Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senzačný obrat a postup Bostonu, Chára takmer nezišiel z ľadu

Senzačný obrat Bostonu s Torontom (5:4 po predĺž.) a hladké víťazstvo New York Rangers vo Washingtone (5:0). Tak dopadli rozhodujúce siedme súboje 1. kola play off NHL vo Východnej konferencii.

14.05.2013 07:09
Zdeno Chára Foto: ,
Zdeno Chára a Patrice Bergeron sa tešia z víťazného gólu a postupu do 2. kola play off.
debata (5)

Bostonský kapitán Zdeno Chára si tak zahrá v semifinále konferencie práve proti Rangers.

Zápas v bostonskej TD Garden sa svojou dramatickosťou a nábojom zapíše do histórie. Ešte jedenásť minút pred koncom riadneho hracieho času viedlo Toronto 4:1 a zdalo sa, že postup má vo vrecku. V čase 49:18 min Nathan Horton znížil na 2:4 a 82 sekúnd pred sirénou Milan Lucic po strele Cháru vykresal nádej znížením na 3:4. A potom prišli hviezdne chvíle útočníka domácich Patrica Bergerona. V čase 59:09 min vyrovnal na 4:4 a v siedmej minúte predĺženia dorazil do siete odrazený puk od obrany Toronta.

Videozáznam zo 7. súboja Boston - Toronto.

Boston otočil z 1:4 na 5:4 aj napriek tomu, že zápas absolvoval iba s piatimi obrancami a Chára takmer neschádzal z ľadu. Odohral 35:46 min a okrem asistencie si pripísal tri strely, štyri bodyčeky a dva plusové body. Zranenie nepustilo na ľad jeho kolegov z obrany Andrewa Ferenca a Wada Reddena a už prvú tretinu nedohral ani Dennis Seidenberg.

"Rozhodla naša odolnosť. Nehrali sme tak, ako sme chceli hrať, ale našli sme cestu k víťazstvu. Ukázali sme veľký charakter a vrátili sme sa do zápasu. Zrazu sme našli stratenú dynamiku, naše strely boli nebezpečné a bol nás plný ľad. Je to pekný pocit,“ vyznal sa dvojgólový strelec Patrice Bergeron pre server NHL.

"Je to veľký bojovník a veľmi spoľahlivý hráč. Nemal doteraz v play off dobré štatistiky, ale asi čakal na takýto zápas. Som rád, že ho rozhodol práve on,“ pochválil Bergerona kouč Bostonu Claude Julien.

Obranca Toronta Cody Franson dvoma gólmi otáčal z 0:1 na 2:1 pre svoj tím, ale napokon to nestačilo. "Mali sme veľkú šancu vyhrať túto sériu, ale premárnili sme ju. Klobúk dolu pred súperom, ale otočili to vďaka naším chybám. My sme im to umožnili,“ uviedol smutný Franson.

Vo Washingtone úradoval švédsky brankár Rangers Henrik Lundqvist. Rovnako ako v nedeľu v New Yorku úplne zatiahol roletu a nedovolil ani jednému puku z 35 striel domácich hráčov prejsť za jeho chrbát. Naposledy pred ním nuly v šiestom a siedmom zápase série vyraďovacích bojov dosiahol Dominik Hašek v roku 2002 v drese Detroitu.

Rangers viedli po dvoch tretinách 3:0 a keď Ryan Callahan v trinástej sekundy tretej časti zvýšil na 4:0, bolo predčasne rozhodnuté.

Videozáznam zo 7. súboja Washington - NY Rangers.

„V dôležitom zápase sme zahrali veľmi dobre a ideme ďalej. Musíte si veriť, že to dokážete a nezamýšľať sa zbytočne nad tým, čo sa môže stať. Je to o tom ísť na ľad a urobiť si čo najlepšie svoju prácu. My sme to dokázali,“ povedal Lundqvist. "Bol to náš najlepší výkon v celej sérii,“ potvrdil tréner Rangers John Tortorella.

Boston a Rangers sa stretnú v play off NHL prvý raz od roku 1973, keď boli vo štvrťfinále úspešnejší hráči z New Yorku. Ďalšie dvojice semifinále konferencií tvoria: Ottawa – Pittsburgh, Chicago – Detroit a Los Angeles – San Jose.

Sumáre z NHL

Východná konferencia – štvrťfinále:
Boston – Toronto 5:4 po predĺž. (1:1, 0:1, 3:2 – 1:0) – konečný výsledok série 4:3
Góly: 6. Bartkowski, 50. Horton (Lucic, Krejčí), 59. Lucic (CHÁRA, P. Bergeron), 60. P. Bergeron (Krejčí, Jágr), 67. P. Bergeron (Seguin, Marchand) – 10. Franson (Van Riemsdyk, Phaneuf), 26. Franson (C. MacArthur, Grabovskij), 43. Kessel (Kadri, Van Riemsdyk), 46. Kadri (Kessel, Gardiner)
Zdeno Chára (Boston) odohral 35:46 min, 1 asistencia, 2 plusové body, 3 strely na bránku, 2 trestné minúty a 4 bodyčeky

Washington – New York Rangers 0:5 (0:1, 0:2, 0:2) – konečný výsledok série 3:4
Góly: 14. Asham (Kreider), 24. Pyatt (Dorsett, Eminger), 26. Del Zotto (Brassard, Rick Nash), 41. Callahan, 47. Zuccarello (Brassard, Eminger)

5 debata chyba