Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budaja zmena v NHL zaskočila: Čaká ma viac neprehľadných situácií

Slovenský hokejový brankár Peter Budaj si v kempe klubu zámorskej NHL Montreal Canadiens zvyká na menší výstroj. Pred novou sezónou sa zmenili predovšetkým rozmery betónov.

14.09.2013 11:56
Budaj, Montreal, NHL Foto:
Peter Budaj.
debata

Podľa nových pravidiel môžu betóny zaberať už len 45 % priestoru medzi kolenom a panvou brankára. U niektorých gólmanov to bude minimálna zmena, u ďalších bude zmenšenie vidieť. Aj vďaka tomu by malo padať v lige viac gólov.

Brankári musia byť pred bránkou oveľa pohyblivejší. „Mám pár týždňov na to, aby som si zvykol. Betóny sú menšie, u mňa o niekoľko centimetrov. Útočníci majú viac možností nájsť voľné miesto. Musím sa prispôsobiť a adaptovať sa na novinku. Zmenšenie sa dá nahradiť rýchlosťou, teraz sa môžete lepšie hýbať. Osobne mi nové betóny neprekážajú, nie je to až tak zlé, ako to vyzeralo,“ uviedol pre Montreal Gazette Budaj. Zatiaľ nedokáže odhadnúť, o koľko je jeho výstroj v súčasnosti ľahší. Podľa jeho slov si však všetci brankári rýchlo zvyknú.

Banskobystričana trocha prekvapilo ďalšie nové pravidlo. Vzdialenosť medzi bránkovou čiarou a zadnou konštrukciou bránky sa znížila zo 44 na 40 palcov. Za bránkami bude preto viac priestoru. „Ani som o tom nevedel. Dozvedel som sa o tom pred dvoma dňami. Puk sa bude odrážať inak od mantinelu, bude ešte rýchlejší. Hráči dostanú viac priestoru na natlačenie sa pred bránku, zmenia sa uhly. Pred bránkou bude viac neprehľadných situácií,“ vysvetlil Budaj.

Slovenský gólman by najradšej zmenil aj ďalšie pravidlá, ktoré by mali pomôcť zvýšeniu počtu strelených gólov. „Niekedy by bolo lepšie, aby tímy nútili hrať na víťazstvo a nie na to, aby neprehrali. To je poriadny rozdiel. Keď iba nechcú prehrať, čakajú vzadu na chybu súpera a nič netvoria. To by sa mohlo zmeniť,“ dodal Budaj.

V Montreale majú pred novou sezónou opäť veľké očakávania. Naplniť ich však nebude ľahké. Canadiens, zvyknutí na úspechy, čakajú na Stanleyho pohár od roku 1993. „Tento rok to bude veľmi náročné. Pred dvoma rokmi nás nikto nebral vážne, vlani sme prekvapili množstvo súperov. Tentoraz už budú na nás pripravení. Máme však v kádri mnoho šikovných hráčov a sme pripravení dokázať, že predchádzajúca sezóna nebola náhodnou,“ zakončil Peter Budaj pre Montreal Gazette.

debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal #budaj