Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trojčatá z Tampy očarili hokejový svet výraznou chémiou

Stretli sa Američan, Rus a Čech na slnečnej Floride. Nie, nejde o začiatok vtipu, ale o zloženie výnimočného útoku, ktorý mieri za Stanleyho pohárom. Zámorskú NHL ohromili dravosťou, rýchlosťou a gólmi. Trojlístok Tyler Johnson, Nikita Kučerov a Ondřej Palát prezývajú "The Triplets" čiže trojčatá. Tampu Bay potiahli až do finále najprestížnejšej hokejovej súťaže. Dosiahnu na vytúžený Olymp?

10.06.2015 18:00
Richard Pánik Foto: ,
V minulosti po boku Paláta a Johnsona hrával aj Pánik. Zľava: Richard Pánik, Ondřej Palát a Tyler Johnson.
debata

Sú celkom odlišní. Spája ich však správna chémia. Na ľade sú akoby priviazaní pupočnou šnúrou. Tréner Jon Cooper ich dal prvýkrát dohromady vlani v októbri. Od začiatku ich vystihovala perfektná kombinácia, priamočiarosť a obratnosť. „Je to zvláštne, lebo sa zdajú byť na rovnakej vlnovej dĺžke, akoby boli trojčatá,“ vyhlásil 47-ročný Kanaďan po necelom týždni. Od tohto momentu sa trefná prezývka ujala a tiahne sa s nimi až doteraz.

Dvadsaťštyriroční Palat a Johnson hrávali v NHL dva roky v spoločnej formácii so Slovákom Richardom Pánikom. Predtým svoju spoluprácu cibrili aj na farme. Prezývali ich Top Gun Line. Po odchode slovenského krídelníka do Toronta sa svojej šance pevne chopil 21-ročný Kučerov. „Kučerov je typ hokejistu, ktorý vám z ničoho vytvorí šancu alebo strelí gól,“ uviedol Johnson pre nhl. com.

Rodák z ruského Majkopu odštartoval seniorský hokej v KHL. Dres bývalého armádneho klubu CSKA Moskva si obliekol už v sedemnástich. Po vlaňajšej premiérovej sezóne v Tampe Bay sa jeho hviezdny esprit rozžiaril v tej aktuálnej. V základnej časti nevynechal žiadny zápas a v 82 dueloch zaznamenal 29 gólov a 36 asistencií. V kanadskom hodnotení play off je druhý (10+12) hneď za Johnsonom (13+10).

Za veľkým vzplanutím je podľa hokejových odborníkov lepšia znalosť jazyka. „Vo voľnom čase sleduje americké filmy, čo mu pomohlo. Pri hre potrebujete nielen hokejku, ale aj reč,“ uviedol generálny riaditeľ skautingu Al Murray.

Neveľkého Američana Tylera Johnsona (175 cm) prirovnávajú postavou i hrou k Martinovi St. Louisovi, ktorý potiahol Tampu v roku 2004 k zisku Stanleyho pohára. Zaujímavosťou je, že nikdy nebol draftovaný. Možno aj vďaka jeho subtílnej telesnej konštrukcii. "Veľkosť hokejového srdca sa nemeria podľa výšky človeka,“ napísali pred začiatkom finálovej série v New York Times. Vo vyraďovacej časti je s 13 gólmi a 10 asistenciami na nezastavenie. "Hrať na najvýznamnejšom hokejovom javisku na svete je neskutočné. Neviem, či v živote hokejistu môže byť niečo výnimočnejšie,“ do­dal.

Strastiplnú cestu k sláve zažil Čech Ondřej Palát. Draft v roku 2011 sledoval cez internet, ale pred záverečným siedmym kolom zlostne vypol počítač. Po piatich minútach mu zazvonil telefón, v ktorom mu agent oznámil, že si ho vybrala Tampa – ako 208. v poradí. Draft síce dosť napovie, ale u Paláta to bolo len číslo.

Za juniorku v Drummondville nazbieral v jednej sezóne 96 bodov a s Norfolkom vyhral v AHL cenný Calder Cup. "V Norfolku som mu pootvoril dvere a on ich doslova rozkopol. Rovnako si počína aj v NHL,“ povedal o ňom Jon Cooper.

Rodák z Frýdku-Místku využíva svoju fyzickú silu a z pozície brániaceho ľavého krídla stmeľuje celý útok. „Je to veľký mlynček. On je jednoducho ako vlak na trati,“ tvrdí Kučerov. Trio z Tampy síce na prvý pohľad nevyzerá podobne, ale ich súzvuk na ľade je neprehliadnuteľný. „Na mňa zapôsobili už dávnejšie, ale teraz očarili celý svet,“ uzavrel kouč Cooper.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Stanley Cup #play off NHL #Tyler Johnson #Nikita Kučerov #Ondřej Palát
Načítavajú sa športové výsledky...