Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára a Meszároš v play off NHL skončili, Gáborík i Budaj hrajú ďalej

Pre slovenských hokejových obrancov Zdena Chára a Andreja Meszároša z Bostonu sa skončila klubová sezóna v zámorskej NHL, ďalej v nej pokračuje brankár Peter Budaj s Montrealom. Útočník Marián Gáborík z Los Angeles si ju predĺžil minimálne o jeden zápas.

15.05.2014 06:58 , aktualizované: 10:16
Zdeno Chára Foto: ,
Kapitán Bostonu Zdeno Chára počas siedmeho zápasu s Montrealom.
debata

Boston nezvládol siedmy duel konferenčného semifinále s Montrealom a doma prehral 1:3. Los Angeles si v šiestom semifinále Západnej konferencie poradilo doma s Anaheimom 2:1, keď Gáborík raz asistoval, a vyrovnalo stav série na 3:3. O postupujúcom do konferenčného finále proti Chicagu sa rozhodne v piatok v Anaheime.

Price chce viac ako pred štyrmi rokmi Halák

Siedme semifinále Východu začal oveľa lepšie Montreal a v 3. min otvoril skóre Dale Weise. Bruins postupne zvýšili aktivitu, z prevahy však nič nevyťažili. Hostia sa nestiahli do defenzívy a hrozili, v polovici súboja sa ujala strela Maxa Paciorettyho a bolo už 0:2. V 38. min strelil pri presilovke kontaktný gól Jarome Iginla. Boston sa potom už nedokázal presadiť proti pozornej obrane Canadiens. V závere súboja v 58. min pri presilovke sa puk po Brierovej strele odrazil od Zdena Cháru do siete a bolo prakticky rozhodnuté. Brankár Montrealu Carey Price predviedol v zápase 29 úspešných zákrokov. Práve Price bol hlavným strojcom postupu Montrealu. Od piateho zápasu a prehry 2:4 pustil v zostávajúcich 125:58 min za svoj chrbát len jeden puk po strele Iginlu.

„Predvádzal vysoký stupeň brankárskej kvality. Všetci sme potrební pre úspech, ale on je náš líder,“ povedal o Priceovi jeho spoluhráč z útoku Max Pacioretty. „Sme dobre poskladané mužstvo. Každý vie, čo má na ľade robiť. Hráčov ani nemusím pokrikmi nabádať k zlepšeným výkonom,“ vravel Price, o ktorom je známe, že nerád veľa rozpráva. „Ak niečo môžem povedať po víťaznom siedmom zápase na ľade odvekého rivala, tak je to slovíčko rešpekt. Táto partia hráčov si ho zaslúži,“ podotkol tréner Montrealu Michel Therrien. Fínsky brankár Bostonu Tuukka Rask vyhodnotil neúspešný záver série s Montrealom takto: „Oproti predchádzajúcej sérii s Detroitom sme nedokázali posunúť našu hru na vyššiu úroveň. Opäť sa ukázalo, že víťazstvo v základnej časti sezóny v NHL nič neznamená.“

Slovenský kapitán Bostonu Chára odohral v zápase číslo sedem 23:40 min, počas ktorých ho dvakrát vylúčili a rozdal päť bodyčekov. Andrej Meszároš sledoval súboj z tribúny, brankár Peter Budaj zo striedačky Montrealu. Canadiens si zahrajú konferenčné finále prvýkrát od roku 2010. Vtedy v ich bránke exceloval Jaroslav Halák, ale vo finále konferencie ich zastavila Philadelphia. „Chcel by som dosiahnuť viac ako vtedy Halák. Nechcem o tom hovoriť nahlas, ale máme ešte ambície. Sme stále len v polovici našej cesty,“ cituje server NHL Pricea.

zväčšiť Radosť hokejistov Montrealu po góle Max... Foto: Reuters, Greg M. Cooper
Montreal - Boston Radosť hokejistov Montrealu po góle Max Paciorettyho. V pozadí brankár Bostonu Tuukka Rask.

Finále Východnej konferencie medzi Montrealom a New Yorkom Rangers sa začne v sobotu 17. mája v Montreale. Je zaujímavé, že proti sebe nastúpia brankári, ktorých krajiny vo februári bojovali o olympijské zlato v Soči. Tam bol úspešnejší Kanaďan Price, Švéd Henrik Lundqvist bral so svojím tímom striebro.

