Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bodovaniu NHL vládne milovník rýchlych áut z Kladna

Je lepší Sidney Crosby alebo Jevgenij Malkin? Pavel Daciuk alebo Jonathan Toews? Rozhodnúť o tom, kto je v súčasnosti najlepší hokejista v zámorskej NHL je nesmierne náročná úloha.

21.01.2015 11:04
Jakub Voráček Foto: ,
Jakub Voráček (vľavo) oslavuje jeden zo svojich gólov v aktuálnom ročníku NHL.
debata

Zistiť, kto je najproduktívnejší, však nie je vôbec také ťažké. Stačí pohľad do štatistík. Na 1. mieste nesvieti meno ani jedného zo spomínanej štvorice. Kanadskému bodovaniu v najprestížnejšej lige totiž vládne útočník Philadelphie Jakub Voráček. V 47 stretnutiach nazbieral 55 bodov za 17 gólov a 38 asistencií.

Experti sa nemýlili

Dvadsaťpäťročný rodák z Kladna ukazoval odmalička svoj obrovský hokejový talent. V doraste i junioroch patril vždy k ťahúňom a presadzoval sa aj v národných výberoch. Jeho skvelé fyzické parametre spolu s výborným ovládaním hokejky a prehľadom na ľade ho predurčovali na skvelú kariéru. Preto neušiel pozornosti zámorských skautov a v roku 2007 si ho v drafte vybral Columbus zo 7. miesta.

Rôzni experti už vtedy upozorňovali, že Voráčka čaká žiarivá budúcnosť. Ako sa ukazuje, nemýlili sa.

Už rok po drafte – medzitým nazbieral v juniorskej QMJHL za Halifax 101 bodov v 53 zápasoch – si vybojoval pevné miesto v zostave Blue Jackets. V nováčikovskej sezóne odohral 80 zápasov a nazbieral 38 bodov. V ďalšom ročníku šiel herne i bodovo hore a na MS v Nemecku získal zlatú medailu. O rok neskôr pridal na šampionáte na Slovensku bronz.

V lete 2011 sa vedenie Columbusu rozhodlo získať z Philadelphie skúseného Jeffa Cartera (nevydržal v tíme ani do konca sezóny, vymenili ho do LA, s ktorým získal dvakrát Stanleyho pohár) a obetovalo za neho aj nádejného mladíka Voráčka. Flyers sa v tom čase dohodli aj s Jaromírom Jágrom a Voráček začal po jeho boku žiariť.

Jakub Voráček v NHL predviedol aj svoje päste

„Nikdy som nepochyboval, že sa Jakub môže zaradiť medzi elitu NHL. Talent má nespochybniteľný. Je vynikajúci strelec, no aj tak bude mať na konte oveľa viac asistencií než gólov. Keď je na ľade s Claudom Girouxom sú len veľmi ťažko brániteľní. Skvele číta hru a má presné rýchle pasy,“ vraví o svojom krajanovi fenomenálny Jágr.

Pomohol mu Jágr

Voráček nikdy nezabudne dodať, ako veľmi mu jeho krajan a rovnako rodák z Kladna pomohol. V skrátenej sezóne 2012/13 nazbieral v 48 stretnutiach 46 bodov, ale čo je dôležitejšie, herne dospel.

„Nebola to len moja zásluha. Veľmi mu pomohlo, že sa dostal do lepšej fyzickej formy. Zmenil stravovacie návyky, nabral svaly a zároveň schudol. Ako hráč sa nezmenil. Azda len získal viac sebavedomia,“ uviedol Jágr pre csnphilly.com.

Na čom by mal ešte popracovať? „Je silný a má skvelú postavu. Výborne korčuľuje, je skvelý v hre jeden na jedného a má úžasné prihrávky. Na jeho mieste by som ešte zdokonalil strelu zápästím. Potom bude ešte nebezpečnejší,“ radí Jágr.

Voráček si jeho rady berie k srdcu: „Odkedy hrám za Philadelphiu, strieľam oveľa viac než v minulosti. Zmenil som mentalitu. Jágr nastrieľal cez sedemsto gólov. Vie o čom hovorí.“

Obdivuje Crosbyho

Milovník rýchlych áut si aktuálnu sezónu užíva. Momentálne sa veľmi teší z nominácie na Zápas hviezd, ktorý sa uskutoční v Columbuse. Voráček tam začal svoju zámorskú kariéru a zároveň si tam našiel priateľku.

„V detstve som sníval, že si raz zahrám Zápas hviezd NHL. Už sa ho neviem dočkať. V meste mám stále veľa priateľov, o to viac sa na celú slávnosť teším,“ prezradil pre nhl.com.

Hoci ho už mnohí – a právom – radia medzi najväčšie hviezdy ligy, sám si nevie predstaviť, že by získal Art Ross Trophy pre najproduktívnej­šieho hráča ligy. Pri odpovedi na otázku, kto je pre neho najlepší ofenzívny hráč v NHL, prekvapí. „Crosby. Už päť rokov je najlepší hráč na svete,“ spomenie kapitána odvekého rivala Philadelphie z Pittsburghu.

O kanadských bodoch sa príliš rozprávať nechce, do popredia stále stavia tím. „Je úplne jedno, či nazbieram sedemdesiat alebo deväťdesiat bodov, ak sa nám nepodarí dostať do play off. Snažím sa nepočúvať, čo o mne ľudia hovoria. Sústreďujem sa len na vlastné výkony a výsledky mužstva,“ naznačuje nespokojnosť s aktuálnym postavením Flyers. Patrí im až 6. priečka v Metropolitnej divízii.

Ferrari rozmlátil o strom
Voráček miluje rýchle autá a jeho najobľúbenejšou značkou bolo vždy Ferrari. „Ako malý som sníval, že si ho raz kúpim. Nakoniec to nedopadlo najlepšie. Už je to za mnou. Rýchle autá sú však mojím koníčkom aj naďalej,“ priznal pre nhl.com. V máji 2013 narazil s modrým Ferrari California do stromu a úplne ho zničil. Mal šťastie, že sa mu nič vážne nestalo. Škoda na aute, ktoré šlo do šrotu, bola cez tri milióny českých korún.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Voráček