Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Parádny obrat je na svete! Chicago zdolalo Detroit a vyzve obhajcu z LA

Hokejisti Chicaga zvíťazili v rozhodujúcom siedmom zápase série s Detroitom 2:1 po predĺžení a vo finále Západnej konferencie NHL vyzvú Los Angeles.

30.05.2013 06:54
Chicago - Detroit Foto: ,
Radosť hokejistov Chicaga po postupe do finále Západnej konferencie.
debata (3)

Po prvej, bezgólovej, tretine vstúpili do druhej časti hry lepšie domáci. Skóre otvoril Patrick Sharp. Na jeho presnom zásahu sa výraznou mierou podieľali aj Marián Hossa s Michalom Handzušom, ktorí si pripísali po asistencii.

Pre Sharpa to bol už siedmy gól vo vyraďovacej časti súťaže. Vyrovnal sa tak hviezdam Pittsburghu – Sidneymu Crosbymu a Pascalovi Dupuisovi.

„Bol to nesmierne dôležitý gól. Chlapci si puk výborne poprihrávali a vytvorili mi priestor na zakončenie,“ chválil spoluhráčov Sharp.

Tak, ako vyšli úvodné minúty druhej tretiny Chicagu, patril úvod tretej Detroitu. Už v prvej minúte vyrovnal po prihrávke Gustava Niquista ďalší Švéd v drese Red Wings Henrik Zetterberg.

„Vyrovnávajúci gól nás nabudil. V niektorých ďalších fázach zápasu sme hrali skvele. Vypracovali sme si aj niekoľko dobrých šancí, ale nepremenili sme ich. Škoda,“ ľutoval švédsky strelec.

A mal veru prečo. Najprv ho 109 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času vystrašil Niklas Hjalmarsson, ktorý síce prekonal Jimmyho Howarda v bránke Detroitu, no jeho presný zásah rozhodcovia neuznali. Jeden z rozhodcov totiž prerušil pre šarvátku hru, no ďalší jeho hvizd nepočuli a nechali v nej pokračovať.

„Tešil som sa z gólu ako blázon. Takmer som hodil hokejku medzi ľudí. A potom sa všetko zmenilo. Bol som neuveriteľne nahnevaný,“ vylieval si emócie Hjalmarsson. „Neviem, prečo sa rozhodcovia takto rozhodli. Teraz je to však jedno. Podstatné je, že sme vyhrali a postúpili,“ doplnil spoluhráča Brandon Saad.

Sporný okamih pri neuznanom góle Hjalmarssona

Hrdinom skvelej drámy, ktorú však poznačil jeden z najkontrover­znejších okamihov tejto sezóny, sa stal už po necelých štyroch minútach obranca Brent Seabrook, ktorý prestrelil gólmana a rozjasal vypredané United Center.

„Keď sme vstupovali do predĺženia, vedeli sme, že je to pre oba tímy nový zápas. Uvedomovali sme si, že kto dá gól, ide ďalej. No nezväzovalo nás to. Vykorčuľovali sme na ľad svieži a rozhodli o postupe,“ vravel pre nhl.com strelec rozhodujúceho gólu.

Videosumár zápasu Chicago - Detroit

Chicago tak zavŕšilo skvelý obrat a už v sobotu sa predstaví v prvom zápase konferenčného finále. S Detroitom totiž prehrávalo už 1:3 v sérii. Z takéhoto stavu sa dokázali dostať Blackhawks vôbec po prvý raz v histórii klubu.

V histórii play off NHL je to po 49. raz, čo jeden z tímov dokázal vyrovnať z 1:3 na 3:3. Zároveň sa 25. krát podarilo napokon celú sériu otočiť.

Víťazný gól Seabrooka

Víťazom Stanleyho pohára tak bude jeden zo štvorice Chicago, Los Angeles (Západná konferencia), Pittsburgh a Boston (Východná konferencia). Zaujímavosťou je, že po prvý raz od roku 1945 a celkovo druhýkrát v histórii NHL sa stalo, že do finále konferencií sa prebojovali poslední štyria víťazi najslávnejšej hokejovej trofeje planéty.

CHICAGO – DETROIT 2:1 pp (0:0, 1:0, 0:1 – 1:0)
Góly: 22. Sharp (HOSSA, HANDZUŠ), 64. Seabrook – 41. Zetterberg.
Slováci v zápase: Michal Handzuš – 1B, 1A, 16:44 min, Marián Hossa – 1B, 1A, 1 strela, 17:53 min.

3 debata chyba