Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrivík: Radšej by som bol na ľade než v hľadisku

Hokejový sen mu zatiaľ uniká, no nerozplynul sa. Útočný univerzál Marek Hrivík (23) bojoval tretiu sezónu vo farmárskom tíme New Yorku Rangers o prestížnu NHL. "Do profiligy vedie ťažká a tŕnistá cesta. Hoci som ju ešte nezvládol, verím, že nie som na jej konci," konštatuje hokejista Hartfordu Wolf Pack po vypadnutí vo finále Východnej konferencie American Hockey League.

01.06.2015 07:00
Marek Hrivík Foto: ,
Marek Hrivík (46) v drese New Yorku Rangers.
debata

Už prebolela hladká prehra s Manchestrom Monarchs 0:4 na zápasy?
Nečakali sme takýto jednoznačný priebeh. Dosť nás to zaskočilo. Treba športovo priznať, že majú najsilnejší tím v AHL. Ovládli základnú časť a myslím si, že získajú aj Calderov pohár.

Hartford si naposledy zahral konferenčné finále pred jedenástimi rokmi. Vládne z tohto hľadiska v klube spokojnosť?
V tejto sezóne sme mali výborné mužstvo a všetci očakávali, že môžeme ísť ďaleko. Potvrdilo sa to. V play off sme prešli cez dvoch náročných súperov (štvrťfinále Providence 3:2, semifinále Hershey 4:2) a s Manchestrom to bolo predčasné finále.

Počas sezóny ste v 87 zápasoch nazbierali 42 bodov (15+27). Ako hodnotíte svoje výkony?
V kempe NY Rangers som sa držal do poslednej chvíle, ale napokon ma poslali na farmu. Na začiatku ročníka v AHL som sa trápil. Za 31 zápasov som zaznamenal len dva góly a šesť asistencií. Hrával som v treťom či štvrtom útoku. Bolo to frustrujúce. Po prechode z krídla na centra som dostával viac príležitostí a začali mi pribúdať aj body.

V súboji s Hershey (6:3) ste sa dokonca blysli hetrikom…
Bol to môj hviezdny okamih. Dovtedy som sa v play off strelecky trápil. Po troch góloch zo mňa opadla určitá ťarcha, ďalší presný zásah už neprišiel. Škoda, že som nehrával viac presiloviek.

Ako útočník ste známy svojou univerzálnosťou. Kde sa vám hrá najlepšie?
Nemám problém hrať na žiadnom poste. Na centri je to určite náročnejšie, treba viac brániť. Na konci sezóny som si na to zvykol a bolo to badať aj na mojich výkonoch.

Ako beriete skutočnosť, že po štyroch rokoch na farme ste ani raz neokúsili NHL?
Je to určité sklamanie. Rangers je v tomto špecifická organizácia. Hokejisti majú obrovské platy a z farmy sa tam dostane málokto. Vlani sa to podarilo len jednému, túto sezónu dvom. Mám to náročnejšie aj v tom, že doteraz ma nedraftovali. Možno ani moja výkonnosť nebola dostačujúca.

Končí sa vám trojročný dvojcestný kontrakt s Rangers. Máte predstavu o vašej budúcnosti?
Zatiaľ netuším, čo sa bude diať. V najbližších dňoch máme míting, po ktorom budem múdrejší. Najradšej by som ostal v Amerike. Zvykol som si tu, viem aký je tu hokej a vyhovuje mi to.

Akým štýlom sa hrá v AHL?
Veľmi intenzívnym. Dokonca sa tvrdí, že je rýchlejší ako v NHL. Kým v profilige sú hráči technickejší, v AHL tretia či štvrtá päťka len nahadzuje puky. Hra sa príliš netvorí, čím sa robí menej chýb a padá menej gólov.

Koľko divákov navštevuje vaše zápasy?
V priemere okolo 5-tisíc. V sedemnásťti­sícovej aréne sa celkom stratia.

Chodíte sa pozerať aj na stretnutia Rangers?
Tento ročník je výnimočný, keďže sa obe organizácie v NHL i AHL dostali ďaleko. Zopárkrát som bol v hľadisku Madison Square Garden. Radšej by som bol v priamo na ľade.

Ako sa vám žije v Hartforde?
Výborne. Mám vlastný byt v budove spojenej so štadiónom. Bývajú v nej viacerí spoluhráči a máme tu všetko. Vo voľnom čase chodíme najčastejšie do kina.

Ste v kontakte s niektorými slovenskými hokejistami, ktorí pôsobia v zámorí?
Párkrát sme si napísali s Maťom Marinčinom, ale to bolo asi všetko.

Vlani ste zažili reprezentačnú premiéru na majstrovstvách sveta v Minsku. Neťahalo vás to tento rok do Čiech?
Prvoradé u mňa je hrať v klube. Mám tu zmluvu a bojujem o vysnívanú účasť v NHL. Svetový šampionát v Česku bol nepochybne výzvou. Keby sme vypadli a tréner by mal o moje služby záujem, rád by som reprezentoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hrivík