Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fínsky blesk strieľal góly na požiadanie

Hral na šiestich olympiádach a má z nich štyri medaily. V zámorskej NHL odohral 21 sezón, zaradil sa medzi najlepších strelcov histórie a dočkal sa aj vytúženého Stanleyho pohára.

11.01.2015 15:00
Teemu Selänne Foto:
Teemu Selänne.
debata

Charizmatický Teemu Selänne ukončil po minulej sezóne kariéru. Na návrat sa ho dlho snažil zlomiť nováčik KHL Jokerit Helsinki, ale v novembri definitívne potvrdil, že na ľad sa už nevráti. V nedeľu sa 44-ročný rodák z Helsínk dočká veľkej pocty. Pred zápasom medzi Anaheimom a Winnipegom sa stane prvým hráčom v histórii Ducks, ktorého číslo navždy vyradia z kolekcie dresov. Jeho osmičku vyvesia pod strop miestnej Honda Center.

„Žiadne slzy neuvidíte. Tvrdí chlapi predsa neplačú,“ vravel Selänne so širokým úsmevom na stretnutí s novinármi. „Neviem, čo mám očakávať. Nikdy som nebol súčasťou niečoho podobného. Veľmi sa teším. Isto to bude nesmierne emotívny večer. Veľmi si vážim všetko, čo som počas kariéry dosiahol. Že sa slávnosť udeje pred zápasom proti Winnipegu, jej ešte dodáva výnimočnosť. Vyradenie vášho čísla je spolu s uvedením do Siene slávy najväčším uznaním, akého sa hráč môže dočkať,“ dodal.

V NHL odohral 1451 stretnutí v základnej časti, v ktorých strelil 684 gólov (11. priečka v histórii) a nazbieral 1457 bodov (15. v histórii).

Raketový štart v NHL

Pohybovo nadaný chlapec z Helsínk hrával v detstve okrem ľadového hokeja aj bandy hokej a futbal. Vynikal obrovskou súťaživosťou a odhodlaním. Profesionálnu kariéru odštartoval podpisom zmluvy s Jokeritom. Perfektné korčuľovanie, čuch na góly a výnimočný talent neušli zámorským skautom a v drafte v roku 1988 si mladého fínskeho hokejistu vybral z desiatej pozície Winnipeg. Aj jeho dvojča – brat Paavo bol v detstve nádejný športovec. V štrnástich rokoch však dal škole prednosť pred pozemným hokejom.

Po prvom prípravnom kempe Jets sa talentovaný Teemu vrátil späť domov, aby absolvoval základnú vojenskú službu. Popri tom exceloval v drese mužov Jokeritu v druhej fínskej lige. Vo Fínsku vydržal až do leta 1992 a dovtedy stihol absolvovať premiéru na majstrovstvách sveta 1991, Kanadskom pohári 1991 i olympijských hrách v Albertville 1992.

Prechod do NHL zvládol až nečakane ľahko. Fanúšikovia Jets si ho okamžite obľúbili. V prvom zápase prihral na dva góly, o dva dni neskôr pridal prvý presný zásah a po pár týždňoch či mesiacoch už patril medzi najobávanejších kanonierov v súťaži. So 76 gólmi (ku ktorým pridal 56 asistencií) vytvoril nováčikovský rekord ligy a po sezóne si zaslúžene prebral Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika.

Oslava rekordného gólu

„Najradšej spomínam na moment, keď som prekonal nováčikovský rekord Mika Bossyho. Na tú noc nikdy nezabudnem. Vyhodil som rukavicu do vzduchu a strieľal na ňu. Keď to teraz vidím v televízii, som v rozpakoch. Vtedy som však bol mladý a neuveriteľne nadšený,“ zaspomínal si.

Winnipeg mal v tom období veľké finančné problémy a vo februári sa rozhodol svojej najväčšej hviezdy zbaviť. Selänne bol po výmene do Anaheimu natoľko sklamaný, že z Winnipeg Areny odišiel bez jediného slova. Jets sa po sezóne presťahovali do Phoenixu.