Kalifornské derby čaká rozhodujúci siedmy diel

Marián Gáborík z Los Angeles prihral v 9. min na gól Jaka Muzzina, ktorý otvoril skóre duelu s Anaheimom. Domáci Kings potom pridali ďalší zásah zásluhou Trevora Lewisa, hostia odpovedali iba Kylom Palmierim. V závere súboja už Los Angeles odolalo tlaku súpera a vynútilo si siedmy duel. V drese víťazov výborne zachytal brankár Jonathan Quick. „Strašným spôsobom sme odohrali naše presilovky. Z piatich možností v početnej prevahe sme hádam ani raz nevystrelili. Zle sme pracovali s pukom a chýbala podpora útoku. V sérii sa vraciame na začiatok,“ povedal nahnevaný tréner Anaheimu Bruce Boudreau. „Ak pustíte tím ako Los Angeles do náskoku, len veľmi ťažko sa potom proti nim hrá. Zozadu to majú zabezpečené perfektne,“ podotkol útočník Ducks Corey Perry.

zväčšiť Útočníka Los Angeles Mariána Gáboríka sa snaží... Foto: Reuters, Kirby Lee
Marián Gáborík, Ben Lovejoy Útočníka Los Angeles Mariána Gáboríka sa snaží zastaviť obranca Anaheimu Ben Lovejoy.

Marián Gáborík odohral 14 minút a pripísal si aj plusový bod a dve trestné minúty. Celkovo má slovenský krídelník v play-off na konte 8 gólov a 5 asistencií. Je lídrom tabuľky strelcov a v produktivite je celkovo piaty. „Sme radi, že táto atraktívna kalifornská séria vyvrcholí siedmym zápasom. Všetci sme z toho vzrušení a tešíme sa. Oni budú chcieť vyhrať, my budeme chcieť vyhrať. Hala bude praskať vo švíkoch,“ teší sa obranca Los Angeles Drew Doughty.

Play off NHL – 2. kolo:
ZÁPADNÁ KONFERENCIA
Los Angeles – Anaheim 2:1 (1:0, 1:1, 0:0) – stav série: 3:3
Góly: 9. Muzzin (Kopitar, GÁBORÍK, 35. T. Lewis (Justin Williams, Vojnov) – 36. Palmieri (Bonino)
Marián Gáborík (Los Angeles) odohral 13:58 min, mal 1 asistenciu, 2 minúty sedel na trestnej lavici

Zápas Los Angeles - Anaheim vo videoskratke

VÝCHODNÁ KONFERENCIA
Boston – Montreal 1:3 (0:1, 1:1, 0:1) – konečný výsledok série: 3:4, Montreal postúpil do konferenčného finále
Góly: 38. Iginla (Krug, Krejčí) – 3. Weise (Briere, Prust), 31. Pacioretty (Desharnais, Gallagher), 58. Briere (Gallagher, Beaulieu)
Zdeno Chára (Boston) odohral 23:40 min, na trestnej lavici sedel 4 minúty

Zápas Boston - Montreal vo videoskratke

Štatistiky Slovákov v play-off NHL

Slovenskí korčuliari v play-off NHL
Meno a klub Góly Asistencie Body
1. Marián Gáborík (Los Angeles) 14 8 22
2. Marián Hossa (Chicago) 2 12 14
3. Zdeno Chára (Boston) 2 2 4
4. Michal Handzuš (Chicago) 2 1 3
5. Andrej Meszároš (Boston) 0 2 2
6. Tomáš Tatar (Detroit) 0 0 0
7. Tomáš Jurčo (Detroit) 0 0 0
8. Richard Pánik (Tampa Bay) 0 0 0
Slovenský brankár v play-off NHL
Meno a Klub Zápasy Víťazstvá Priemer inkas. gólov Úspešnosť
Peter Budaj (Montreal) 1 0 3 62,5 %

Štatistiky Slovákov v základnej časti NHL

Slovenskí korčuliari v NHL
Meno a klub Góly Asistencie Body
1. Marián Hossa (Chicago) 30 30 60
2. Andrej Sekera (Carolina) 11 33 44
3. Zdeno Chára (Boston) 17 23 40
4. Tomáš Tatar (Detroit) 19 20 39
5. Marián Gáborík (Los Angeles) 11 19 30
6. Andrej Meszároš (Boston) 7 15 22
7. Michal Handzuš (Chicago) 4 12 16
8. Tomáš Jurčo (Detroit) 8 7 15
9. Richard Pánik (Tampa Bay) 3 10 13
10. Tomáš Kopecký (Florida) 4 8 12
11. Ľubomír Višňovský (Islanders) 3 8 11
12. Martin Marinčin (Edmonton) 0 6 6
Slovenskí brankári v NHL
Meno a Klub Zápasy Víťazstvá Priemer inkas. gólov Úspešnosť
Jaroslav Halák (Washington) 52 29 2,25 92,1 %
Peter Budaj (Montreal) 24 10 2,51 90,9 %
debata chyba
Viac na túto tému: #Anaheim Ducks #Montreal Canadiens #Zdeno Chára #Marián Gáborík #Boston Bruins #Los Angeles Kings #play off NHL