Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jágr: Keby hral Mario Lemieux tak dlho ako ja, má už 2500 bodov a 900 gólov

Hneď dva historické zápisy naraz vyrovnal vo štvrtok hviezdny hokejový útočník Jaromír Jágr. Súčasný bodový líder New Jersey rozhodol o výhre 2:1 v predĺžení na ľade Los Angeles a 690. gólom v kariére sa vyrovnal v historickej tabuľke strelcov NHL deviatemu Mariovi Lemieuxovi. Zároveň sa s 121 víťaznými gólmi dotiahol na rekord Gordieho Howea.

22.11.2013 13:56
debata
Jaromír Jágr pózuje s pukom zo 690. presného... Foto: facebook.com/68Jagr
Jaromír Jágr Jaromír Jágr pózuje s pukom zo 690. presného zásahu v NHL.

„Nemal som možnosť vidieť Wayna (Gretzkého), keď dosiahol 200 bodov za sezónu v Edmontone, ale keď som prišiel do NHL, tak som hral s Mariom (Lemieuxom),“ povedal Jágr novinárom po zápase.

A opäť ocenil hru svojho vzoru, s ktorým v 90. rokoch začínal v zámorí v drese Pittsburghu. „Viem, že všetky rekordy drží Wayne, ale pre mňa bolo najlepšie, že som mohol sledovať Maria. Mal obrovský vplyv na to, ako hrám,“ uviedol štyridsaťjedenročný Jágr, ktorý sa spoločne s Lemieux hneď na začiatku svojej zámorskej kariéry dvakrát tešil z triumfu v Stanleyho pohári.

Slávny odchovanec Kladna ako obvykle poukázal na to, že oproti kanadskej hviezde odohral oveľa viac zápasov. Jágr v NHL nastúpil zatiaľ na 1413 zápasov, Lemieux ich má o 498 menej.

„Mal som šťastie, že som ho videl hrať v čase, keď bol najlepší. Teraz som ho dohnal (v štatistikách), ale on odohral asi o 600 zápasov menej ako ja. Je to len číslo. Keby toho odohral toľko, koľko ja, tak má už asi 2500 bodov a 900 gólov,“ povedal Jágr na adresu Lemieuxa, ktorý ako jediný v elitnej desiatke najlepších strelcov NHL vinou zdravotných problémov neodohral v základnej časti aspoň tisíc zápasov.

Zato Howe posúval historické zápisy aj vo vysokom veku. „Hral do päťdesiatich, to mám ešte deväť rokov čas,“ podotkol s úsmevom Jágr na adresu štvornásobného víťaza Stanleyho pohára, ktorý sa do NHL vrátil v 51 rokoch.

Zostrih zápasu Los Angeles - New Jersey

Devils vyhrali napriek tomu, že vyslali na bránku len 15 striel, zatiaľ čo ich gólman Cory Schneider čelil 35 pokusom. Jágr mal však jasno v tom, či bola výhra hostí zaslúžená. „Keď sme ako chlapci prehrali a ja som doma povedal, že sme hrali dobre, otec mi odvetil: Nie si krasokorčuliar, nedostaneš body za to, že dobre vyzeráš. Musíš dávať góly. Bolo to šťastné víťazstvo, ale každopádne ho berem,“ vyhlásil.

Presne sedem rokov po tom, ako Jágr prekonal bilanciu Fína Jarriho Kurriho a stal sa najlepším európskym strelcom v histórii NHL, si český útočník vylepšil aj postavenie najlepšieho strelca gólov v predĺžení. Momentálne ich má na konte osemnásť. Druhý Švéd Mats Sundin dal o tri menej. Z aktívnych hráčov Jágrovu bilanciu ohrozuje jeho spoluhráč Patrik Eliáš (15) a ruský kanonier Washingtonu Alexander Ovečkin (13) .

Napriek tomu, že Jágr svojou hokejkou zo štvrtkového zápasu vyrovnal dva historické zápisy, nehodlá ju posielať do Siene slávy v Toronte. „Budem ju potrebovať v budúcom zápase. Je to dosť dobrá hokejka, priniesla mi šťastie,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #New Jersey Devils #Jaromír Jágr #Gordie Howe #Mario Lemieux