Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Jurčo si pri premiére spomenul na finále Calderovho pohára

Hokejový útočník Tomáš Jurčo sa stal 81. slovenským rodákom, ktorý nastúpil v zápase zámorskej NHL. Debut v drese Detroitu mu znepríjemnili hráči Tampy Bay víťazstvom 3:0.

16.12.2013 09:33
Jurčo, Detroit, Tampa Foto: ,
Tomáš Jurčo ohrozuje brankára Tampy Bena Bishopa.
debata

Dvadsaťročný Košičan mal pred nedeľňajšou premiérou náročný program. V AHL odohral v piatok a sobotu dva zápasy, v nedeľu ráno ho čakala trojhodinová cesta autom z Grand Rapids do Joe Louis Areny. Prvý duel v NHL bol pre Jurča špecifický. V oboch tímoch nastúpilo viacero hokejistov, ktorí na jar bojovali vo finále Calderovho pohára v AHL. Tomáš Jurčo bol vtedy členom víťazného tímu Grand Rapids, za ktorý hral aj Tomáš Tatar. Na opačnej strane barikády bol v oboch prípadoch Richard Pánik. Celkovo bolo v nedeľu na súpiskách Detroitu a Tampy 15 hokejistov, ktorí nastúpili vo finále Calderovho pohára 2013. Grand Rapids vtedy zdolalo Syracuse v šesťzápasovej sé­rii.

Videosumár zápasu Detroit - Tampa Bay

„Keď ma povolali, Riley Sheahan ma zabavil konštatovaním, že idem vlastne hrať proti Syracuse. Vedel som, že v tímoch je viacero hráčov z minulosezónnych kádrov finalistov Calderovho pohára. Toto je však už iná liga, iná úroveň. Je to NHL a úplne odlišný duel ako minulosezónne play-off,“ povedal v rozhovore pre klubový web Tomáš Jurčo.

Dvadsaťročný Košičan nastúpil pri premiére v elitnom útoku Red Wings s Pavlom Daciukom a Danielom Alfredssonom. Pri dvoch osobnostiach svetového hokeja získal cené skúsenosti. „Po povolaní som netušil, že hneď budem hrať v prvej formácii s Pavlom a Alfiem. Keď som sa to dozvedel, bol to skvelý pocit. Ako mladý hokejista som ich neustále sledoval, teraz som dostal šancu hrať s nimi. Myslím si, že nám to spolu celkom išlo. Nedali sme síce gól, ale vypracovali sme si šance,“ popisoval Tomáš Jurčo.

Člen širšej nominácie na zimné olympijské hry do Soči si prvý duel v NHL zapamätá. „Bola to pre mňa nezabudnuteľná skúsenosť. Viem, čo môžem v budúcnosti očakávať a v čom sa mám zlepšovať. Súboj mi ukázal, kde sa práve nachádzam. Už len to, že som sa dostal do prvého tímu, mi dalo veľa. Hokej je aj v AHL veľmi rýchly, v NHL je to však aj o rozmýšľaní a pozičnej hre. Na základe jedného zápasu sa mi to len ťažko porovnáva,“ doplnil Tomáš Jurčo.

Pri premiére bývalý slovenský mládežnícky reprezentant odohral 16:45 min, snažil sa byť kreatívny a raz ohrozil bránku súpera. Trénerovi Mikovi Babcockovi sa jeho hra veľmi páčila. „Je rýchly a silný, má dostatok zručností. Páčil by sa mi ešte viac, ak by bol pred bránkou nebezpečnejší. Pre Pavla s Alfiem urobil veľa dobrých vecí, získaval dostatok pukov,“ tvrdil Babcock.

Jurčo sa do prvého tímu Red Wings dostal vďaka zraneniu Justina Abdelkadera. V Grand Rapids je v tejto sezóne najproduktívnejším hráčom. Adaptáciu v Detroite mu uľahčilo, že oba tímy hrajú podobným štýlom. „Dnešný zápas skončil pre tím nešťastne, z čoho som smutný. Na druhej strane to bola pre mňa špeciálna noc. Bolo to skvelé. Do prvého mužstva mi pomohli viaceré zranenia hráčov. V AHL som sa snažil hrať čo najlepšie a teraz som dostal šancu v NHL,“ dodal Jurčo.

debata chyba
Viac na túto tému: #debut #Tomáš Jurčo #Detroit Red Wings