Produktívny veterán sa dočkal

V Anaheime vytvoril Selänne vynikajúcu dvojičku s Paulom Kariyom. V drese Mighty Ducks dvakrát prekonal stobodovú hranicu. V sezóne 1996/97 bol medzi troma finalistami na Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča základnej časti. Po výmene do San Jose, kde strávil viac ako dva roky, a jednej sezóne v Colorade sa po výlukovom ročníku 2004/05 opäť vrátil do Anaheimu.

Hoci mal v tom čase už 35 rokov, v Kalifornii akoby nabral druhý dych. Opäť sa zaradil medzi najproduktívnejších hráčov a najlepších strelcov NHL. Získal trofej Billa Mastertona za oddanosť hokeju a v júni 2007 zdvihol nad hlavu vytúžený Stanleyho pohár.

zväčšiť Teemu Selänne. Foto: SITA, Darryl Dyck
Teemu Selänne Teemu Selänne.

„Zisk Stanleyho pohára je najväčší úspech mojej kariéry. Pätnásť rokov som sníval o tom, že vyhrám niečo veľké. Už som pomaly prestával veriť, že sa mi to podarí. Posledné dva roky však boli najlepšie v mojej kariére,“ priznal krátko potom, ako si poťažkal hokejový Svätý grál. O pár mesiacov neskôr oznámil, že končí kariéru, ale hokej mu chýbal a v januári 2008 sa vrátil vo farbách Ducks.

Miláčik Fínska a zberateľ medailí

V nasledujúcich rokoch vždy zvažoval, či sa ešte vráti na ľad. Nakoniec potiahol kariéru až do 43 rokov, vďaka čomu si zahral ešte na dvoch olympiádach. Vo Vancouvri 2010 aj Soči 2014 získal rovnako ako v Nagane 1998 bronzovú medailu. V Turíne 2006 bral striebro.

Už vo Vancouvri sa stal najproduktívnejším hokejistov v histórii olympijských turnajov a v Soči posunul svoje maximum na nedostižných 43 bodov. V šiestich dueloch nazbieral šesť bodov za štyri góly a dve asistencie a vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča turnaja.

zväčšiť Teemu Selänne s bronzovou medailou zo Soči. Foto: SITA/AP, Matt Slocum
Teemu Selänne, Soči Teemu Selänne s bronzovou medailou zo Soči.

„Som nesmierne hrdý na mojich spoluhráčov. V zápase o bronz sme podali najlepší výkon na turnaji,“ vravel po stretnutí autor dvoch gólov. „Reprezentačný dres som si po prvý raz obliekol pred 26 rokmi. Vždy som ho nosil s obrovskou hrdosťou.a láskou. To, že končím reprezentačnú kariéru víťazstvom a medailou je dokonalé,“ dodal so slzami na krajíčku.

O Selännem vždy spoluhráči, tréneri ale aj súperi vraveli, že je nielen vynikajúci hokejista, ale aj skvelý človek. Svedčia o tom aj slová amerického obrancu Cama Fowlera po prehre 0:5 v boji o olympijský bronz. „Pri podávaní rúk mi povedal, že je mu to ľúto. Presne taký typ človeka je. Za všetko, čo pre šport a Fínsko urobil, si tú medailu zaslúži. Hoci sme prehrali, teším sa za neho. Teemu je jeden z najlepších hráčov histórie a zároveň jeden z najpríjemnejších ľudí, akých som kedy stretol,“ povedal Fowler pre ESPN.

Selänne, otec troch synov a jednej dcéry, je fanúšikom a zberateľom rýchlych áut. Dvakrát sa pod pseudonymom Teukka Salama predstavil na Fínskej rely. V minulosti ho módny magazín Eeva vyhlásil za najkrajšieho muža vo Fínsku a v roku 2013 o ňom natočili vydarený dokumentárny film Selänne, ktorý za stal za mesiac od uvedenia do kín najúspešnejším dokumentárnym filmom v histórii krajiny. Vlani vyšla vo Fínsku aj Selänneho biografia.

V závere minulého roka predstavil v Helsinkách projekt špeciálnej akadémie pre útočníkov. „Vo svete je množstvo škôl brankárov. Ale neexistuje akadémia pre kanonierov. Chcel by som spolupracovať s federáciami a juniorskými klubmi. Môžu k nám posielať svojich útočníkov na výučbu,“ uviedol pre fínske médiá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Teemu Selänne #Anaheim