Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskú stopu v NHL osvieži Daňo

Namiesto Phoenixu Arizona, dve stretnutia pod holým nebom, zákaz obľúbených otočiek pri samostatných nájazdoch a šesť zmien na trénerských postoch.

08.10.2014 07:00
Marko Daňo Foto: ,
Marko Daňo z Columbusu spacifikoval Kevina Fialu z Nashvillu v prípravnom zápase pred začiatkom NHL.
debata

Už v stredu v noci odštartuje 97. ročník zámorskej NHL úvodnými štyrmi zápasmi. Na súpiskách tridsiatich tímov profiligy figuruje pred začiatkom sezóny dvanásť slovenských hráčov.

Z osvedčených mien chýbajú útočník Michal Handzuš (zatiaľ nemá angažmán) a brankár Peter Budaj. Toho Montreal v nedeľu vymenil do Winnipegu a čakalo sa, že v novom klube bude brankárskou dvojkou za Ondrějom Pavelcom. Jets však poslali skúseného gólmana na druhý deň cez waiver listinu (mohol po ňom siahnuť ľubovoľný tím súťaže) na farmu do AHL.

Miestenku v Edmontone si v kempe nevybojoval obranca Martin Marinčin, ktorý v predošlom ročníku odohral v NHL 44 zápasov a jeho výkony hodnotili v klube veľmi pozitívne. Naopak, prekvapil Marko Daňo. Ešte len devätnásťročný slovenský reprezentant začne sezónu v prvom tíme Columbusu. Rovnako by na tom mal byť aj o dva roky starší Tomáš Jurčo v Detroite.

„Vyzerá to tak, že môj sen sa stal skutočnosťou,“ odkázal Daňo v noci z pondelka na utorok svojim fanúšikom prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Facebook. „Najlepšie na tom je, že hráčovi nikdy neoznámia správu, že si vybojoval miesto v prvom tíme. Oznamujú vám, iba keď máte odísť. Takže ten, ktorému nič neoznámili, musí dobre počítať, aby vedel, že už je koniec vyraďovania. Nastal ten deň! Spočítal som si to a ostávam v Columbuse,“ doplnil rodák z rakúskeho Eisenstadtu.

Jeho pozíciu v mužstve Blue Jackets neovplyvnila ani dohoda klubu s prvým centrom Ryanom Johansenom na novej zmluve. Daňo by sa mal spolu s ďalším nováčikom Alexandrom Wennbergom podľa zámorských médií objaviť aj v základnej zostave Columbusu v úvodnom súboji sezóny vo štvrtok v Buffale.

Jurčo ešte v utorok čakal na rozhodnutie Red Wings, ktorého hráča z 24-člennej súpisky pošlú na farmu. Všeobecne sa však očakávalo, že pôjde o obrancu a nie útočníka. Mark Spizzirri z hockeybuzz.com naznačil, že rodák z Košíc by sa mal v úvode sezóny predstaviť vo formácii s Tomášom Tatarom (po nepríjemnej zrážke s rozhodcom z prípravného stretnutia je už v poriadku) a Rileym Sheahanom.

Okrem Budaja menili od skončenia uplynulej sezóny dres aj ďalší dvaja slovenskí hokejisti. Jaroslav Halák sa presunul do New Yorku Islanders k Ľubomírovi Višňovskému a Andrej Meszároš sa pokúsi zabudnúť na zdravotné problémy z ostatných sezón v Buffale.

Stanleyho pohár budú chcieť obhájiť hokejisti Los Angeles. Kings vstúpia do sezóny už túto noc lákavým súbojom proti San Jose. Práve dokonalým obratom v prvom kole play off z 0:3 na 4:3 cez Sharks odštartovali Anže Kopitar a spol. cestu za vytúženým pohárom.

Počas základnej časti (skončí sa 11. apríla) sú naplánované aj dva duely pod holým nebom. Na Nový rok si na bejzbalovom štadióne vo Washingtone v tradičnom Winter Classic zmerajú sily Capitals s Chicagom. V Sante Clare v domovskom stánku amerických futbalistov San Francisca odohrajú 21. februára duel Los Angeles a San Jose.

Zaujímavosťou je premenovanie Phoenixu Coyotes, ktorý bude od tohto ročníka vystupovať pod názvom Arizona Coyotes. Zmena má údajne prilákať v Glendale, kde klub sídli, na hokej viac divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #Marko Daňo #Peter Budaj