Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spojenie Chicaga a Quennevilla je zárukou úspechu

Hokejisti Chicaga Blackhawks nepatrili na prelome tisícročí medzi elitné tímy zámorskej NHL. V priebehu desiatich sezón od roku 1997 do 2008 postúpili do play off jediný raz (v roku 2002 vypadli v 1. kole so St. Louis v piatich zápasoch).

15.06.2015 20:00
Joel Quenneville Foto:
Tréner Chicaga Joel Quenneville so Stanley Cupom.
debata

Po angažovaní trénera Joela Quennevilla sa však klub zaradil medzi ašpirantov na Stanleyho pohár. Rodák z Windsoru vymenil v októbri 2008 na lavičke Denisa Savarda už po štyroch zápasoch a Hawks sa o pár mesiacov tešili z prvého postupu do play off po piatich neúspešných pokusoch. Cez Calgary a Vancouver postúpili až do konferenčného finále, kde im vystavil stopku Detroit.

V lete 2009 získal klub dvojicu slovenských útočníkov Mariána Hossu a Tomáša Kopeckého. Stratégia sa vyplatila a Quenneville priviedol Hawks už vo svojej druhej sezóne k zisku Stanleyho pohára.

Okteto hráčov z víťazného mužstva je v kádri Chicaga aj v súčasnosti: Toews, Kane, Hossa, Sharp, Bickell, Seabrook, Hjalmarsson a Keith. Aj vďaka tejto kostre tímu sa Hawks prebojovali do tretieho finále NHL v priebehu šiestich rokov.

Po zisku prvého Stanleyho pohára sa museli vyrovnať s veľkou prestavbou tímu súvisiacou s platovým stropom. Dvakrát sa Blackhawks nedostali cez prvé kolo play off, ale v roku 2013 si po druhý raz v krátkom čase siahli na vytúžený pohár.

V noci na dnes mohli v domácom prostredí v šiestom súboji s Tampou rozhodnúť o ďalšom titule (päť stretnutí sa skončilo vždy rozdielom gólu, Chicago viedlo 3:2 na zápasy). Predošlé dva získali vždy na ľade súpera – v roku 2010 vo Philadelphii a v roku 2013 v Bostone – zhodne v šiestom zápase.

„Naši kľúčoví hráči idú s každou novou výzvou výkonnostne nahor. Čím dôležitejší zápas ich čaká, tým lepšie hrajú,“ vraví o svojich zverencoch úspešný Quenneville.

O jeho slovách svedčí bilancia 17 víťazstiev a jedna prehra v piatych, šiestych a siedmych stretnutiach play off, ak bol po štyroch nerozhodný stav.

„S pribúdajúcimi zápasmi idú naše výkony v sériách vždy nahor. Baví nás to. Keď už ide o všetko, vieme zo seba dostať maximum,“ tvrdí pre nhl.com kapitán Toews.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Stanley Cup #Chicago Blackhawks #Joel Quenneville
Načítavajú sa športové výsledky...