa stal držiteľom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča bojov o hokejový Stanleyho pohár. Voľba hviezdneho zadáka bola jednoznačná.

V pondelkovom šiestom finále proti Tampe Bay strelil víťazný gól celej série, bol to jeho tretí zásah v tohtoročnom play-off a celkovo 21. bod. Len deväť obrancov dosiahlo počas jednej vyraďovacej časti v histórii viac bodov ako Keith.

Keith sa stal deviatym zadákom, ktorý dostal Conn Smythe Trophy. Predtým ju odovzdali po skončení play-off Scottovi Niedermayerovi, Nicklasovi Lidströmovi, Brianovi Leetchovi, Scottovi Stevensovi, Alovi MacInnisovi, Larrymu Robinsonovi, Bobbymu Orrovi a Sergeovi Savardovi.

Keith je trojnásobným víťazom Stanleyho pohára s Chicagom (2010, 2013, 2015). Tridsaťjedenročný obranca získal dvakrát Norrisovu trofej pre najlepšieho zadáka celej súťaže (2010, 2014) a dvakrát vyhral s Kanadou aj zimné olympijské hry (2010, 2014). Informácie zverejnil web NHL.

Slováci so Stanleyho pohárom

1961 – Stan Mikita (Chicago Blackhawks)
2003 – Jiří Bicek (New Jersey Devils)
2004 – Martin Cibák (Tampa Bay Lightning)
2008 – Tomáš Kopecký (Detroit Red Wings)
2009 – Miroslav Šatan (Pittsburgh Penguins)
2010 – Marián Hossa a Tomáš Kopecký (Chicago Blackhawks)
2011 – Zdeno Chára (Boston Bruins)
2013 – Marián Hossa a Michal Handzuš (Chicago Blackhawks)
2014 – Marián Gáborík (Los Angeles Kings)
2015 – Marián Hossa (Chicago Blackhawks)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago Blackhawks #Marán Hossa
Načítavajú sa športové výsledky...