Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pod holým nebom žiarila rocková hviezda z Capitals

Zimné čapice, slnečné okuliare a čierne pruhy pod očami. Vo sviatočnom novoročnom zápase NHL pod holým nebom - Winter Classic 2015 - triumfoval Washington Capitals nad Chicagom Blackhawks 3:2. Rozhodujúci zásah zaznamenal trinásť sekúnd pred koncom riadneho hracieho času domáci Troy Brouwer.

02.01.2015 15:59
Winter Classic Foto: ,
Eric Fehr prekonáva Coreyho Crawforda.
debata

Úvodné vhadzovanie tradičného stretnutia oddialilo ostré slnko, ktoré zalialo väčšinu ľadovej plochy. Hráči sa pred slnečnými lúčmi chránili tmavými pruhmi pod očami či slnečnými okuliarmi. Po vystúpení speváka Billyho Idola a americkej hymne, na ktorej konci preleteli ponad štadiónom dve stíhačky F16, sa s polhodinovým oneskorením začal prestížny súboj.

Siedmy ročník sa historicky prvýkrát uskutočnil v hlavnom meste USA vo Washingtone. Na improvizovanej ľadovej ploche bezjbalového štadióna Nationals Park sa tiesnilo 42 832 divákov. V otváracej formácii Chicaga figuroval aj Marián Hossa, ktorý bol na začiatku najkrajšej akcie zápasu. Skvelým napádaním získal puk za bránkou, prihral Toewsovi, ktorý ho posunul Saadovi pred opustenú svätyňu. Trenčiansky rodák hýril aktivitou, ale tri jeho nebezpečné príležitosti do gólu nevyústili. V súbojoch pod holým nebom zatiaľ neskóroval, na konto si však pripísal štvrtú asistenciu (v roku 2009 pomohol troma prihrávkami k víťazstvu Detroitu nad Chicagom 6:4)

Zlomovým momentom duelu bola podľa trénera hostí nepremenená presilovka o dvoch hráčov. „Ak neskórujete vo výhode o dvoch hráčov, nemôžete zvíťaziť. Podľa toho napokon vyzeral aj konečný výsledok,“ uviedol pre nhl.com Joel Quenneville.

Z tesnej prehry bol sklamaný aj kapitán Blackhawks Jonathan Toews. Rozhodcovia ho 76 sekúnd pred koncom záverečnej tretiny vylúčili a počas jeho trestu padol rozhodujúci gól.

„V predchádzajúcom priebehu sme mali viac presiloviek ako súper a možno to ovplyvnilo rozhodcov. Myslím si, že pískať sa nemalo,“ konštatoval 26-ročný rodák z Winnipegu pre AP.

V tradičnom súboji si pripísal jednu asistenciu a s piatimi kanadskými bodmi za dva góly a tri asistencie sa stal najproduktívnejším hráčom novoročných profiligových zápasov pod holým nebom. „Winter Classic je výnimočná udalosť. Hrali sme s veľkým nadšením, a preto pocity po zápase nie sú príjemné. Chceli sme prísť a ukradnúť im dva body, ale nevyšlo to,“ dodal.

Najaktívnejším hráčom na ľade bol kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin, ktorého vyhlásili „len“ za druhú hviezdu duelu. Ruský krídelník strelil druhý gól svojho tímu a asistoval pri víťaznom zásahu Troya Brouwera (prvá hviezda zápasu). Celkovo vyslal na hosťujúceho Coreyho Crawforda trinásť striel, pričom dve z nich trafili konštrukciu bránky.

„Bude to skúsenosť, na ktorú budeme spomínať do konca našich životov. Celý deň bol neuveriteľný. Pociťovali sme zvýšené nadšenie a som rád, že sme Nový rok oslávili dvoma bodmi,“ povedal Ovečkin pre nhl.com.

Slová chvály na svoju superhviezdu nešetril ani tréner Capitals Barry Trotz. „Čím dôležitejší okamih ho čaká, tým je lepší. Je ako rocková hviezda, na ktorú sa chcete pozerať, aj keď nerobí nič špeciálne,“ doplnil 52-ročný lodivod.

Najbližší zápas pod holým nebom sa uskutoční 21. februára. V rámci tzv. Stadium Series budú jeho aktérmi na otvorenom štadióne klubu NFL San Francisco 49ers v Santa Clare San Jose Sharks a obhajca Stanleyho pohára Los Angeles s Mariánom Gáboríkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Alexander Ovečkin #Chicago Blackhawks #Washington Capitals #winter classic