Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jágr prekvapil, chce si zahrať na domácich MS

Český hokejový útočník Jaromír Jágr pôjde do sezóny ako nová posila New Jersey s cieľom potešiť seba, fanúšikov a vedenie klubu, ktoré malo o jeho príchod do tímu Devils záujem.

11.09.2013 21:30
Jágr, Boston, NHL Foto: ,
Jaromír Jágr v drese Bostonu, odkiaľ prestúpil do New Jersey.
debata (1)

Štyridsaťjedenročný najproduktívnejší Európan v histórii NHL v rozhovore so zámorskými novinármi na začiatku tiež uviedol, že ho láka štart na domácich majstrovstvách sveta v roku 2015 v Prahe.

„Rád by som v Prahe hral, keď si zaslúžim miesto v kádri českej reprezentácie,“ povedal Jágr denníku The Star – Ledger. V máji 2015 bude mať dvojnásobný majster sveta a olympijský víťaz z Nagana 43 rokov a až čas ukáže, kde v tom čase bude pôsobiť. Netvrdí, že by nadchádzajúca sezóna musela byť jeho poslednou v NHL.

„Povedal som, že to bude pravdepodobne môj posledný rok (v NHL ). Záleží na tom, ako budem hrať. Nechcem byť niekde, kde nebudem dobrý alebo prospešný. Potom sa vrátim a budem hrať v českej extralige. To musím urobiť,“ potvrdil Jágr, že kariéru sa chystá uzavrieť v materskom Kladne, ktoré vlastní.

V zámorí však chce zostať, kým sa bude na NHL cítiť a bude o neho záujem. "Mám rád Českú republiku a českú extraligu. Ale je to iné. Tu je to vzrušujúce, 20 tisíc ľudí a play off. Doma je to, ako keď má spevák koncert a nikto tam nepríde. Je tam dvetisíc ľudí. Alebo by som to prirovnal k hercovi, ktorý natočí film, a nikto sa na neho nepríde pozrieť, " vyhlásil Jágr, ktorý však pri svojom štarte v extralige v minulej sezóne počas výluky v NHL zaplnil všetky štadióny.

Divácky záujem v NHL je pre hráčov motiváciou navyše. „Preto mám NHL rád. Máte dôvod navyše trénovať, hrať ďalej a byť dobrý, " uviedol Jágr, ktorý sa už nemôže dočkať svojej jubilejnej 20. sezóny v NHL a je rád, že v 41 rokoch najkvalitnejšiu súťaž sveta hrá. "Teším sa. Milujem hokej. Chcem hrať ďalej. Nemôžem sa dočkať, až sa sezóna začne. Nemám žiadne očakávania. Chcem mať z hry dobrý pocit a potešiť ľudí. A tiež tých, ktorí ma sem priviedli a veria mi. To je môj cieľ posledné tri alebo štyri roky.“

V historickej tabuľke produktivity bude v NHL útočiť na siedmeho Maria Lemieuxa, bývalého spoluhráča z Pittsburghu. So 1688 bodmi z 1391 stretnutí na neho stráca 35 bodov. Keby Jágr nestrávil v rokoch 2008 až 2011 tri roky v KHL v Omsku, mohol možno útočiť aj na druhého Marka Messiera (1887 bodov). Odchovanec Kladna si však roky v Rusku pochvaľuje a podľa svojich slov by možno ani teraz už nehral, keby tam neodišiel.

„Bol som sedemnásť-osemnásť rokov rok čo rok pod veľkým tlakom. Desať mesiacov hokej a musel som v každom zápase skórovať. Nie je to ľahké. Navyše si všetko osobne beriem. Preto si myslím, že mi trojročná pauza v Rusku pomohla a trošku ma zmenila. To je dôvod, že som teraz stále v NHL,“ vyhlásil Jágr, ktorý pred odchodom do KHL hral za Pittsburgh, Washington a New York Rangers. Po návrate vystriedal dresy Philadelphie, Dallasu a Bostonu.

Gólman Martin Brodeur, štyridsaťjedenročná legenda Devils, zaradil Jágra pri nedávnom hodnotení jeho kvalít po bok práve Lemieuxa a Wayna Gretzkého. „Nie som v tejto kategórii, ale snažím sa hrať, ako najlepšie viem. O tom niet debát. Ale oni už v mojom veku nehrali,“ povedal skromne Jágr, ktorý bol rovnako ako Brodeur draftovaný v roku 1990. Českú hrajúcu legendu si vybral Pittsburgh ako päťku, Brodeura potom Devils ako 20. v poradí.

Práve New Jersey dal Jágr 7. októbra 1990 svoj ​​prvý gól v NHL, ale nebolo to proti Brodeurovi, ktorý ešte hral v juniorskej QMJHL za Saint-Hyacinthe Laser. „Hrali sme proti Devils často,pretože pri pôsobení v Pittsburghu a Rangers sme boli v rovnakej divízii. Bolo ťažké sa proti nim presadzovať, mali vždy prepracovanú defenzívu a Martyho v bránke,“ nadviazal Jágr a teší sa na súboj so svojím rovesníkom v príprave. „Dávam rád góly aj na tréningu a on im zasa rád zabraňuje.“

Podľa Jágra bude dôležité sa v prípravných zápasoch zohrať s novými spoluhráčmi. „Jediná negatívna vec prípravy je, že sa nesmiete zraniť,“ podotkol Jágr, ktorý je rád, že New Jersey patrí v NHL medzi kluby s najmenej náročným cestovaním. „Trošku sa to teraz v NHL zmenilo, ale stále je to dobré oproti ostatným. Lietanie mi nevadí, ale najhoršie sú návraty po zápasoch, kedy sa človek dostane domov o tretej alebo štvrtej ráno. Tu ste o polnoci doma.“

Dianie v NHL a tíme Devils v lete rozvíril odchod hviezdy Iľju Kovaľčuka, ktorý napriek platnému kontraktu ešte na 12 rokov a 77 miliónov dolárov opustil zámorie a upísal sa Petrohradu. „Nemôžem to veľmi komentovať, nie som v jeho koži. Ale je to Rus, hrá doma. Milujú ho tam, dostane rovnaké peniaze, možno lepšie. V Rusku je kráľ, pretože je skvelý hokejista a navyše opustil NHL. Má rodinu a deti, chcú byť doma a nie v inej krajine. A hrá v prvotriednom klube,“ vyjadril sa Jágr.

Sám si v New Jersey pochvaľuje, že bude mať v kádri troch krajanov – Marka Židlického, Patrika Eliáša a Rostislava Olesza. „Je to paráda, rád si pohovorím po česky a cítim sa dobre, keď mám okolo seba krajanov,“ dodal Jágr.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #New Jersey #jágr #MS 2015