Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Handzuš: Pozerať film o Demitrovi nebude jednoduché

Na ľade nechá všetko. Nepozná stratený puk, má prehľad, predvída. Tréneri ho často využívajú v oslabeniach a na vhadzovaniach.

22.07.2014 10:00
Michal Handzuš Foto: ,
Michal Handzuš.
debata

Michal Handzuš (37) sa po nevydarenej sezóne v drese Chicaga Blackhawks momentálne pripravuje v rodnej Banskej Bystrici. „Prioritou je NHL, ale zatiaľ konkrétnu ponuku nemám,“ vraví slovenský hokejový reprezentant.

Ako hodnotíte uplynulú sezónu v Chicagu?
Nemôžem byť spokojný. Nehral som podľa predstáv. V novembri a decembri to bolo solídne, ale neskôr som zaplatil daň za slabšiu prípravu.

Blackhawks s vami nepredĺžili zmluvu. Viete už, kde v novej sezóne zakotvíte?
Nechávam to na agenta. Ak sa mi nepodarí získať angažmán v NHL, začnem rozmýšľať nad Európou.

Preferujete skôr Kontinentálnu hokejovú ligu alebo Škandináviu?
KHL je kvalitná súťaž, ale nelákajú má dlhé tripy. Už som sa nalietal dosť počas kariéry. Jedine by som si vedel predstaviť hrať za bratislavský Slovan, keďže by som bol doma.

Kontaktovalo vás už vedenie belasých?
Áno, ozvalo sa. Dohodli sme sa, že si spolu sadneme. Debata ešte neprebehla.

Kedy ste odštartovali letnú zaberačku?
Trénujem už piaty týždeň. Minulý rok som kvôli operáciam neabsolvoval žiadnu letnú prípravu. Teraz treba riadne nabiť „baterky“ a dobehnúť, čo som vlani zameškal. Pripravujem sa na suchu – striedam behanie a posilňovanie.

Sú tréningy s pribúdajúcimi rokmi náročnejšie?
Keď som bol mladší, šlo to ľahšie. Príprava je z roka na rok bolestivejšia. Treba si dávať pozor, aby to človek neprepálil. Telo už regeneruje pomalšie.

Počas šestnástich sezón v NHL ste vystriedali šesť klubov. V ktorom ste hrali svoj najlepší hokej?
V Philadelphii, kde som pôsobil v najlepších rokoch. Krásne spomienky mám na St. Louis a spoločný útok s Paľom Demitrom a Ľubom Bartečkom. Najpamätnejším tímom ostane Chicago, veď som s ním vyhral Stanleyho pohár.

S Miroslavom Šatanom ste jediní dvaja slovenskí hokejisti, ktorí získali Stanleyho pohár i zlato z majstrovstiev sveta. Ktorý triumf je cennejší?
Stanleyho pohár je trofej, ku ktorej vedie náročná cesta. Na víťazstvo v štyroch kolách play off proti vyrovnaným súperom potrebujete štyri kvalitné formácie, výborného brankára i kúsok šťastia. Vyhrať majstrovstvá sveta je tiež zložité, najmä pre malú krajinu ako je naša. Rozhoduje sa v troch zápasoch, kým za morom bojujete o najcennejšiu trofej dva mesiace. Preto je víťazstvo v NHL o niečo cennejšie.

Ako si spomínate na oslavy oboch prvenstiev?
Obe boli neuveriteľné. Človek na to nikdy nezabudne. Keď sme priniesli zlato z Göteborgu, bolo to úžasné. Oslavovala celá krajina. Pri spomienkach mi ihneď naskočia zimomriavky . Stanleyho pohár som získal pred rokom. Celý život som po ňom túžil – a zrazu to prišlo. Bola to čerešnička na torte.

Ktoré hokejové prehry vás najviac boleli?
Spomeniem tri. Prvá je z finále majstrovstiev sveta v Petrohrade 2000, kde sme podľahli Čechom. Druhou bola prehra na zimnej olympiáde vo Vancouveri 2010 v súboji o bronz proti Fínom. Najčerstvejšia je z minulej sezóny, keď sme vo finále konferencie podľahli Los Angeles Kings.

Kto je najnepríjemnejší obranca, proti ktorému ste nastúpili?
Jednoznačne Zdeno Chára. Pocítil som to na vlastnej koži vo finále NHL z roku 2013.

Po sezóne za morom sa v lete vraciate na Slovensko. Máte nejaké obľúbené miesto?
Vždy sa rád vraciam do rodnej Banskej Bystrice. Rovnako rád chodievam na chatu na Králiky, kde som vyrastal.

Stále platí, že hokejovú kariéru ukončíte v Banskej Bystrici?
Áno, ale ešte ten čas nenastal. Myslím si, že o dva-tri roky to môže prísť. Keď budeme mať s rodinou dosť cestovania, vrátime sa domov.

Ako sa vám zmenil život po narodení syna Tomáška, ktorý čoskoro oslávi druhé narodeniny?
Rodina a deti zmenia celý pohľad na svet. Všetko sa zrazu točí okolo syna a človek už nestíha veci, ktoré zvládal predtým. Nemám s tým však najmenšie ťažkosti, lebo Tomáško nám s manželkou robí obrovskú radosť.

Budete mu vštepovať lásku k hokeju?
Záleží na ňom, čo si vyberie. Ja ho v tom budem podporovať. Do hokeja ma nik nenútil. Mal som ho vždy rád a chcel som ho hrať.

Dopriali ste si dovolenku?
Áno. Druhý júlový týždeň sme boli s rodinkou v Chorvátsku. Ani tam som nezaháľal.

Spestríte si prípravu aj inými športmi?Akými?
Veľmi rád hrám tenis. Posledné dva roky som sa kvôli zranenému zápästiu k nemu nedostal. Párkrát som si šiel zahrať s kamarátmi futbal.

Dáte si mimo sezóny kalorickejšie jedlo alebo nejaké pivko?
Pivo nepijem. Rád si pochutím na jedlách, ktoré v Amerike nemám – najmä na bryndzových haluškách. Všetko však s mierou. V lete treba jesť zdravo, popri tvrdých tréningoch je to dôležité.

S ktorým spoluhráčom a trénerom ste si počas kariéry najviac rozumeli?
Najlepším koučom bol Joel Quenneville v Chicagu. Mal som veľa výborných spoluhráčov, nechcem vyzdvihnúť len jedného. Nikdy však nezabudnem na toho, ktorý sa nás pozerá už zhora…

V septembri bude premiéra dokumentu o zosnulom Pavlovi Demitrovi. Pozriete si ho?
Určite! Vôbec sa však na to neteším. Nebude jednoduché to sledovať…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš