Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mumps opäť šarapatí v NHL. Nakazila sa česká legenda New Jersey

U českého hokejového útočníka New Jersey Patrika Eliáša sa potvrdilo podozrenie na mumps. Toto vysoko infekčné ochorenie naopak lekári vylúčili u jeho spoluhráča Martina Havláta.

27.12.2014 13:42 , aktualizované: 18:00
Patrik Eliáš Foto: ,
Patrik Eliáš.
debata

Obaja budú chýbať v nočnom zápase proti New Yorku Rangers, ktorý bude pre Devils prvým po piatkovom odvolaní kouča Petra DeBoera.

Eliáš s Havlátom podstúpili v pondelok testy na mumps, ktoré sa rozmohli naprieč celou NHL. Kým u druhého z nich lekári zistili podľa generálneho manažéra klubu Loua Lamoriella „len virózu“, legenda New Jersey dopadla horšie.

Česká dvojica už chýbala v zostave tímu pri prehre s Carolinou, po ktorej nasledovalo trojdňové vianočné voľno. Sviatky však obom Čechom otrávili vysoké teploty. Eliáš teraz musí mať maximálne obmedzený kontakt s ľuďmi, choroba, pri ktorej sa zvyčajne bolestivo zduria slinné žľazy v ústach, je totiž extrémne nákazlivá.

Napokon, sám je toho príkladom, pretože mumps zrejme chytil od jedného zo spoluhráčov. V Devils už nepríjemné ochorenie prekonali útočník Travis Zajac a Adam Larsson. Tesne po Eliášovi sa v sobotu navyše zistilo i u útočníka Michaela Rydera a brankára Scotta Clemmensena, ktorý pôsobí na farme v Albany. Doba liečenia je u nekomplikovaných prípadov dospelých zhruba dva týždne. Havlát by sa mal do zostavy vrátiť skôr.

Devils sú na tom biedne nielen v tabuľke, v ktorej na play off strácajú deväť bodov, ale aj zdravotne. Aktuálne im chýba sedem hráčov. „Musím sa tomu skoro až smiať. Nepamätám si, že by sme mali niekedy takéto problémy dať dokopy zostavu. Ale nikto s nami zľutovanie mať nebude,“ uviedol Zajac, ktorý nastupuje za Devils už deviatu sezónu.

Problémy nemá zďaleka len New Jersey. Od začiatku epidémie už mumps vyradil rovných 20 hráčov z piatich klubov. Hokejisti teraz dostávajú preventívne vakcíny. Straty aktuálne hlási aj Pittsburgh, kde už chorobu prekonala jeho najväčšia hviezda Sidney Crosby. Teraz ju lekári diagnostikovali aj u náhradného nemeckého gólmana Thomasa Greissa a kanadského útočníka Stevea Downieho.

Eliáš má na infekčné ochorenia smolu. V roku 2005 sa počas výluky v NHL nakazil v ruskom Magnitogorsku závažnou formou žltačky, z ktorej sa liečil vyše pol roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #New Jersey Devils #Patrik Eliáš #Martin Havlát